Υλικά
1 κ. μοσχαρίσιος κιμάς Υλικά
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για τη σάλτσα μανιταριών
500 γρ. μανιτάρια λευκά
2 σκ. σκόρδο ψιλοκομμένο
½ φλ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
½ φλ. μοσχαρίσιο ζωμό
3 κ.σ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. αλεύρι
100 ml κρέμα γάλακτος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιιπέρι
4 αβγά
8 λεπτές φέτες παντζάρι τουρσί
Ροδέλες από κόκκινο ξερό κρεμμύδι
Πράσινα σαλατικά
4 στρογγυλά ψωμάκια (buns)
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα μανιταριών: καθαρίζουμε τα μανιτάρια, αφαιρούμε την άκρη από το πόδι τους και τα κόβουμε σε φετούλες.
Ζεσταίνουμε σε αντικολλητικό τηγάνι το ελαιόλαδο, προσθέτουμε το σκόρδο και τα μανιτάρια.
Μαγειρεύουμε σε μέτρια προς δυνατή φωτιά, ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να πάρουν χρώμα και να βγάλουν τα υγρά τους.
Αλατοπιπερώνουμε, τα πασπαλίζουμε με το αλεύρι, ανακατεύουμε και ρίχνουμε τον ζωμό ζεστό.
Χαμηλώνουμε τη φωτιά και αφήνουμε να μαγειρευτούν για 7-8 λεπτά, ανακατεύοντας συχνά.
Σβήνουμε τη φωτιά, προσθέτουμε στο τηγάνι την κρέμα γάλακτος και τον μαϊντανό, ανακατεύουμε για 2 -3 λεπτά και αποσύρουμε από τη φωτιά.
Τηγανίζουμε τα αβγά σε λίγο ελαιόλαδο και τα βγάζουμε στην άκρη στραγγιστά με τρυπητή κουτάλα.
Ετοιμάζουμε τα χάμπουγκερς: ζυμώνουμε ελαφρά τον κιμά με το αλατοπίπερο και σχηματίζουμε πιτάκια λίγο μεγαλύτερα από την περίμετρο που έχουν τα ψωμάκια.
Πιέζουμε το κέντρο της επιφάνειας με τα δάχτυλά μας να κάνουν ένα μικρό βαθούλωμα.
Ζεσταίνουμε το γκριλ σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία.
Ψήνουμε τα χάμπουργκερ για 5 λεπτά.
Τα γυρίζουμε από την άλλη μεριά και τα ψήνουμε για 3 λεπτά ακόμα.
Τα βγάζουμε σε πιατέλα και ψήνουμε τα ψωμάκια κομμένα στα δύο με την κομμένη πλευρά προς τα κάτω, για 30 δευτερόλεπτα.
Βάζουμε επάνω στο μισό ψωμάκι δυο φέτες παντζάρι τουρσί και ροδέλες κρεμμυδιού και τοποθετούμε επάνω το χάμπουργκερ.
Σκεπάζουμε με τη σάλτσα μανιταριών, λίγη πράσινη σαλάτα και από πάνω το αβγό.
Σκεπάζουμε με το άλλο μισό ψωμάκι και σερβίρουμε αμέσως.
A.T.