Follow us

Χοιρινά μπριζολάκια από λαιμό με γλυκό κρασί και κέτσαπ (της Ντίνας Νικολάου)

Χοιρινά μπριζολάκια από λαιμό με γλυκό κρασί και κέτσαπ (της Ντίνας Νικολάου)

Υλικά

Υλικά

6 μικρά χοιρινά μπριζολάκια λαιμού, χωρίς κόκαλο, λεπτοκομμένα

(ζητάς από τον χασάπη να τα κόψει σε πάχος 1 εκ. – τα βρίσκεις και συσκευασμένα, σε δισκάκια που περιέχουν 8-10 κομμάτια, στα ψυγεία των σούπερ μάρκετ)

300 γραμ. γλυκό κρασί (Σάμου, Μαυροδάφνη ή άλλο)

¾ φλιτζανιού κέτσαπ (προτίμησε μια βιολογική)

½ φλιτζάνι ελαιόλαδο

2 σκελίδες σκόρδου, σπασμένες

½ κουταλάκι ξερό θυμάρι (ή ξερή ρίγανη)

μπαχάρι, σε σκόνη, στη μύτη

του κουταλιού

αλάτι, πιπέρι

Παρασκευή

1.

Βάζεις σε ένα ρηχό πυρέξ το κρασί, την κέτσαπ, το λάδι, το σκόρδο, το θυμάρι (ή τη ρίγανη), το μπαχάρι και αλατοπίπερο, ανακατεύεις καλά με ένα πιρούνι και στρώνεις εκεί τα μπριζολάκια.2.

Σκεπάζεις το ταψάκι με διάφανη μεμβράνη και μαρινάρεις 3-4 ώρες, εκτός ψυ­γείου, γυρίζοντάς τα κάθε 30 λεπτά.

Τα βγάζεις από τη μαρινάδα (την οποία κρατάς) και σκουπίζεις με χαρτί κουζίνας.3.

Αλείφεις με ελαιόλαδο ένα μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι, το βάζεις σε πολύ δυνατή φωτιά και, όταν αχνίσει, προσθέτεις τα μισά μπριζολάκια.

Ψήνεις 3 λεπτά από κάθε πλευρά μέχρι να ροδίσουν καλά.4.

Τα βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα και τα αφήνεις σε ένα πιάτο.

Συνεχίζεις με τα υπόλοιπα.5.

Ρίχνεις στο τηγάνι τη μαρινάδα, ανακατεύεις για να λιώσουν τα καμένα υπολείμματα και προσθέτεις 1 φλιτζάνι νερό.

Χαμηλώνεις αμέσως τη φωτιά και περιμένεις να κοχλάσει.

6.

Αφήνεις τη σάλτσα να βράσει για ένα 10λεπτο, μέχρι να αρχίσει να πήζει.

Ρίχνεις μέσα τα μπριζολάκια, μαζί με το υγρό που έχει μαζευτεί στο πιάτο τους, κουνάς λίγο το τηγάνι για να βραχούν με τη σάλτσα και μαγειρεύεις για 5-6 λεπτά.

7.

Σερβίρεις αμέσως, μαζί με τη σάλτσα τους.

ΜΥΣΤΙΚΟ! Ένα ωραίο συνοδευτικό για τα μπριζολάκια σου είναι οι πατάτες με μπέικον.

Να πώς τις ετοιμάζεις: Περίπου ένα 20λεπτο πριν γίνουν τα μπριζολάκια, σοτάρεις σε μια φαρδιά και ρηχή κατσαρόλα 5-6 φέτες μπέικον, κομμένες σε λεπτές λωρίδες, μέχρι να ροδίσουν και να γίνουν τραγανές.

Τις βγάζεις με μια τρυπητή κουτάλα και τις αφήνεις να στραγγίξουν σε απορροφητικό χαρτί.

Ρίχνεις στο τηγάνι 1 ψιλοκομμένο ξερό κρεμμύδι και 2 μεγαλούτσικες πατάτες, κομμένες σε μικρά κυβάκια, αλατοπιπερώνεις και τις σοτάρεις στο λίπος του μπέικον για 15 λεπτά περίπου, μέχρι να ροδίσουν.

Προσθέτεις τότε ¾ φλιτζανιού ζωμό κοτόπουλου και συνεχίζεις το μαγείρεμα μέχρι όλος ο ζωμός να σωθεί.

Ρίχνεις ξανά το μπέικον, ανακατεύεις καλά και τραβάς από τη φωτιά.

*Η συνταγή είναι από το βιβλίο της Ντίνας Νικολάου "Μόνος στήν κουζίνα", εκδόσεις Μίνωας.

Επίσης...

Χοιρινό µε Σπανάκι

Η συνταγή για χοιρινό με σπανάκι.

Απολαυστικά Κεφτεδάκια

Τα πιθανότατα πιο εύκολα κεφτεδάκια που μπορείς να φτιάξεις.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Χοιρινό με Σύκα στη Γάστρα

Ένα υπέροχο, πρωτότυπο φουρνιστό φαγητό, που θα γίνει ακόμα νοστιμότερο αν διαλέξουμε ένα κομμάτι με λιπάκι.

Χοιρινό με Πλιγούρι

Η συνταγή για χοιρινό με πλιγούρι.

Χοιρινό με Λεμονάτη Σάλτσα και Κρασάτες Πατάτες

Η συνταγή για χοιρινό με λεμονάτη σάλτσα και κρασάτες πατάτες.

Χοιρινό Ρολό Λεμονάτο με Τυρί

Η συνταγή για ρολό χοιρινό λεμονάτο με τυρί.

Χοιρινό με Κρασί και Πιπεριές

Η συνταγή για χοιρινό με κρασί και πιπεριές.

Χοιρινό με το Σέλινο

Μία υπέροχη συνταγή με χοιρινό και σέλινο.

Χοιρινό με Κυδώνια

Η συνταγή για χοιρινό με κυδώνια.

Στιφάδο Χοιρινό με Καρότα και Μανιτάρια

Η συνταγή για στιφάδο χοιρινό με καρότα και μανιτάρια.

Κρασοκαπαμάς

Η συνταγή για κρασοκαπαμά.

Νόστιμο, Τρυφερό Χοιρινό Κρασάτο με Κρεμμύδι

Πώς θα φτιάξεις νόστιμο, τρυφερό χοιρινό κρασάτο με κρεμμύδι.