Follow us

Xατσαπούρι (Khachapuri) -πεϊνιρλί με τυριά και αβγό

Xατσαπούρι (Khachapuri) -πεϊνιρλί με τυριά και αβγό

Υλικά

Υλικά

Για τη ζύμη

3 ½ φλ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις

1 φακελάκι ξηρή μαγιά

1 κ.γ. ζάχαρη

1 φλ. νερό

½ φλ. γάλα

1 κ.σ. ελαιόλαδο

Για τη γέμιση

1 ½ ανθότυρο

1 ½ φλ. μοτσαρέλα

1 ½ φέτα

4 αβγά + 1 αβγό για το άλειμμα

4 κ.σ. βούτυρο αν θέλουμε

Εκτέλεση

Προθερμαίνουμε τον φούρνο στους 200ο C.

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: ρίχνουμε στον κάδο του μίξερ (ή σε βαρύ μπολ) τα ⅔ του αλευριού, τη μαγιά, την ζάχαρη, το ελαιόλαδο και νερό χλιαρό και το αλάτι.

Προσαρμόζουμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και δουλεύουμε το μείγμα ή ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια λεία υγρή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης -θα χρειαστούν γύρω στα 50-60 λεπτά.

Ετοιμάζουμε τη γέμιση: σε ένα μεγάλο μπολ ανακατεύουμε τα τυριά τριμμένα και αφήνουμε στην άκρη.

Σπάμε τα αβγά και ρίχνουμε το καθένα ξεχωριστά σε ένα μικρό μπολ.

Ετοιμάζουμε τα χατσαπούρι: μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.

Καλύπτουμε το κάθε κομμάτι με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι της ζύμης σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ.

και σε πάχος 3 χιλ..

Κόβουμε με κουπάτ κύκλους διαμέτρου 10 εκ.

και απλώνουμε επάνω 150 γρ.

από τη γέμιση, αφήνοντας τριγύρω περιθώριο 1 εκ..

Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα βάρκας (σαν πεϊνιρλί) ανασηκώνοντας και ρολάροντας τις άκρες και ενώνοντάς τις στη μία και στην άλλη κορυφή.

Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Αφήνουμε τα χατσαπούρι στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά.

Τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 10 εκ., τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 14 -16 λεπτά μέχρι να πάρει η ζύμη ελαφρώς χρυσαφί χρώμα και να λιώσει το τυρί.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε από 1 αβγό στο κέντρο του κάθε χατσαπούρι.

Φουρνίζουμε πάλι, κλείνουμε τον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πήξει το ασπράδι, γύρω στα 5 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το αβγό με 1 κ.σ λιωμένο βούτυρο αν θέλουμε.

Σερβίρουμε αμέσως.(Από την κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν)Α.Τ.Updated: 01/03/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 05/03/19

Προσαρμόζουμε το εξάρτημα του γάντζου στο μίξερ και δουλεύουμε το μείγμα ή ζυμώνουμε με τα χέρια μέχρι να έχουμε μια λεία υγρή ζύμη.

Μεταφέρουμε τη ζύμη σε ένα μεγάλο λαδωμένο μπολ, καλύπτουμε με μεμβράνη και τοποθετούμε σε ζεστό μέρος, μέχρι να διπλασιαστεί ο όγκος της ζύμης -θα χρειαστούν γύρω στα 50-60 λεπτά.

Σπάμε τα αβγά και ρίχνουμε το καθένα ξεχωριστά σε ένα μικρό μπολ.

Ετοιμάζουμε τα χατσαπούρι: μεταφέρουμε τη ζύμη σε μια ελαφρά αλευρωμένη επιφάνεια και τη χωρίζουμε σε δύο κομμάτια.

Καλύπτουμε το κάθε κομμάτι με πλαστική μεμβράνη και αφήνουμε στην άκρη για 15 λεπτά.
Σε αλευρωμένη επιφάνεια ανοίγουμε το ένα κομμάτι της ζύμης σε φύλλο διαμέτρου 30 εκ.

