banner
banner
banner

Χοιρινά μπριζολάκια από λαιμό με γλυκό κρασί και κέτσαπ (της Ντίνας Νικολάου)

Συνταγή

Χοιρινά μπριζολάκια από λαιμό με γλυκό κρασί και κέτσαπ (της Ντίνας Νικολάου)
Υλικά

6 μικρά χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, χωρίς κόκαλο, λεπτοκομμένα
(ζητάς από τον χασάπη να τα κόψει σε πάχος 1 εκ. – τα βρίσκεις και συσκευασμένα, σε δισκάκια που περιέχουν 8-10 κομμάτια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)
300 γραμ. γλυκό κρασί (Σάμου, Μαυροδάφνη ή άλλο)
¾ φλιτζανιού κέτσαπ (προτίμησε μια βιολογική)
½ φλιτζάνι ελαιόλαδο
2 σκελίδες σκόρδου, σπασμένες
½ κουταλάκι ξερό θυμάρι (ή ξερή ρίγανη)
μπαχάρι, σε σκόνη, στη μύτη
του κουταλιού
αλάτι, πιπέρι

banner
Παρασκευή

1. Βάζεις σε ένα ρηχό πυρέξ το κρασί, την κέτσαπ, το λάδι, το σκόρδο, το θυμάρι (ή τη ρίγανη), το μπαχάρι και αλατοπίπερο, ανακατεύεις καλά με ένα πιρούνι και στρώνεις εκεί τα μπριζολάκια.
2. Σκεπάζεις το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και μαρινάρεις 3-4 ώρες, εκτός ψυ­γείου, γυρίζοντάς τα κάθε 30 λεπτά. Τα βγάζεις από τη μαρινάδα (την οποία κρατάς) και σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας.
3. Αλείφεις με ελαιόλαδο ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, το βάζεις σε πολύ δυνατή φωτιά και, όταν αχνίσει, προσθέτεις τα μισά μπριζολάκια. Ψήνεις 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά.
4. Τα βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνεις σε ένα πιάτο. Συνεχίζεις με τα υπόλοιπα.
5. Ρίχνεις στο τηγάνι τη μαρινάδα, ανακατεύεις για να λιώσουν τα καμένα υπολείμματα και προσθέτεις 1 φλιτζάνι νερό. Χαμηλώνεις αμέσως τη φωτιά και περιμένεις να κοχλάσει.
6. Αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για ένα 10λεπτο, μέχρι να αρχίσει να πήζει. Ρίχνεις μέσα τα μπριζολάκια, μαζί με το υγρό που έχει μαζευτεί στο πιάτο τους, κουνάς λίγο το τηγάνι για να βραχούν με τη σάλτσα και μαγειρεύεις για 5-6 λεπτά.
7. Σερβίρεις αμέσως, μαζί με τη σάλτσα τους.


ΜΥΣΤΙΚΟ!
Ένα ωραίο συνοδευτικό για τα μπριζολάκια σου είναι οι πατάτες με μπέικον. Να πώς τις ετοιμάζεις: Περίπου ένα 20λεπτο πριν γίνουν τα μπριζολάκια, σοτάρεις σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα 5-6 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές. Τις βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνεις να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί. Ρίχνεις στο τηγάνι 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 2 μεγαλούτσικες πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια, αλατοπιπερώνεις και τις σοτάρεις στο λίπος του μπέικον για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν. Προσθέτεις τότε ¾ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι όλος ο ζωμός να σωθεί. Ρίχνεις ξανά το μπέικον, ανακατεύεις καλά και τραβάς από τη φωτιά.


*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου "Μόνος στήν κουζίνα", εκδόσεις Μίνωας.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος