banner
banner

Τορτελόνι γαρίδες σαγανάκι, (του Αριστοτέλη Μέγκουλα)

Συνταγή

Τορτελόνι γαρίδες σαγανάκι, (του Αριστοτέλη Μέγκουλα)
Υλικά

Για την ζύμη
180 γρ. κρόκους (9 μέτρια αβγά)
200 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις (κοσκινισμένο)
Για την σάλτσα ντομάτας
10 ώριμες ντομάτες
1 τσαμπί με μικρές ντομάτες
5 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
2 φύλλα δάφνης
Αλάτι
Ζάχαρη
100 γρ. λευκό κρασί
1 ματσάκι φρέσκα μυρωδικά (άνηθο, δυόσμο, βασιλικό)
Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο
 3-4 γαρίδες ανά μερίδα
Για τη γέμιση
300 γρ. φέτα
300 γρ. ανθότυρο ή μανούρι
Λίγο μοσχοκάρυδο
Λίγο ξύσμα λεμόνι


(Η σάλτσα ψητής ντομάτας μαζί με τη φέτα στην γέμιση, τις γαρίδες και την καυτερή πιπεριά θα σας θυμίσει έντονα τις παλιές καλές γαρίδες σαγανάκι σε μία πιό ελαφριά και δημιουργική εκτέλεση.)

banner
Εκτέλεση

Κρατήστε στην άκρη το τσαμπί. Για τη σάλτσα, κόψτε τις ντομάτες στη μέση, καθαρίστε το κρεμμύδι και κόψτε το στα τέσσερα ξεπλύντε τα σκόρδα χωρίς να βγάλετε το πουκάμισό τους. Απλώστε τις ντομάτες σε ένα ταψί,  προσθέστε το κρασί, λίγο λάδι, τα δαφνόφυλλα και φουρνίστε σε μέτριο φούρνο μέχρι να ψηθούν τα λαχανικά (περίπου 35-40 λεπτά). Μόλις είναι έτοιμα,  χτυπήστε τα στο μούλτι  και περάστε τα από σήτα σε μία κατσαρόλα. Βράζουμε σε χαμηλή  φωτιά, προσθέτοντας τα μυρωδικά, το τσαμπί, αλάτι, πιπέρι, ζάχαρη, μέχρι να δέσει η σάλτσα ψητής ντομάτας και κρατήστε τη ζεστή για το σερβίρισμα.
Εν τω μεταξύ, σε ένα μπόλ  ομογενοποιήστε τα τυριά, προσθέτοντας μοσχοκάρυδο και το ξύσμα από λεμόνι.
Καθαρίστε καλά τις γαρίδες από κεφάλια και τσόφλια (τα κρατάμε) και το εντεράκι και κρατήστε τις στο ψυγείο.
Ανοίγουμε τη ζύμη όχι υπερβολικά λεπτή -μηχανή ζυμαρικών θέση 7-, έχουμε έντονη γέμιση και θέλουμε να τη νιώσουμε και σε γεύση και σε υφή (αλ ντέντε). Κόβουμε και γεμίζουμε τα ραβιόλι μας σε ότι σχήμα προτιμούμε -στρογγυλά τετράγωνα μισοφέγγαρο κτλ. Εγώ προτιμώ τα τορτελόνι, όμως είναι ίσως τα πιο δύσκολα σαν τεχνική. Βρέχουμε με ένα πινέλο τις άκρες και κλείνουμε καλά, πατώντας τις άκρες με τα δάχτυλα, προσέχοντας να μη μείνει αέρας στη γέμιση γιατί θα ανοίξουν στο βράσιμο. Ρίξτε τα τορτελόνι σε κατσαρόλα με αλατισμένο νερό (10 γρ. αλάτι ανά λίτρο νερό) που βράζει  και παράλληλα σε ζεστό αντικολλητικό τηγάνι με λίγο λάδι, σωτάρετε τα τσόφλια με τα κεφάλια για ένα- δύο λεπτά, να αφήσουν την γεύση τους. Αφαιρέστε και στη συνέχεια, στο ίδιο τηγάνι γιαχνίστε σε μέτρια φωτιά τις γαρίδες για δύο λεπτά, με λίγο λάδι και κρασί τόσο όσο να χάσουν την διαφάνειά τους, όμως να παραμείνουν ζουμερές και τραγανές στην υφή, με όλη τη θαλασσινή τους γεύση και άρωμα.  Μόλις τα ζυμαρικά  βγούν στην επιφάνεια, μετά απο περίπου τρία με τέσσερα λεπτά,  βγάλτε την κατσαρόλα από τη φωτιά. Αυτό θα σας δώσει το  χρόνο να στήσετε τα πιάτα σας, ενώ παραμένουν ζεστά χωρίς να βράζουν.
 Σε βαθύ πιάτο ζυμαρικών απλώστε την σάλτσα ψητής ντομάτας, ώστε να καλύψει όλη την επιφάνεια, σαν γευστικό κόκκινο χαλί. Με την τρυπητή κουτάλα, βγάλτε τα τορτελόνι από το νερό σε ένα μπόλ , ραντίστε τα με έξτρα παρθένο ελαιόλαδο να γυαλίζουν και προσεκτικά τοποθετήστε πάνω στη σάλτσα. Τέλος, προσθέστε τις γαρίδες και τα αγαπημένα σας φρέσκα μυρωδικά και μικρά κυβάκια καυτερής πιπεριάς.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος