Follow us

Τραγανό Καλαμάρι με σκορδαλιά φυστικιού από την Κωνσταντίνα Κοντεσοπούλου

Τραγανό Καλαμάρι με σκορδαλιά φυστικιού από την Κωνσταντίνα Κοντεσοπούλου
1 κιλό Καλαμάρι φρέσκο κομμένο σε ροδέλες 3 εκ.Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα 400 γραμ. σιμιγδάλι Χοντρό100 γραμ. Αλεύρι Σκληρό30 γραμ. αλάτι10 γραμ. πιπέρι μαύρο σκόνη10 γραμ. Γλυκάνισο σκόνη10 γραμ. κουρκούτι σκόνη

Κοσκινίζω όλα τα στερεά υλικά για το πανάρισμα του καλαμαριού και τα αναμιγνύω καλά.Στη συνέχεια καθαρίζω και πλένω καλά το καλαμάρι, έπειτα το κόβω σε ροδέλες περίπου 3 εκατοστών. Στραγγίζω καλά και πανάρω στο μίγμα. Τηγανίζω σε τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά αφού έχει ζεσταθεί καλά το λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το καλαμάρι περίπου για 3 λεπτά. Αρχικά μουσκεύω το εφτάζυμο σε νερό και στη συνέχεια το πιέζω για να στραγγίξει.Στο κάδο ενός πολυκόφτη multi προσθέτω τα καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης με το ελαιόλαδό και πολτοποιώ καλά μέχρι να αποκτήσω μια ομογενοποιημένη πάστα. Έπειτα προσθέτω τα μυρωδικά, κρεμμυδάκι φρέσκο, μαϊντανό και δυόσμο και αλέθω πάλι πολύ καλά. Ζεματίζω το σκόρδο σε βρασμένο νερό για λιγότερο από 1 λεπτό και παγώνω απευθείας, επαναλαμβάνω τη διαδικασία 5 φορές.Τέλος προσθέτω τα ζεματισμένα σκόρδα, το μουσκεμένο εφτάζυμο και την αγουρίδα στο πολυκόφτη με τα υπόλοιπα υλικά και αλέθω μέχρι να αποκτήσω μία λεία και παχύρευστη σκορδαλιά. Προαιρετικά χρησιμοποιώ το νερό από το μουσκεμένο εφτάζυμο για να με βοηθήσει στην επιθυμητή υφή.

Υλικά

Για την Σκορδαλιά εφτάζυμου με φιστίκι Αιγίνης:
400 γραμ. Εφτάζυμο ψωμί
300 γρ. Φιστίκι Αιγίνης καβουρδισμένο
3 Σκελίδες Σκόρδο
2 κ.σ. Φρέσκο κρεμμυδάκι ψιλοκομμένο
4 κ.σ Μαϊντανό ψιλοκομμένο
2 κ.σ Δυόσμο ψιλοκομμένο
4 κ.σ. Αγουρίδα ή Λευκό Ξύδι
3 κ.σ. Ελαιόλαδο
Αλάτι

Για το τραγανό Καλαμάρι:
1 κιλό Καλαμάρι φρέσκο κομμένο σε ροδέλες 3 εκ.
Ηλιέλαιο για το τηγάνισμα

Για την Μίγμα για το πανάρισμα του καλαμαριού:
400 γραμ. σιμιγδάλι Χοντρό
100 γραμ. Αλεύρι Σκληρό
30 γραμ. αλάτι
10 γραμ. πιπέρι μαύρο σκόνη
10 γραμ. Γλυκάνισο σκόνη
10 γραμ. κουρκούτι σκόνη

Για το τραγανό Καλαμάρι:
Κοσκινίζω όλα τα στερεά υλικά για το πανάρισμα του καλαμαριού και τα αναμιγνύω καλά.
Στη συνέχεια καθαρίζω και πλένω καλά το καλαμάρι, έπειτα το κόβω σε ροδέλες περίπου 3 εκατοστών. Στραγγίζω καλά και πανάρω στο μίγμα. Τηγανίζω σε τηγάνι με ηλιέλαιο σε μέτρια φωτιά αφού έχει ζεσταθεί καλά το λάδι μέχρι να ροδίσει ελαφρώς το καλαμάρι περίπου για 3 λεπτά.

Για την Σκορδαλιά εφτάζυμου με φιστίκι Αιγίνης:
Αρχικά μουσκεύω το εφτάζυμο σε νερό και στη συνέχεια το πιέζω για να στραγγίξει.
Στο κάδο ενός πολυκόφτη multi προσθέτω τα καβουρδισμένα φιστίκια Αιγίνης με το ελαιόλαδό και πολτοποιώ καλά μέχρι να αποκτήσω μια ομογενοποιημένη πάστα. Έπειτα προσθέτω τα μυρωδικά, κρεμμυδάκι φρέσκο, μαϊντανό και δυόσμο και αλέθω πάλι πολύ καλά.

Ζεματίζω το σκόρδο σε βρασμένο νερό για λιγότερο από 1 λεπτό και παγώνω απευθείας, επαναλαμβάνω τη διαδικασία 5 φορές.
Τέλος προσθέτω τα ζεματισμένα σκόρδα, το μουσκεμένο εφτάζυμο και την αγουρίδα στο πολυκόφτη με τα υπόλοιπα υλικά και αλέθω μέχρι να αποκτήσω μία λεία και παχύρευστη σκορδαλιά. Προαιρετικά χρησιμοποιώ το νερό από το μουσκεμένο εφτάζυμο για να με βοηθήσει στην επιθυμητή υφή.

Επίσης...

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Πιπεράτος Σολομός

Η συνταγή για πιπεράτο σολομό.

Σουπιές µε Σπανάκι

Η συνταγή για σουπιές µε σπανάκι.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Πράσα, Ρύζι και Σουπιά

Η συνταγή για πράσα, ρύζι και σουπιά.

Γαλέος µε Σπανάκι

Η συνταγή για γαλέο με σπανάκι.

Χταπόδι Στιφάδο

Η συνταγή για χταπόδι στιφάδο.

Σουφλέ με Παστό Μπακαλιάρο και Λαχανικά

Στην Ελλάδα δεν συνηθίζουμε τα σουφλέ με ψάρι και θαλασσινά, όλη η Ευρώπη όμως τα λατρεύει.

Μύδια Σαγανάκι με Φέτα

Η συνταγή για μύδια σαγανάκι με φέτα.

Σουπιές Κρασάτες στο Φούρνο

Η συνταγή για σουπιές κρασάτες στο φούρνο.

Σουπιές Γιουβέτσι

Η συνταγή για σουπιές γιουβέτσι.