Follow us

Το success story του «Έργον»

Το «ΕΡΓΟΝ» ξεκίνησε σαν μία σειρά ελληνικών παραδοσιακών προϊόντων από όλες τις γωνιές της Ελλάδας. Σήμερα είναι ένα από τα πιο πετυχημένα brands με φανατικούς στη Ελλάδα αλλά και στο εξωτερικό, ενώ ετοιμάζει και ένα άνοιγμα την αγγλική αγορά. Η Ντένη Καλλιβωκά συνάντησε τον Θωμά Δούζη, ένα από τα δύο αδέρφια των ιδιοκτητών και μίλησαν για την εταιρία και τα πλάνα τους.

Το success story  του «Έργον»

Τρελαίνομαι για την ταραμοσαλάτα του Έργον. Και για το άλειμμα μπακαλιάρου με σκορδαλιά, όπως και το άλειμμα σολομού. Και οι ελιές τους είναι εξαιρετικές. Είναι ένα χρόνο τώρα που τα προϊόντα Έργον έχουν κάνει πολύ δυναμική εμφάνιση στην αγορά, μέσα από το παραδοσιακό μπακάλικο με τα προϊόντα τους που άνοιξαν πέρσι τέτοιο καιρό στο Sani Resort και το μπακάλικο –μεζεδοπωλείο στην Θεσσαλονίκη ενώ πρόσφατα σε μια τηλεοπτική εκπομπή ανακοίνωσαν την πρόθεσή τους να δημιουργήσουν selling point και στο Λονδίνο. Προς το παρόν θα έχουν ένα corner σε ένα κατάστημα που θα πουλούν τα δικά τους προϊόντα αλλά η επιθυμία τους είναι να ανοίξουν εκεί ένα μεζεδοπαντοπωλείο.

Το success story  του «Έργον»

Αλλά τι ακριβώς είναι τα προϊόντα Έργον; Ουσιαστικά πρόκειται για ένα brand, που δημιούργησαν ο Θωμάς και ο Γιώργος Δούζης, που κάτω από την ομπρέλα του έχει μια μεγάλη λίστα προϊόντων από όλη την Ελλάδα. «Η βάση είναι και η ουσία της ίδιας της λέξης. ΕΡΓΟΝ = λειτούργημα» μου λέει ο Θωμάς, όταν τον ρωτώ για την προέλευση του ονόματος. Ο καθένας πρέπει να κάνει αυτό που ξέρει να κάνει καλά, αυτό που έμαθε και αυτό που αγαπάει. Αυτή είναι η λογική που εκφράζεται μέσα από τα προϊόντα μας.»
Η κάθε σειρά προϊόντων του Έργον (έχουν 300 προϊόντα από τα οποία τα 200 φέρουν το brand Έργον) παράγεται από διαφορετικούς ανθρώπους, ειδήμονες στο είδος τους και έχει το δικό της όνομα . Όσο για το ίδιο το brand; «Στην προσπάθεια μας να επαναπροσδιορίσουμε με όρους αισθητικούς και ποιοτικούς τι σημαίνει παραδοσιακό αντιμετωπίσαμε το δίλημμα του αν το παραδοσιακό σημαίνει παλιό. Αποφασίσαμε ότι δεν σημαίνει και προχωρήσαμε. Δημιουργήσαμε συσκευασίες, συνταγές και προϊόντα με σύγχρονη αισθητική αλλά ποιότητα από τα παλιά. Προϊόντα από μικρά, τίμια εργαστήρια, από συνεταιρισμούς, από ρομαντικούς παραγωγούς που επιμένουν» λέει και μου εξηγεί ότι τα προϊόντα συσκευάζονται στον τόπο τους φέροντας την εγγύηση Έργον.

Έχοντας το προϊόν, χρειάζονταν ένα σημείο πώλησης και έτσι ήρθε το παντοπωλείο. «Δεν θέλαμε να αντιγράψουμε ένα παντοπωλείο από άλλες εποχές, θέλαμε να δημιουργήσουμε κάτι μοντέρνο όχι ακριβό, που να μπορεί να αναδείξει τα προϊόντα μας! Ένα χώρο με μυρωδιές, εικόνες και μνήμες.» Αλλά όπως οι ίδιοι συνειδητοποίησαν ο μόνος τρόπος να γίνουν να προϊόντα ευρύτερα γνωστά ήταν να τα σερβίρουν. Και έτσι δημιούργησαν ένα μεζεδοπαντοπωλείο. «Το στοίχημα ήταν να επαναπροσδιορίσουμε της ελληνικές συνταγές βασιζόμενοι στην ιδέα του μεζέ ως κουλτούρα. Πήραμε την παρέα μας και ξεκινήσαμε να φτιάξουμε ένα μεζεδοπωλείο!» λέει ο Θωμάς. « Ο Δημήτρης Σκαρμούτσος δεν βοήθησε απλά. Βασίστηκε στα προϊόντα Έργον και έντυσε, άλλαξε, μεταμόρφωσε τους κλασσικούς ελληνικούς μεζέδες. Σερβίραμε το συνηθισμένο κεφαλοτύρι σαγανάκι μαύρο! Το είχε πανάρει με βρώμη, χαρουπάλευρο και παπαρουνόσπορο! Και δίπλα γλυκά του κουταλιού σύκο και τριαντάφυλλο από τη Γουμένισσα.» και προσθέτει ότι το στοίχημα του σήμερα είναι μεγαλύτερο, αφού θέλουν να επαναλάβουν το μεζεδοπαντοπωλείο σε μία ευρωπαϊκή πρωτεύουσα.

Από τα best seller της σειράς είναι το άλειμμα μπακαλιάρου με σκορδαλιά. Μία ελληνική παραδοσιακή συνταγή. Η ταραμοσαλάτα με 4 φορές μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυγά βακαλάου. Η άγρια ελληνική μαύρη τρούφα από την Πίνδο σε εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο. Η παραδοσιακή μουστάρδα της Θεσσαλονίκης με εξαιρετικό παρθένο ελαιόλαδο και μέλι. Γίγαντες ελέφαντες Πρεσπών που παράγονται και συσκευάζονται στις εγκαταστάσεις του τοπικού συνεταιρισμού, η σάλτσα με θυμάρι και ρίγανη από τη Γουμένισσα, μία παραδοσιακή συνταγή από το Κιλκίς και οι πιπεριές Φλωρίνης από τη Φλώρινα.
Χωρίς καμία έπαρση με μεγάλη αγάπη για αυτό που κάνουν αλλά και ευγνωμοσύνη προς τους συνεργάτες του «ευχαριστούμε τους ανθρώπους μας, 30-40 άτομα φίλοι μας παλιοί, που πίστεψαν στο όνειρο»μου λέει, μαζί με τον αδερφό του, κοιτούν μπροστά και με σύνεση προγραμματίζουν τα επόμενα βήματα…εκτός Ελλάδος βεβαίως.

* Γρηγορίου Παλαμά 5 2310 284224 Θεσσαλονίκη *Χαλκιδική Δ Sani Resort Marina T 23740 31100, www.ergonproducts.gr

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…