Δεν μένουν πολλές μέρες ακόμα που τα φρέσκα κουκάκια θα είναι τρυφερά, με το βελούδινο φορεματάκι τους χωρίς ίνες να τρώγεται μέχρι το τελευταίο σποράκι εντός του. Μαζί με τα αρώματα των νερατζολούλουδων, τα χλωροκούκια είναι ανοιξιάτικη σφραγίδα αλάθητη και υπάρχουν πολλοί τρόποι για να τα γευτούμε, πέρα από τα κλασικά αγγιναροκούκια ή με λίγο άνηθο και λεμονάκι.
Για παράδειγμα, μια κυρία που ψωνίζαμε δίπλα δίπλα στη λαϊκή αγορά, μου έδωσε τη συνταγή για τα χλωροκούκια με γιαούρτι -μου είπε πως κατάγεται από την Κωνσταντινούπολη. Μια συνάδελφος από ένα χωριό της Θήβας μου είπε πως τα κάνουν τηγανητά -μόλις αλευρωμένα και με λίγες σταγόνες λεμόνι για άρτυμα. Στα χωριά του αργολικού κάμπου, τα μαγειρεύουν κανονικά με κρεμμύδια, άνηθο και ελαιόλαδο και τα σερβίρουν καυτά με τριμμένη ξερή μυζήθρα από πάνω.
Εδώ, σας δίνουμε μερικές ιδέες για το μαγείρεμά τους και βιαστείτε να τα απολαύσετε, διότι μετά σκληραίνουν και ναι μεν έχουν τη χάρη τους, αλλά αμέστωτα χλωροκούκια, του χρόνου πάλι!