Για προφανείς λόγους, όταν κάνει κρύο προτιμάμε τα ζεστά και θερμαντικά φαγητά και αφήνουμε σε δευτερότριτες θέσεις τις ωμές σαλάτες και τα λοιπά υγιεινά. Άλλο πράγμα όμως οι απλές σαλάτες και άλλο οι ζεστές σαλάτες. Κλασική ιδέα τα βραστά χειμωνιάτικα λαχανικά –μπρόκολο, κουνουπίδι, καρότα, σελινόριζα-, που θα τα φάμε ζεστά περιχυμένα με λαδολέμονο. Μια άλλη ιδέα, όμως, είναι η ζεστή σάλτσα που θα ντύσει τα χλιαρά υλικά της σαλάτας. Εδώ, μεταφερόμαστε σε πιο σύνθετα και φροντισμένα πιάτα, που θα μπορούσαν να είναι και κύριο πιάτο με ένα καλό ψωμί και κρασί και οπωσδήποτε δεν έχουν καμία σχέση με τις ωμές, τραγανές σαλάτες των ζεστών ημερών. Οι προτάσεις μας βρίσκονται όλες στη γευστική comfort zone της ελληνικής μεσογειακής επικράτειας, έχουν χρώμα και υφή, διαθέτουν στιβαρή πρωτεϊνική βάση (ζωική ή φυτική) με κρέας, θαλασσινά, όσπρια, αναποφλοίωτο ρύζι, και παίρνουν γεύση από τα αρωματικά βότανα, το εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και τα μπαχαρικά. Είναι χορταστικές, θερμαντικές, ελκυστικές στο μάτι, νόστιμες, ελαφρές. Και ζεστές.