banner
banner
banner

Τρώγοντας... έξω

ω(Εικ) Δημήτρης Φουσέκης ω(Εικ) Δημήτρης Φουσέκης Τετάρτη, 14 Μαΐου 2003

Αντιμετωπίζοντας με δυσπιστία τις κουζίνες των τόπων που επισκεπτόμαστε, δεν ξέρουμε τι χάνουμε, λέει -με γεμάτο το στόμα- ο Δημήτρης Μαχαιρίδnς.

Τρώγοντας... έξω

Οι ενδόμυχοι φόβοι προς τις ντόπιες κουζίνες συνήθως προέρχονται από την άγνοια του τουρίστα για την ξένη γεύση και από το άγχος του ότι θα «πάθει κάτι», ότι «πολλά μπορούν να συμβούν». Ανάλογο δισταγμό να προτείνει την κουζίνα της χώρας του δείχνει συχνά και εκείνος που υποδέχεται τον επισκέπτη. Έμεινα εμβρόντητος, όταν ο Κινέζος με τον οποίο είχα ραντεβού στο Πεκίνο μού πρόσφερε μαζί με το τσάι φέτες από αγγλικό κέικ. Έσπευσε να μου εξηγήσει ότι οι περισσότεροι ξένοι δυσπιστούν στα παραδοσιακά συνοδευτικά. Στη συνέχεια, αλλάζοντας τακτική, μου πρόσφερε ένα δίσκο με υπέροχα σιροπιαστά από τη Μαντζουρία και, ανταποκρινόμενος στον ενθουσιασμό μου, με προσκάλεσε σε ένα εξαιρετικό δείπνο με mandarin duck και κοτόπουλο με lime. Τα οποία βέβαια κάποιοι άλλοι δεν γεύτηκαν ποτέ.

Αποφεύγοντας την κουζίνα του τόπου στον οποίο βρισκόμαστε, αποκλείουμε αυτόματα τη γνωριμία και την επαφή με ένα σημαντικό κομμάτι του πολιτισμού και της παράδοσης του. Και βέβαια, πάντα υπάρχει το ενδεχόμενο να δημιουργηθούν δυσάρεστες εντυπώσεις ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιδιώκουμε κάποια εμπορική συμφωνία, τα πράγματα κινδυνεύουν να πάνε στράφι, αν αρνηθούμε το πιάτο που μας προτείνουν οι οικοδεσπότες μας. Δεν είναι λίγες οι φορές, εξάλλου, που νιώσαμε και οι ίδιοι ενοχλημένοι, όταν ο φιλοξενούμενός μας φάνηκε να δυσανασχετεί μπροστά σε ένα εξαιρετικό παραδοσιακό πιάτο που ξέφευγε οπό το αναμενόμενο... σουβλάκι και τζατζίκι.
Αντί λοιπόν να απορρίψετε ένα πιάτο που δεν γνωρίζετε, καλύτερο θα ήταν να το δοκιμάσετε. Είναι προτιμότερο ο οικοδεσπότες να καταλάβει ότι το αντιμετωπίζετε με σχετική περιέργεια ή έστω και με κάποια δυσπιστία, παρά να αντιληφτεί εξαρχής μια άρνηση εκ μέρους σας, συμπεριφορά που μπορεί να αποδεδειχθεί προσβλητική. Εξαιρούνται βέβαια όσοι έχουν συγκεκριμένα διατροφικά προβλήματα (αλλεργίες, γαστρεντερίτιδες κλπ.) και είναι υποχρεωμένοι να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες του γιατρού τους. Το ίδιο ισχύει και για όσους δυσκολεύονται να αφομοιώσουν διάφορα είδη τροφών, όπως τα μπαχαρικά ή το γάλα. Στις περιπτώσεις αυτές, απλώς εξηγήστε το πρόβλημα σας σε εκείνους που σας φιλοξενούν και σίγουρα θα δείξουν κατανόηση. Αρκεί να μην καταφεύγετε σε προσχήματα για να αποφύγετε να δοκιμάσετε αυτό που σας σερβίρουν - σε όλο τον πλανήτη οι άνθρωποι είναι σε θέση να ανιχνεύσουν τέτοιου είδους «τρικ».
Από την άλλη, υπάρχουν ορισμένοι κανόνες που διαφοροποιούνται ανάλογα με τον τόπο και στους οποίους αναγκαστικά θα πρέπει να προσαρμοστείτε. Πριν από χρόνια στην Αρμενία, λίγο μετά από τη διάλυση της Σοβιετικής Ένωσης, οι συνδαιτυμόνες έπρεπε κατά τη διάρκεια του επίσημου δείπνου να κάνουμε διαδοχικά πρόποση προς τους υπόλοιπους, πίνοντας σφηνάκια βότκας. Οι ξένοι καταλήξαμε μεθυσμένοι, οι ντόπιοι όμως το δικό μας μεθύσι το θεώρησαν μεγάλη τους τιμή.

Σε πολλές οπό τις χώρες του αραβικού κόσμου οι προσκεκλημένοι τρώνε με τα χέρια. Αντιμετωπίστε το ως μια νέα εμπειρία και αλλάξτε για λίγο συνήθειες. Είναι πιο διασκεδαστικό απ ότι φαντάζεστε. Έχετε πάντα κατά νου ότι σε χώρες όπου υπάρχει φτώχεια, δεν χρειάζεται να κάνετε επίδειξη κορεσμού, αφήνοντας το πιάτο χωρίς να το αγγίξετε, γιατί σίγουρα κάποιοι έξω από το χώρο όπου τρώτε πεινάνε: ανάλογη συμπεριφορά είναι πιθανό να «μεταφραστεί», δικαίως, ως ασέβεια.
Σε περιπτώσεις γεύματος σε τροπικές χώρες με καυτερή κουζίνα, αποφύγετε να καταναλώσετε μεγάλες ποσότητες φαγητού. Ο καλύτερος τρόπος για να σβήσετε τη δίψα σας είναι να πιείτε μπίρα αντί για κρασί. Εξάλλου, το κρασί στις χώρες αυτές φαντάζει εξωτικό. Και, βέβαια, ποτέ μην παραλείπετε να εκδηλώνετε το ενδιαφέρον σας για αυτό που σας προσφέρεται. Μια ερώτηση για την προέλευση ή τον τρόπο παρασκευής του μπορεί να ανοίξει απρόσμενους δρόμους επικοινωνίας. Η ανεπιφύλακτη συμμετοχή στην ιεροτελεστία του τραπεζιού είναι μέρος μιας open-minded στάσης ζωής, ικανής όχι μόνο να δημιουργήσει τις καλύτερες εντυπώσεις, αλλά και ένα ουσιαστικό global thinking, απαραίτητο σε κάθε συνειδητοποιημένο ταξιδευτή.

banner

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος