Follow us

Το ταχίνι της νηστείας

Το ταχίνι της νηστείας

Θυμάμαι το ταχίνι σε πρώτο ρόλο στο τραπέζι, κάθε περίοδο νηστείας. Το ταχίνι με μέλι -ένας απόλυτα πετυχημένος συνδυασμός- αντικαθιστούσε το συνηθισμένο πρωϊνό, οι ταχινόπιτες ήταν στην ημερήσια διάταξη ενώ η ταχινόσουπα της γιαγιάς ήταν σπάνιο, αξιοπερίεργο άρα και πολύτιμο για μας έδεσμα, συνδεδεμένο πάντα με τη Μεγάλη Εβδομάδα.
Το ταχίνι, οι πολτοποιημένοι σπόροι του σουσαμιού δηλαδή, είναι ένα εξαιρετικό τρόφιμο με όλη τη σημασία της λέξης. Ξεκινώντας από τη γεύση, έχει τη νοστιμιά του καβουρδισμένου ξηρού καρπού και το βάθος που του δίνει το ευγενικό του έλαιο. Ταιριάζει υπέροχα τόσο με γλυκές γεύσεις (όπως το μέλι ή η σοκολάτα) όσο και με την οξύτητα του λεμονιού, με το σκόρδο, το κόκκινο πιπέρι, τα όσπρια, τις σαλάτες. Το αποτέλεσμα δίνει υπέροχα "αλείμματα" -θυμηθείτε το χούμους-, ντρέσινγκ για σαλάτες και λαχανικά, πικάντικα ντιπ, αλλά και τα γλυκά της παράδοσης, που μας έκαναν γνωστά κυρίως οι μικρασιάτες. Μια κουταλιά ταχίνι ισοδυναμεί με ένα τέλειο "συμπλήρωμα διατροφής". Αντιοξειδωτικό, αντιγηραντικό (βιταμίνη Ε γαρ…), με πάνω από 40% "καλά" πολυακόρεστα λιπαρά οξέα και φοβερός εχθρός της χοληστερίνης και της οστεοπώρωσης. Θα ήταν καλό να μη λείπει από το διαιτολόγιό μας όλο το χρόνο. Αλλλωστε, είμαστε τυχεροί γιατί διαθέτουμε στην Ελλάδα ταχίνι εξαιρετικής ποιότητας. Αναζητήστε το ταχίνι των γνωστών επωνυμιών χαλβάδων και δοκιμάστε και το ολικής αλέσεως. Σας δίνουμε συνταγές για νηστίσιμα γλυκίσματα αλλά και για ντιπ και ντρέσινγκ που χρησιμοποιούμε σε κάθε περίσταση.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…