και σε πάχος 3 χιλ..

Κόβουμε με κουπάτ κύκλους διαμέτρου 10 εκ.

και απλώνουμε επάνω 150 γρ.

από τη γέμιση, αφήνοντας τριγύρω περιθώριο 1 εκ..

Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα βάρκας (σαν πεϊνιρλί) ανασηκώνοντας και ρολάροντας τις άκρες και ενώνοντάς τις στη μία και στην άλλη κορυφή.

Συνεχίζουμε έτσι, μέχρι να τελειώσουν τα υλικά.

Αφήνουμε τα χατσαπούρι στην άκρη για 15 λεπτά, μέχρι να φουσκώσουν ελαφρά.

Τα μεταφέρουμε σε ταψί στρωμένο με λαδόκολλα, αφήνοντας μεταξύ τους απόσταση 10 εκ., τα αλείφουμε με ελαιόλαδο και ψήνουμε για 14 -16 λεπτά μέχρι να πάρει η ζύμη ελαφρώς χρυσαφί χρώμα και να λιώσει το τυρί.

Βγάζουμε το ταψί από τον φούρνο και ρίχνουμε από 1 αβγό στο κέντρο του κάθε χατσαπούρι.

Φουρνίζουμε πάλι, κλείνουμε τον φούρνο και συνεχίζουμε το ψήσιμο μέχρι να πήξει το ασπράδι, γύρω στα 5 λεπτά.

Βγάζουμε από τον φούρνο και περιχύνουμε με το αβγό με 1 κ.σ λιωμένο βούτυρο αν θέλουμε.

Σερβίρουμε αμέσως.(Από την κουζίνα του Αζερμπαϊτζάν)Α.Τ.Updated: 01/03/22Ημ/νια α' δημοσίευσης: 05/03/19

Επίσης...

Τα φρέσκα τυριά της άνοιξης

Διαβάζοντας στον τίτλο φρέσκα τυριά της άνοιξης θα μπορούσε κανείς να υποθέσει πως χρησιμοποιήσαμε τη λέξη «φρέσκα» για να επιτείνουμε την αίσθηση της άνοιξης.

Πανεύκολη Τυρόπιτα µε Φρέσκα Κρεµµυδάκια και Άνηθο

Η συνταγή για μία πανεύκολη τυρόπιτα µε φρέσκα κρεµµυδάκια και άνηθο.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Σουφλέ με Πράσο, Κατσικίσιο Τυρί και Καρύδι

Ένα από τα πιο αγαπημένα σουφλέ, που συνδυάζει τη γλύκα του πράσου με το τραγανό της σφολιάτας αλλά και το πικάντικο των τυριών.

Μπουγιουρντί

Πώς θα φτιάξεις μπουγιουρντί.

Σουφλέ με Πατάτες, Σπανάκι και Φέτα

Ένα σουφλέ με σφραγίδα ελληνική, που θυμίζει λίγο την παραδοσιακή γεύση της σπανακόπιτας.

Σουφλέ με Σπανάκι και Μανιτάρια

Ανοίγει πεντανόστιμα ένα κάλεσμα στο σπίτι, τρώγεται μαγικά στο καθημερινό τραπέζι, ενώ συνοδεύει υπέροχα κοτόπουλο και ψαρικά.

Σουφλέ με Μπρόκολο και Τυριά

Το μπρόκολο είναι ένα λαχανικό-φετίχ των σουφλέ. Γιατί έχει έντονη γεύση, δένει υπέροχα με τα τυριά και δεν διαλύεται στον φούρνο.

Σπανακοτυρόπιτα

Η συνταγή για την πιο νόστιμη σπανακοτυρόπιτα.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Τυρόπιτα με Γιαούρτι

Πώς θα φτιάξεις τυρόπιτα με γιαούρτι.

Μανιτάρια με Φέτα στο Φούρνο

Πώς θα φτιάξεις μανιτάρια με φέτα στο φούρνο.

Πίτα Πολίτικη

Η συνταγή για πολίτικη πίτα.