Follow us

Χοιρινή σπάλα στο φούρνο, ψιλοκομμένη

Χοιρινή σπάλα στο φούρνο, ψιλοκομμένη

Υλικά

Υλικά

1.800 γρ.- 2,5 κιλά χοιρινή σπάλα χωρίς κόκαλο ή 2,5 -3.200 κ. με κόκαλο

1 κρεμμύδι κομμένο στα έξι 

1 καρότο χοντροκομμένο  

3 κλαράκια σέλινο-σέλερι, κομμένο σε ροδέλες 

2 σκελίδες σκόρδο, λιωμένες 

1 λ. ζωμός κρέατος ή χυμός ντομάτας ή μπίρα ή και λευκό κρασί

2 κ. σ. καπνιστή πάπρικα

1-3 κ. σ. μείγμα μπαχαρικών για ψητό 

1 κ. σ. ελαιόλαδο

3-4 κ. σ. σάλτα μπάρμπεκιου

1/2 κ. σ. αλάτι  1/2 κ. σ. πιπέρι

Παρασκευή

Χρειάζεται να τοποθετήσουμε πρώτα τη σχάρα στη μεσαία βαθμίδα του φούρνου και να τον προθερμάνουμε στους 165ο C.

Καθαρίζουμε το κρέας και το κόβουμε σε κύβους, αφαιρώντας τα περιττά επιφανειακά λίπη του.

Αν χρησιμοποιήσαμε κομμάτια με κόκαλο, τα αφήνουμε ως έχουν και τα πασπαλίζουμε με το αλάτι, το πιπέρι, το μείγμα των μπαχαρικών που επιλέξαμε και την καπνιστή πάπρικα.

Πιέζουμε τα κομμάτια με τα χέρια μας για να κολλήσουν τα μπαχαρικά στο κρέας.

Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο σε μια μαντεμένια γάστρα (χωρητικότητας 4-5 λίτρων) και σοτάρουμε σε μέτρια θερμοκρασία, λίγο-λίγο, το κρέας από όλες τις πλευρές του.

Μόλις ολοκληρωθεί αυτό το στάδιο προσθέτουμε το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα λαχανικά τοποθετώντας τα γύρω από το κρέας.

Προσθέτουμε τόσο ζωμό (ή όποιο άλλο υγρό επιλέξαμε) όσο να καλύπτονται τα κομμάτια του κρέατος μέχρι τη μέση.

Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για λίγο στην εστία της ηλεκτρικής μας κουζίνας και μόλις πάρει ελαφριά βράση, βάζουμε τη γάστρα στο φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο για 2 ώρες, χωρίς να ανοίξουμε καθόλου το σκεύος.

Μόλις περάσουν οι δύο ώρες, ελέγχουμε πια ανά μισή ώρα πόσο έχει ψηθεί το κρέας.

Ο συνολικός χρόνος, 3 ή 4 ώρες, εξαρτάται από την ποσότητα του κρέατος και την ισχύ του φούρνου μας.

Όταν δούμε πως το κρέας αποχωρίζεται εύκολα από τα κόκαλά του, το φαγητό είναι έτοιμο.

Αν επιλέξαμε κρέας χωρίς κόκαλα, κρίνουμε πως είναι έτοιμο όταν μπορούμε τραβώντας το με το πιρούνι να το μαδήσουμε.

Μεταφέρουμε το ψητό σε ένα μεγάλο μπολ, χωρίς τη σάλτσα του, εννοείται, και αφού κρυώσει αρκετά για να μπορούμε να το πιάσουμε, το μαδάμε με τα χέρια ή με το πιρούνι για να γίνει σαν κλωστούλες, καθαρίζοντάς το ταυτόχρονα κι από το λίπος του.

Σουρώνουμε τους ζωμούς από τη γάστρα, πολτοποιούμε τα λαχανικά στο μπλέντερ και τα αναμειγνύουμε με τους ζωμούς του κρέατος και τη σάλτσα μπάρμπεκιου. Σημ.

Αν σκοπεύουμε να χρησιμοποιήσουμε αυτό το κρέας για χάμπουργκερ, το βάζουμε να πάρει μια βράση μέσα στο μείγμα των ζωμών, για να είναι πιο υγρό.

Αν θα το βάλουμε σε σαλάτες ή πίτες είναι προτιμότερο να είναι πιο στεγνό.

Θ.Κ.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.