Follow us

Τζουλαμάς κρητικός

Τζουλαμάς κρητικός

υλικά

για το φύλλο:
500 γρ. αλεύρι
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 κ.γ. αλάτι
1 φλ.τσ. νερό
(ή 6 φύλλα κρούστας)

για τη γέμιση:
300 γρ. μοσχαρίσιο ή αρνίσιο συκώτι σε μικρά κομματάκια
2 1/2 φλ.τσ. ρύζι καρολίνα
1 φλ.τσ. αμύγδαλα ασπρισμένα, κουκουνάρι και καρύδια ή φουντούκια
4 φλ.τσ. ζωμός κότας
1 φλ.τσ. γάλα
1/2 φλ.τσ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο
2 φλ.τσ. ζάχαρη
κανέλα, γαρύφαλλο τριμμένο, μοσχοκάρυδο τριμμένο

παρασκευή

Σε μέτρια κατσαρόλα ζεσταίνουμε 2 κ.σ. ελαιόλαδο με 1 κ.σ βούτυρο και σοτάρουμε τα συκωτάκια να ροδίσουν σε δυνατή φωτιά. Χαμηλώνουμε τη φωτιά και προσθέτουμε το ρύζι. Το ανακατεύουμε με τα συκωτάκια δυο τρεις φορές και ρίχνουμε το ζωμό. Το αφήνουμε να βράσει 10', προσθέτουμε τη σταφίδα, τα μπαχαρικά και 4 κ.σ. ζάχαρη και σιγοβράζουμε μέχρι να είναι έτοιμο.
Ζυμώνουμε τα υλικά της ζύμης μέχρι να γίνει ένα ζυμάρι που δεν κολλάει στα χέρια και το αφήνουμε να ξεκουραστεί 30'. Ανοίγουμε συνολικά 6 φύλλα. Στρώνουμε τα 3 στο ταψί (βουτυρωμένα ή λαδωμένα ένα-ένα), πασπαλίζουμε με ζάχαρη και απλώνουμε τη μισή γέμιση. Ρίχνουμε επάνω λίγη ζάχαρη και κανέλα και σκεπάζουμε με ένα φύλλο. Απλώνουμε την υπόλοιπη γέμιση και πασπαλίζουμε με ζάχαρη και κανέλα. Βάζουμε στην επιφάνεια τα υπόλοιπα δύο φύλλα, βουτυρωμένα. Χαράζουμε την πίτα και τη ραντίζουμε με το γάλα. Ρίχνουμε επάνω ζάχαρη και κανέλα και τη βάζουμε στο φούρνο για 40'-50΄, μέχρι να ροδίσουν τα φύλλα.
σημ. η πίτα αυτή γίνεται τις Απόκριες, κυρίως στην περιοχή της Μεσσαράς. Εχει αρκετές παραλλαγές. Συνηθίζεται και με ψιλοκομμένο κοτόπουλο αντί για συκωτάκια.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;