Follow us

Υγιεινές συνταγές, πώς και γιατί

Υγιεινές συνταγές, πώς και γιατί

Όσο περνάει ο καιρός, όλο και περισσότεροι από εμάς συντασσόμαστε κάτω από τη σημαία της υγιεινής διατροφής. Όπως ο καθένας την ορίζει και όπως την εννοεί, βεβαίως.
Για κάποιους, η υγιεινή διατροφή ταυτίζεται με έναν τρόπο για να χάσεις κιλά. Κάτι τέτοιο μπορεί να συμβεί, αλλά δεν είναι και μονόδρομος: αν φάμε 2 πιάτα με ζυμαρικά ολικής αλέσεως και σάλτσα από λαχανικά και ελαιόλαδο συν μια φούχτα ανάλατους ξηρούς καρπούς συν 2 φρούτα και 2 κουταλιές μέλι, σίγουρα έχουμε τραφεί υγιεινά, αλλά και σίγουρα δεν θα αδυνατίσουμε.
Για κάποιους από εμάς, υγιεινή διατροφή σημαίνει το αντίθετο, δηλαδή η μείωση των θερμίδων. Εμείς θα χάσουμε κιλά, αλλά αν τρεφόμαστε μόνο με κρέας και ωμές σαλάτες, βγάζοντας έξω ζυμαρικά, όσπρια, δημητριακά και τα συναφή, σύντομα θα ανακαλύψουμε, ότι στη μια εβδομάδα επάνω, θα αρχίσουμε να "ψιλοσερνόμαστε", πράγμα καθόλου συμβατό με την υγιεινή διατροφή…
Ακόμα, είμαστε κι εμείς που λέμε όχι στο κρέας, κάποιοι που λέμε όχι στα τηγανητά, κάποιοι που ποντάρουμε στα βιολογικά, κάποιοι που κάνουμε διαλείμματα τρώγοντας μόνο λαχανικά, κάποιοι που ορκιζόμαστε στο ελάχιστο μαγείρεμα για να διατηρούν τα τρόφιμα τα θρεπτικά συστατικά τους.
Πόσο "υγιεινό" είναι να ακολουθείς στη διατροφή σου αποκλειστικά και μόνο μια από αυτές τις πρακτικές, αποτελεί αντικείμενο ζωηρού debate ανάμεσα σε επιστήμονες, θεραπευτές, διαιτολόγους, εναλλακτικούς διατροφολόγους, κινήματα οικολογικά και παράδοξα μοντέλα δίαιτας (ας πούμε, να τρεφόμαστε όπως οι παλαιολιθικοί άνθρωποι...) ενώ εμείς παρακολουθούμε κάποιες φορές αμήχανοι, κάποιες φορές διασκεδάζοντας και ίσως, κάποιες φορές, δοκιμάζοντας τα πιάτα που έχουν τα εχέγγυα της υγιεινής διατροφής.
Το μόνο σίγουρο πάντως, είναι ότι δεν οδηγεί μόνο ένας δρόμος στη Ρώμη και ούτε υπάρχει μόνο μια βασιλική διατροφική οδός, που περπατώντας την θα κατακτήσουμε και θα διατηρήσουμε την υγεία μας. Οι συνταγές που σας προτείνουμε εδώ, ορισμένες πιο γρήγορες, ορισμένες πιο χρονοβόρες -αν θέλουμε να εντρυφήσουμε και σε κάτι πιο απαιτητικό κουζινικά, είναι όλες νόστιμες και χορταστικές και αρκετά ελαφρές. Και αν σας ενδιαφέρει η περαιτέρω διερεύνηση μιας μαγειρικής πιο εναλλακτικής, αποτοξινωτικής και ελαφριάς, ρίξτε μια ματιά στις κατηγορίες (tags) Χορτοφαγικές και Vegan συνταγές του σάιτ. Υπάρχει πολύ και ενδιαφέρον υλικό.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…