Τόπο στο πλιγούρι

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Τετάρτη, 25 Μαρτίου 2020

Τόπο στο πλιγούρι

Όλοι ξέρουμε το ταμπουλέ, τη διάσημη μεσανατολίτικη σαλάτα με πλιγούρι, μαϊντανό και λεμόνι. Το πλιγούρι, για μεγάλο διάστημα είχε σχεδόν εξαφανισθεί από την κουζίνα μας. Τώρα τελευταία, βεβαίως, κάνει την επανεμφάνισή του, εξακολουθεί όμως να είναι σχετικά σπάνια η χρήση του. Πιο παλιά, βρισκόταν πολύ συχνά στη θέση που έχουμε σήμερα το ρύζι για τις σούπες, τους ντολμάδες, το πιλάφι ή τα γεμιστά.
Το πλιγούρι ή μπλιγούρι ή πουργκούρι είναι το βρασμένο, στεγνωμένο και χοντροαλεσμένο σιτάρι ή απλώς το χοντροαλεσμένο στάρι. Αν είναι ήδη βρασμένο, που είναι και το είδος που βρίσκουμε πιο συχνά στην αγορά, χρειάζεται μόλις 15 λεπτά για να ετοιμαστεί  Σε μερικές περιοχές, το πλιγούρι το λένε και χόντρο (ενώ σε άλλες περιοχές, χόντρο λένε ένα είδος τραχανά που γίνεται βράζοντας πρώτα το χοντροαλεσμένο πλιγούρι με γάλα, που στη συνέχεια το αφήνουν να στεγνώσει).


Το πλιγούρι είναι ένα πολύ ενδιαφέρον προϊόν, από πολλές απόψεις. Γευστικά, θυμίζει ξηρούς καρπούς, ενώ από την άποψη της υφής είναι μαστιχωτό και απορροφά τέλεια τους ζωμούς και τις σάλτσες, προσφέροντας μεγάλη νοστιμιά. Διατροφικά, περιέχει πολλές φυτικές ίνες και σύνθετους υδατάνθρακες, άρα χορταίνει γρήγορα και διατηρεί την αίσθηση κορεσμού για πολύ χρόνο (βοηθάει επομένως στον έλεγχο του βάρους) και περιέχει γερές ποσότητες βιταμίνες του συμπλέγματος Β, αρκετή βιταμίνη Ε και ικανές ποσότητες απαραίτητων μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, μαγνήσιο, φωσφόρο, μαγγάνιο, ψευδάργυρο και σελήνιο.


Μπορούμε να το χρησιμοποιήσουμε ωμό, αφού πρώτα το μουσκέψουμε σε χλιαρό νερό για 40 λεπτά ή να το μαγειρέψουμε. Το λεπτό πλιγούρι κάνει για σούπες ή σαν συστατικό σε μπιφτέκια (ενσωματώνεται καλύτερα) και για σαλάτες (αμαγείρευτο), το πιο χοντρό για ντολμάδες και γεμιστά. Η αναλογία του σε υγρό είναι 1:1 και είναι καλύτερα να μην το μουσκεύουμε για πολλή ώρα, ούτε να το παραμαγειρεύουμε, διότι χάνει σε γεύση και σε υφή. Τέλος, είναι πολύ ευέλικτο υλικό και ταιριάζει άνετα τόσο με κρεατικά και λαχανικά, όσο και με ψαρικά, όστρακα και οστρακόδερμα (γαρίδες, καραβίδες, αστακό).


Εκτός από τις ιδέες που προτείνουμε παρακάτω, ωραίες συνταγές με πλιγούρι θα βρείτε και εδώ, εδώεδώ και εδώ.

Updated: 25/03/20
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 06/02/18



Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος