Follow us

Χαρίρα: η κρεατόσουπα

Άμεσα συνδεδεμένη με τα πιο ταπεινά και άρα διαθέσιμα υλικά, το τσουκάλι και την εστία, με τα στοιχειώδη της ανθρώπινης κοινωνίας δηλαδή, η σούπα παραπέμπει άμεσα στο βασικό ένστικτο, σε μια αταβιστική ανάγκη συσπείρωσης και θρέψης. Δεν υπάρχει καλύτερος τρόπος να γνωρίσεις τα γευστικά εσώψυχα μιας χώρας από το να γευτείς –ξένος σε ξένο τόπο– μερικές κουταλιές αχνιστής σούπας. Κι επειδή το κρύο θέλει soul food, σας παρουσιάζουμε παραδοσιακές σούπες της Ευρώπης –από την Πορτογαλία, τη Γαλλία, την

Χαρίρα: η κρεατόσουπα

Υλικά

Υλικά (για 8-10 άτομα)

200 γρ. ρεβίθια

3 κ.σ. σιμιγδάλι

125 ml νερό

1 κιλό αρνάκι σπάλα, χωρίς τα κόκαλα, κομμένο σε κυβάκια

175 γρ. ψιλοκομμένο κρεμμύδι

1 κ.γλ. κάμα (μείγμα τριμμένου τζίντζερ, μαύρου πιπεριού, κουρκουμά, μοσχοκάρυδου και ελάχιστης κανέλας)

1 πρέζα ζαφορά σε σκόνη

1 κ.γλ. αλάτι

5 κ.σ. ψιλοκομμένος μαϊντανός

3 κ.σ. βούτυρο

200 γρ. ρύζι για σούπες

3 λίτρα αρωματικός ζωμός κότας

1 κ.γλ. φρεσκοτριμμένο μαύρο πιπέρι

350 γρ. ντομάτες, ξεφλουδισμένες, ξεσποριασμένες και λιωμένες

5 κ.σ. ψιλοκομμένο, φρέσκο κόλιαντρο

½ κ.γλ. ζάχαρη

Φρέσκο κόλιαντρο και ξύσμα λεμονιού για το στόλισμα

Παρασκευή

Μουσκεύετε τα ρεβίθια αποβραδίς και την επομένη τα βάζετε να βράσουν.

Βάζετε και το σιμιγδάλι σε ένα μπολ με νερό να σταθεί όλη νύχτα, σε θερμοκρασία δωματίου.
Τοποθετείτε το κρέας σε μια βαθιά κατσαρόλα, να τσιγαριστεί στο λίπος του.

Σουρώνετε τα ρεβίθια, τα προσθέτετε στην κατσαρόλα με το κρέας, μαζί με το κρεμμύδι, τα μπαχαρικά, το αλάτι, το σιμιγδάλι και το μαϊντανό, και τόσο νερό που να τα σκεπάζει.

Ξαφρίζετε το ζωμό.

Προσθέτετε και 2 κουτ.

σούπας βούτυρο, σκεπάζετε την κατσαρόλα και βράζετε για μιάμιση ώρα.

Στο μεταξύ, πλένετε το ρύζι και το σουρώνετε.

Βάζετε το ζωμό της κότας να βράσει με την τρίτη κουτ.

σού-πας βούτυρο και αλατοπίπερο.

Βράζετε το ρύζι για 20 λεπτά.

Περνάτε τις ντομάτες και το κόλιαντρο από το μίξερ και τις προσθέτετε στο ρύζι μαζί με τη ζάχαρη.

Τα βράζετε μαζί για άλλα 10 λεπτά, με ανοιχτή την κατσαρόλα, ανακατεύοντας συνεχώς.

Αναμειγνύετε τις δύο σούπες και τις πασπαλίζετε με το υπόλοιπο κόλιαντρο και το ξύσμα του λεμονιού.

Σερβίρετε τη χαρίρα ζεστή.

Χαρίρα, η γοητευτική: Μία από τις πιο λεπτές, αρωματικά, σούπες είναι η αυτή η κρεατόσουπα, βερβερικής καταγωγής, από το Μαρόκο.

Ο ζωμός του προβάτου, τα ρεβίθια, το φρέσκο κόλιαντρο γοητεύουν τον ουρανίσκο, αλλά η κάμα, το μείγμα τζίντζερ, μαύρου πιπεριού, κουρκουμά, μοσχοκάρυδου και κανέλας, συναρπάζει.

Μια επιπλέον ιδιαιτερότητά της είναι ότι στο Μαρόκο σερβίρεται μαζί με χουρμάδες, πιτάκια μελιού και φέτες λεμονιού.

Σε παραλλαγή, η χαρίρα μπορεί να περιέχει και φακές, καρότα, σέλινο ή, αντί για ρύζι, ψιλοκομμένη πατάτα ή φιδέ.

Επίσης...

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Λαχανόρυζο µε Καρότα

Η συνταγή για λαχανόρυζο µε καρότα.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Εύκολο Λαχανόρυζο

Η συνταγή για ένα εύκολο και νόστιμο λαχανόρυζο.

Κοτόπουλο µε Ρύζι στη Λαδόκολλα

Η συνταγή για κοτόπουλο µε ρύζι στη λαδόκολλα.

Πολίτικο Κοτόπουλο με Πιλάφι

Η συνταγή για ένα πολίτικο κοτόπουλο με πιλάφι.

Γαριδοπίλαφο

Η συνταγή για γαριδοπίλαφο.

Πιλάφι με Μελιτζάνες

Η συνταγή για πιλάφι με μελιτζάνες.

Πρασόρυζο με Σουπιές

Πώς θα φτιάξεις πρασόρυζο με σουπιές.

Ρύζι με Ελιές

Πώς θα φτιάξεις ρύζι με ελιές.

Σαλάτα με Φακές και Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις την πιο νόστιμη σαλάτα με φακές και ρύζι.

Η Ρυζόπιτα

Μια συνταγή που γίνεται με λίγα και πολύ απλά υλικά, από τον Δομοκό της Φθιώτιδας, με λίγες παρεμβάσεις.

Ατζέμ Πιλάφι με Συκωτάκια Πουλιών

Τα συκωτάκια πουλιών είναι μια πολύτιμη πρώτη ύλη, οικονομική και πεντανόστιμη.