banner
banner
banner

Χαβιάρι: προσοχή στις παγίδες!

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Τρίτη, 12 Ιανουαρίου 1999

Το χαβιάρι γίνεται ολοένα και σπανιότερο. Ο οξύρυγχος της Κασπίας κινδυνεύει σοβαρά και από τη μόλυνση του περιβάλλοντος, και από την αλόγιστη αλιεία: ο μαύρος χρυσός τυφλώνει τους κοντραμπαντιέρηδες. Για να καταλάβουμε το μέγεθος του κινδύνου, το χαβιάρι είδε την παραγωγή του να πέφτει κατά 75% ανάμεσα στη δεκαετία 84-94. Επειδή στις γιορτές θα θελήσουμε τη λουσάτη μοναδικότητα των μαύρων κόκκων, και για να μην πετάξουμε τα λεφτά μας στη θάλασσα, ιδού μερικοί απλοί κανόνες σωστής αγοράς του.

Χαβιάρι: προσοχή στις παγίδες!

• Στεκόμαστε με μεγάλη επιφύλαξη μπροστά σε επιγραφές τύπου «Caspian caviar» πάνω στα κουτιά: δεν εξασφαλίζουν ποιότητα προϊόντος, αφού σήμερα την Κασπία, εκτός από τη Ρωσία και το Ιράν, την μοιράζονται αρκετά νεογέννητα κράτη που δεν παρέχουν καμία εγγύηση του προϊόντος.

• Πρώτος δείκτης εγγύησης, η περσική προέλευση (Iranian caviar) κατά κύριο λόγο και στη συνέχεια η ρωσική (Russian caviar).

• Μεγάλοι, ονομαστοί οίκοι (π.χ. Caviar House, Petrossian) είναι σίγουρο (με προϋπόθεση τη σωστή διακίνηση εκ μέρους των εισαγωγέων) ότι έχουν χαβιάρι γκαραντί.

• Σοβαρές γωνιές ντελικατέσεν και μεγάλα σουπερμάρκετ είναι γενικά πιο αξιόπιστα από κάθε Πόντιο μικροπωλητή. Αν σας γοητεύσουν οι χαμηλές τιμές των τελευταίων, προς Θεού μην αγοράσετε χαβιάρι στο σακί. Αν έχετε τη δυνατότητα να το δοκιμάσετε και να το αξιολογήσετε, αγοράστε αν σας φαίνεται καλό. Διαφορετικά ενενήντα εννέα τοις εκατό το lux του τραπεζιού έχει θαμπώσει.

banner


Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος