Follow Tasty Guide

Τόπο στο πλιγούρι

Τόπο στο πλιγούρι

Για μεγάλο διάστημα το πλιγούρι σχεδόν είχε εξαφανιστεί από την κουζίνα μας -με εξαίρεση το ταμπούλι, τη διάσημη μεσανατολίτικη σαλάτα με πλιγούρι, μαϊντανό και λεμόνι που είχε αποκτήσει ελληνική ιθαγένεια. Τώρα τελευταία, βεβαίως, κάνει την επανεμφάνισή του, εξακολουθεί όμως να είναι σχετικά σπάνια η χρήση του, αν και πιο παλιά, βρισκόταν πολύ συχνά στη θέση που έχουμε σήμερα το ρύζι για τις σούπες, τους ντολμάδες, το πιλάφι ή τα γεμιστά.

Το πλιγούρι ή μπλιγούρι ή πουργκούρι είναι το βρασμένο, στεγνωμένο και χοντροαλεσμένο σιτάρι ή μπορεί να είναι απλώς το χοντροαλεσμένο στάρι. Αν είναι ήδη βρασμένο, που είναι και το είδος που βρίσκουμε πιο συχνά στην αγορά, χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να ετοιμαστεί Σε μερικές περιοχές, το πλιγούρι το λένε και χόντρο (ενώ σε άλλες περιοχές, χόντρο λένε ένα είδος τραχανά που γίνεται βράζοντας πρώτο το χοντροαλεσμένο πλιγούρι με γάλα, που στη συνέχεια το αφήνουν να στεγνώσει).

Το πλιγούρι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν από πολλές απόψεις. Γευστικά, θυμίζει ξηρούς καρπούς ενώ από την άποψη της υφής είναι μαστιχωτό και απορροφά τέλεια τους ζωμούς και τις σάλτσες, προσφέροντας μεγάλη νοστιμιά. Διατροφικά, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, άρα χορταίνει γρήγορα και διατηρεί την αίσθηση κορεσμού για πολύ χρόνο (βοηθάει επομένως στον έλεγχο του βάρους) και περιέχει γερές ποσότητες βιταμίνης του συμπλέγματος Β, αρκετή βιταμίνη Ε και ικανές ποσότητες απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.

Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ωμό, αφού πρώτα το μουσκέψουμε σε χλιαρό νερό για 40 λεπτά ή να το μαγειρέψουμε. Το λεπτό πλιγούρι κάνει για σούπες ή σαν συστατικό σε μπιφτέκια (ενσωματώνεται καλύτερα) και για σαλάτες (αμαγείρευτο) το πιο χοντρό για ντολμάδες και γεμιστά. Η αναλογία του σε υγρό είναι 1:1 και είναι καλύτερα να μην το μουσκεύουμε για πολλή ώρα ούτε να το παραμαγειρεύουμε, διότι χάνει σε γεύση και σε υφή. Τέλος, είναι πολύ ευέλικτο υλικό και ταιριάζει άνετα τόσο με κρεατικά και λαχανικά, όσο και με ψαρικά, όστρακα και οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακούς).
Εκτός από τις ιδέες που προτείνουμε παρακάτω, στο αρχείο μας θα βρείτε πολλές ακόμη ωραίες συνταγές με πλιγούρι, βάζοντας απλώς τη λέξη πλιγούρι στην αναζήτηση.

Updated: 16/01/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 01/11/18

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;