banner
banner
banner

Τυρομαγειρέματα

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Πέμπτη, 23 Φεβρουαρίου 2012

Τυρομαγειρέματα

Οι αγαπημένες γιαγιάδες, που ακολουθούσαν κατά γράμμα το διατροφικό ημερολόγιο του Ευαγγελίου, τείνουν να εκλείψουν και σε λίγο μάλλον δεν θα θυμόμαστε ότι η επόμενη Κυριακή ονομάζεται "της Τυρινής" και συνοδεύεται από κατανάλωση τυριού. Θυμίζουμε, λοιπόν, ότι αυτή η εβδομάδα που διανύουμε ονομάζεται "της Τυροφάγου" ή "λευκή εβδομάδα", καθώς οι χριστιανοί έπρεπε να καταναλώνουν μόνο αβγά και τυρί, για να προετοιμαστούν για τη μεγάλη νηστεία της Σαρακοστής. 
Στις μέρες μας, η παράδοση διατηρείται μόνο την Κυριακή της Τυρινής και μεταφράζεται, συνήθως, σε τυρόπιτα ως πρώτο πιάτο σ' ένα γεμάτο τραπέζι... Έστω κι έτσι, μας αρέσει να κρατάμε κάποιες από τις παραδόσεις.
Συνταγή για τυρόπιτα έχουμε όλοι τουλάχιστον από μία, αλλά πάντα μας αρέσει να δοκιμάζουμε καινούργιες εκδοχές ενός κατ' εξοχήν ελληνικού εδέσματος. Η τυροφαγία, βέβαια, μπορεί να μεταφραστεί και σε σουφλέ τυριών, τάρτες με διάφορα τυριά, τυροκροκέτες, πεϊνιρλί και ένα σωρό άλλα, καθώς οι συνταγές με βάση το τυρί δεν έχουν τέλος... Έχουν, όμως, πολλά λιπαρά και θερμίδες και χρειάζονται μέτρο στην κατανάλωση.

banner

Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος