Follow us

Τσάι στα χάι του

150 (φωτιά στα κόκκινα) είδη τσαγιού, αλλά και ότι άλλο συνδέεται μαζί του: από αξεσουάρ μέχρι καλλυντικά! «Ο Δρόμος του Τσαγιού», που άνοιξε πρόσφατα στη Θεσσαλονίκη, ευωδιάζει από μακριά γνώση και μεράκι.

Τσάι στα χάι του

Αλήθεια, οι Έλληνες πίνουν τσάι; «Ναι, και ίσως αυτό έχει να κάνει με την κουλτούρα των βοτάνων, που συνήθως κατέχουν». Αυτό πιστεύουν ο Jean-Marie Verlet και η Λίτσα Τατόγλου, τους οποίους γνωρίζουμε εδώ και χρόνια ως ιδιοκτήτες του «Defacto». Τον τελευταίο καιρό αποφάσισαν να σιγοντάρουν τις τεϊολογικές ανησυχίες των Θεσσαλονικέων με το καινούργιο τους μαγαζί, που ασχολείται αποκλειστικά με το τσάι.

«Ο Δρόμος του Τσαγιού» είναι το όνομα του κομψού, στενόμακρου και απέριττης αισθητικής χώρου, όπου θα βρείτε, τακτοποιημένα μέσα σε ωραιότατα κόκκινα κουτιά, τουλάχιστον 150 είδη τσαγιού: κινέζικα, ινδικά, γιαπωνέζικα, από το Νεπάλ, τη Σρι Λάνκα, την Κένυα, την Αγγλία και τη Ρωσία. Επίσης, τσάι χωρίς τείνη για τους φανατικούς της ομοιοπαθητικής, αρωματισμένα μίγματα και βότανα με βάση τον ιβίσκο. Προμηθεύτριά τους είναι η Γαλλίδα Nadia Becaud, επίτιμη καθηγήτρια στη Σχολή Τσαγιού της Κίνας και ιδιοκτήτρια δύο αντίστοιχων μαγαζιών στη Lyon. Αναμένεται να έρθει μες στην άνοιξη στη Θεσσαλονίκη και να μας μιλήσει για την τελετουργία του τσαγιού.

Ο Jean Marie, ως λάτρης αλλά και γνώστης του τσαγιού, προτιμά το κινέζικο τσάι από το ινδικό και το θεωρεί ιδανικό πρωινό ρόφημα. Εξάλλου, συμπληρώνει, κάνει και καλό στην υγεία. (Όντως, η αντικαρκινική δράση του πράσινου τσαγιού, λόγω της βιταμίνης Ε που περιέχει, είναι πλέον ευρέως γνωστή.) Του αρέσει η ιδιαίτερη τη γεύση των wulong, τα οποία, καθώς καταπολεμούν τις τοξίνες, τα λίπη αλλά και το άγχος, προτείνει ως βραδινό ρόφημα.

Δοκιμάστε το άρωμα «Νεράιδα των νερών», το «Ονειρο καλοκαιρινής νύχτας» και τον «Πράσινο άνεμο». Όπως είναι φυσικό, στο «Δρόμο του Τσαγιού» θα βρείτε και όλα τα σχετικά με την ιεροτελεστία της παρασκευής του αγαπημένου αφεψήματος. Πρώτα απ όλα, ωραιότατες τσαγιέρες yixing, φτιαγμένες από εξαιρετικής ποιότητας πηλό, θεωρούνται εκ των ων ουκ άνευ αντικείμενα για την παρασκευή εκλεκτού τσαγιού. Μερικά από αυτά τα (απείρου κάλλους και φινέτσας) παλιά κομμάτια χρονολογούνται από το 1930 και άλλα από το 1960.

Τσάι στα χάι του

Ακόμη, το ενδιαφέρον σας θα τραβήξουν σαμοβάρια, φλιτζάνια, δοσομετρητές, φίλτρα, φίνα κουταλάκια, αλλά και ζάχαρες (ακατέργαστες και μη). Η λίστα των χαριτωμένων αντικειμένων είναι σχεδόν ατελείωτη: χάρτινα φωτιστικά, τσάι πλεγμένο σε πλεξούδες ή συμπιεσμένο σε πλάκα και βιβλία! Μια γκουρμέ πρόταση είναι το confit de the, δηλαδή κάτι σαν μαρμελάδα από τσάι, που προς το παρόν εισάγουν από τη Γαλλία, αλλά στη συνέχεια θα παράγουν οι ίδιοι. Και βεβαίως διαθέτουν και καλλυντικά. Μάλιστα! Σαμπουάν, σαπούνια, κρέμες, λοσιόν και eau de toilette από πράσινο τσάι.

Ο Δρόμος του Τσαγιού»: Χρυσοστόμου Σμύρνης 12, Θεσσαλονίκη, 0310/285559)

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;