Υλικά
Υλικά
1 κιλό κόντρα χοιρινό, χωρίς κόκαλο
1 κ. σ. πιπέρι
2 κ. σ. ελαιόλαδο
1 κ. σ. βούτυρο
ζεστό γάλα, όσο χρειάζεται για να σκεπάζει το κρέας
1 κρεμμύδι, ψιλοκομμένο
1 κ. κ. κανέλα σε σκόνη (ή εναλλακτικά, δεντρολίβανο σε σκόνη)
½ κ. κ. σκόνη γαρύφαλλο
ζωμό κρέατος για το μαγείρεμα
Παρασκευή
Δένουμε το κρέας με σπάγκο κουζίνας, έτσι ώστε να διατηρήσει το στρογγυλό του σχήμα.
Το αλατοπιπερώνουμε, φροντίζοντας να καλυφθεί όλο από το πιπέρι.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε μια κατσαρόλα και το ροδίζουμε για περίπου 4-5 λεπτά.
Προσθέτουμε το κρεμμύδι και το αφήνουμε να μαραθεί.
Αφού ροδίσει, το σκεπάζουμε με το ζεστό γάλα, που θα πρέπει να φτάνει 1 εκ.
πάνω από την επιφάνεια του κρέατος.
Πασπαλίζουμε με την κανέλλα και το αφήνουμε να σιγοβράζει, σκεπασμένο, για 1,5 περίπου ώρα, φροντίζοντας να το γυρίζουμε, πότε-πότε.
Όταν πια κοντεύει να στεγνώσει, προσθέτουμε λίγο από το ζωμό. Βγάζουμε το κρέας από την κατσαρόλα και αφήνουμε το γάλα να βράσει μέχρι να συμπυκνωθεί, πάντα σε πάρα πολύ χαμηλή φωτιά.
Ξεκολλάμε τις «καραμέλες» που σχηματίζονται στον πάτο της κατσαρόλας χρησιμοποιώντας μια ξύλινη κουτάλα.
Αυτές θα δώσουν την τελική γεύση στη σάλτσα.
Λύνουμε το κρέας, το κόβουμε σε φέτες μετρίου πάχους και το σερβίρουμε περιχύνοντάς το με τη σάλτσα.
Συνήθως, η αρίστα συνοδεύεται από πατάτες φούρνου, ψημένες με δεντρολίβανο.
Θ.Τ.