Του κόσμου τα ρύζια!

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Τρίτη, 19 Μαΐου 2020

Του κόσμου τα ρύζια!

Ισπανική Paella, jambalaya της Λουιζιάνα, ινδικό biryani, ιταλικό risotto, ταϊλανδέζικο khao pad, τουρκικά πιλάφια, ελληνικά γαμοπίλαφα και πάει λέγοντας...Τα φαγητά με ρύζι, προσαρμοσμένα στις δεκάδες ποικιλίες και τις συνήθειες κάθε λαού δεν έχουν τελειωμό.

Αυτό που κάνει το ρύζι τόσο ξεχωριστό και αγαπητό είναι η ικανότητά του ν' απορροφάει τα υγρά μέσα στα οποία ψήνεται, αποκτώντας άλλη γεύση και υφή κάθε φορά, ενώ συνδυάζεται με όλα τα κρεατικά, τα ψαρικά και τα λαχανικά, και γίνεται εύκολα ένα πλήρες γεύμα, με άλλη γεύση σε κάθε κουζίνα. Bahia, bomba και senia στην Ισπανία, ντελικάτο basmati με άρωμα ξηρών καρπών στην Ινδία, λουλουδάτο jasmin στην Ταϋλάνδη, carnaroli και arborio από την κοιλάδα του Πάδου για μελωμένα risotti...

Το οποίο σημαίνει, ότι έχοντας το κατάλληλο ρύζι και τα ανάλογα μπαχαρικά, αρωματικά, και όποιο λαχανικό ή κρεατικό θέλουμε, μεταφερόμαστε εύκολα σε κουζίνες λίγο ή πολύ εξωτικές και φέρνουμε νέες γεύσεις στο καθημερινό φαγητό. Έτσι, γι' αλλαγή.

Τι προσέχουμε: η κάθε ποικιλία ρυζιού -και συχνά το κάθε φαγητό- έχει άλλο τρόπο μαγειρέματος, οπότε ακολουθούμε τις οδηγίες της συσκευασίας και της συνταγής. 

Ημ/νια α' δημοσίευσης: 03/05/12
Update: 19/05/20


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος