Follow us

Τσάτνεϋ ντομάτας

Τσάτνεϋ ντομάτας

Υλικά

Υλικά

1 κ. σφιχτές όχι πολύ ώριμες ντομάτες  

1 ½ φλ. μηλόξυδο 

1 μεγάλο κόκκινο κρεμμύδι σε λεπτές φέτες

1 ξύλο κανέλλας 

2 κ.γ. αλάτι

1 φλ. καστανή ζάχαρη

2 κ.σ. μελάσα

1 κ.σ. τριμμένη φρέσκια ρίζα τζίντζερ

4 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες

1 κ.γ. κόκκινη καυτερή πιπεριά ξεσποριασμένη και χωρίς τις μεμβράνες

4 κ.σ. σπορέλαιο

2 κ.σ. σπόροι κόλιανδρου

14 γαρύφαλλα

2 κ.σ. σιναπόσπορος μαύρος

Εκτέλεση

Πλένουμε τις ντομάτες, τις ξεφλουδίζουμε βουτώντας τις σε καυτό νερό 2 -3 δευτερόλεπτα και τις κόβουμε σε κύβους πλευράς 1 εκ..

Ψιλοκόβουμε το κρεμμύδι και το σκόρδο, καθαρίζουμε και ψιλοκόβουμε τη ρίζα τζίντζερ. Σε κατσαρόλα με βαρύ πάτο ρίχνουμε τις ντομάτες, το κρεμμύδι, την ζάχαρη, το μηλόξυδο, τη μελάσα, το τζίντζερ, το ξύλο κανέλας και την καυτερή πιπεριά και ανακατεύουμε.

Σε αντικολλητικό τηγάνι και σε μέτρια φωτιά σοτάρουμε τους σπόρους του κόλιανδρου, τα γαρίφαλα και τον σιναπόσπορο ανακατεύοντας συνεχώς για να μην καούν, για λίγα λεπτά, μέχρι να βγάλουν τα αρώματά τους.

Τα αλέθουμε σε ένα μύλο πιπεριού ή τα κοπανίζουμε σε γουδί μέχρι να γίνουν σκόνη ή τα προσθέτουμε ολόκληρα στην κατσαρόλα με τις ντομάτες.

Σιγομαγειρεύουμε το μείγμα για μισή ώρα ή μέχρι να απορροφηθούν τελείως τα υγρά και να έχουμε ένα πηχτό μείγμα. Ρίχνουμε το τσάτνεϊ σε αποστειρωμένα βάζα και βάζουμε ετικέτα με την ημερομηνία και το είδος.

Διατηρείται μέχρι 6 μήνες σε δροσερό και σκοτεινό μέρος και μέχρι ένα χρόνο στο ψυγείο.

Η αποστείρωση των βάζων: πλένουμε καλά τα βάζα και τα βάζουμε σε κατσαρόλα –και τα ταπώματα- με κρύο νερό.

Φέρνουμε σε βρασμό το νερό σιγά –σιγά (για να μην σπάσουν τα βάζα) και τα αφήνουμε να βράσουν γύρω στα 2 -3 λεπτά.

Στρώνουμε σε τραπέζι μια μεγάλη απορροφητική βαμβακερή πετσέτα.

Χρησιμοποιώντας το χερούλι μιας μεγάλης ξύλινης κουτάλας, τα βγάζουμε από την κατσαρόλα γέρνοντάς τα προσεκτικά, ώστε να φύγει το καυτό νερό από μέσα και τα μεταφέρουμε στην πετσέτα.

Βγάζουμε τα ταπώματα με μια καθαρή λαβίδα και τα μεταφέρουμε και αυτά στην πετσέτα.

Δεν τα σκουπίζουμε αλλά τα αφήνουμε να στεγνώσουν μόνα τους.

Α.Τ.

Επίσης...

Πρασοκιµαδόπιτα

Η συνταγή για πρασοκιμαδόπιτα.

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.