Follow us

Το σκουμπρί με 5 τρόπους

Το σκουμπρί με 5 τρόπους

Ο Σεπτέμβρης είναι κατάλληλος για να βάλουμε στην ατζέντα τα σκουμπριά, αφού, μέχρι το τέλος του, τούτα τα παχουλά και πολύ φθηνά ψάρια, βρίσκονται στην καλύτερή τους φάση. Το σκουμπρί (Scomber scombrus) έχει λίγα κόκαλα που αφαιρούνται εύκολα, αφήνοντας άφθονη σάρκα, ζουμερή και τρυφερή, εφόσον ψηθεί σωστά. Η διατροφική του αξία είναι πολύ υψηλή, καθώς είναι γεμάτο με ω -3 λιπαρά οξέα, βιταμίνη D (που βοηθά στην απορρόφηση του ασβεστίου) αλλά και βιταμίνη Α και Β12 και πολλά ιχνοστοιχεία και μέταλλα όπως φώσφορο, μαγνήσιο, σελήνιο, σίδηρο, ιώδιο. Είναι ότι πρέπει για μαγείρεμα στη σχάρα ή στα κάρβουνα, αφού περιέχουν πολύ λίπος (ενώ για τον ίδιο λόγο δεν προσφέρονται για το τηγάνι) και γίνονται θαυμάσια στο ταψί με συνοδεία πατάτες, λαχανικά και όσπρια.
Στο σκουμπρί ταιριάζει πολύ ωραία το λεμόνι, το ξύδι, όλα τα αρωματικά βότανα, ξερά και φρέσκα, και πολλά μπαχαρικά, ανάμεσά τους και η κανέλα, αν μαγειρευτούν με ντομάτα. Οι συνταγές που σας δίνουμε, μπορούν να μαγειρευτούν και με τον κολιό -που είναι πρωτοξάδελφος με το σκουμπρί- αλλά και με τονάκι. Περισσότερες πληροφορίες για τους κολιούς και τα σκουμπριά, αλλά και συνταγές θα βρείτε εδώ και εδώ.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…