Follow us

Tραχανάς με σουτζουκάκια από χταπόδι από τον Χριστόφορο Πέσκια

Πού το πάνε οι σεφ μας; Τι τους ενώνει και τι τους δονεί όταν δημιουργούν το μέλλον της ελληνικής κουζίνας; Μια συζήτηση στρογγυλής τραπέζης, με αφορμή την απονομή των «Χρυσών Σκούφων 2006», με πρωταγωνιστές τούς τέσσερις καλύτερους Έλληνες σεφ (στους οποίους απονεμήθηκε το Ειδικό Βραβείο Δημιουργικότητας από το Diners Club International). Ο Χρύσανθος Καραμολέγκος, ο Λευτέρης Λαζάρου, ο Έκτορας Μποτρίνι και ο Χριστόφορος Πέσκιας μάς δίνουν ελληνικές συνταγές από το μέλλον, μαζί με το πλήρες μενο

Tραχανάς με σουτζουκάκια από χταπόδι από τον Χριστόφορο Πέσκια

Υλικά

Υλικά (για 15 άτομα)

Τραχανάς

500 γρ. τραχανάς ξινός

2 λίτρα ζωμός κότας

500 γρ. γιαούρτι στραγγιστό (χτυπημένο στο blender, μέχρι να πάρει υγρή μορφή)

4 σκ. σκόρδο ακαθάριστες

2 κλωναράκια θυμάρι

2 φύλλα δάφνης

Αλάτι

Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

2-3 σταγόνες μαστιχέλαιο

Χταπόδι

1 χταπόδι γύρω στα 1500 γρ (μόνο τα πλοκάμια)

1 ½ μπουκάλι κόκκινο κρασί

20 κόκκοι κόλιαντρο

20 κόκκοι πιπέρι μαύρο

5 αστεροειδείς γλυκάνισοι

10 κόκκοι καρδάμωμο

1 κρεμμύδι μέτριο, πολύ

ψιλοκομμένο

50 ml ελαιόλαδο

Πιπέρι λευκό φρεσκοτριμμένο

Παρασκευή

Τραχανάς Βράζουμε τον τραχανά –μαζί με το ζωμό κότας, το σκόρδο, το θυμάρι και τη δάφνη– σε χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά μέχρι να ψηθεί καλά.

Περνάμε τον τραχανά από blender και μετά από μια ψιλή σήτα και τον ξαναβάζουμε στη φωτιά.

Μόλις αρχίσει να κοχλάζει, τον τραβάμε από τη φωτιά και ανακατεύουμε μέσα το γιαούρτι.

Αλατοπιπερώνουμε.Αν η σούπα μας είναι πολύ πηχτή, την αραιώνουμε με λίγο νερό.Χταπόδι Σε μια κατσαρόλα βράζουμε το κρασί με τα μπαχαρικά μέχρι να εξατμιστεί κατά 2/3.

Προσθέτουμε τα πλοκάμια και τα βράζουμε σε πολύ χαμηλή φωτιά για 40 λεπτά.Αφαιρούμε τα πλοκάμια από την κατσαρόλα και τα ψιλοκόβουμε σε ένα πολυμίξερ πολύ ψιλά (σαν κιμά).

Σουρώνουμε το ζωμό μέσα στον οποίο έβρασε το χταπόδι σε ένα μικρό κατσαρολάκι και τον βράζουμε μέχρι να σιροπιάσει.

Προσθέτουμε το λάδι.

Ανακατεύουμε το χταπόδι μαζί με τη σάλτσα και το ψιλοκομμένο κρεμμύδι.

Προσθέτουμε φρέσκο πιπέρι.Πλάθουμε το μείγμα μας σε 45 μικρά σουτζουκάκια και τα ψήνουμε –χωρίς λάδι– σε ένα αντικολλητικό τηγάνι (το οποίο έχουμε ζεστάνει πρώτα πάρα πολύ καλά) για 1 λεπτό από την κάθε πλευρά.Σερβίρουμε τη σούπα μας σε ένα βαθύ πιάτο και δίπλα, σε ένα πιατάκι, τοποθετούμε από 3 σουτζουκάκια για κάθε άτομο.

Ο κλασικός τραχανάς σούπα, αντί για τα ψητά ψωμάκια ή το τυρί, αρτύζεται με χταπόδι σε μικροσκοπικά σουτζουκάκια: μια οικεία, αλλά όχι αναμενόμενη γεύση.

Επίσης...

Τορτελίνια με Σπανάκι

Η συνταγή για θαυμάσια τορτελίνια με σπανάκι.

Κανελόνια με Κιμά

Η πιο αυθεντική συνταγή που θα βρεις για κανελόνια με κιμά.

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Φαρφάλες με Πέστο, Μελιτζάνες και Αρακά

Πώς θα φτιάξεις φαρφάλες με πέστο, μελιτζάνες και αρακά.

Στριφτάρια µε Τραχανά

Πώς θα φτιάξεις στριφτάρια με τραχανά.

Πένες µε Καρύδια και Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις πένες με καρύδια και πατάτες.

Μακαρόνια µε Πάστα Ελιάς και Σουσάµι

Η συνταγή για μακαρόνια µε πάστα ελιάς και σουσάµι.

Κανελόνια με Σπανάκι

Η συνταγή για κανελόνια με σπανάκι.

Κοτόπουλο µε Μπαχαρικά και Αρωµατικά, µε Μακαρόνια

Η συνταγή για κοτόπουλο με µπαχαρικά και αρωµατικά, µε µακαρόνια.

Ελαφρύ Σουφλέ με Πένες και Γαλοπούλα

Υπάρχει όμως τρόπος να μαγειρέψουμε ένα σουφλέ ζυμαρικών πολύ πιο ελαφρά, με λιγότερες θερμίδες αλλά όλη τη γεύση.

Εύκολο Μακαρονάκι Ογκρατέν

Κιμάς, λαχανικά και τυριά σε ένα υπέροχο γκρατέν, που έχει όλα όσα αγαπάμε.

Μακαρονάδα με Θαλασσινά στα Γρήγορα

Πώς θα φτιάξεις μία μακαρονάδα με θαλασσινά στα γρήγορα.

Κους Κους Κοκκινιστό

Πώς θα φτιάξεις κοκκινιστό κους κους.