Follow us

Το νόστιμο και υγιεινό κουνέλι

Με λεπτή γεύση, απαλή και νόστιμη σάρκα, το κουνέλι μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους.

Το νόστιμο και υγιεινό κουνέλι

Το κρέας του κουνελιού έχει ελάχιστο λίπος και χοληστερίνη και πολλές πρωτεΐνες. Είναι λευκό κρέας (όπως το κοτόπουλο) και περιέχει μεγάλες ποσότητες μετάλλων και ιχνοστοιχείων όπως σίδηρο, κάλιο, ασβέστιο και φωσφόρο. Ακόμα βιταμίνες Β, Β3 και Β12. Η γεύση του είναι λεπτή, η σάρκα απαλή και νόστιμη και μπορεί να μαγειρευτεί με άπειρους τρόπους -ψητό, τηγανητό, στιφάδο, γεμιστό, φρικασέ, να γίνει πατέ. Το μαρινάρισμα του προσθέτει πόντους γευστικά -αν είναι αγριοκούνελο επιβάλλεται-, και χρειάζεται μαγείρεμα σε σιγανή φωτιά για αρκετή ώρα, οπότε η κατσαρόλα, η γάστρα, και ο φούρνος -τυλιγμένο σε λαδόκολλα- είναι από τους καλύτερους τρόπους.

Πάντως, ένα από τα βασικά στοιχεία για την επιτυχία ενός πιάτου με κουνέλι, είναι να μαγειρευτεί με αρκετό λίπος (ελαιόλαδο, βούτυρο, μπέικον, κλπ), ακριβώς επειδή το κρέας του είναι τόσο άλιπο και μια λιπαρή ουσία θα το μαλακώσει και θα του προσφέρει πλούσια γευστική φορεσιά. Προφανώς, για όσους θέλουν να το εντάξουν στη διατροφή τους με στόχο τον έλεγχο του βάρους, αυτό αποτελεί ένα μικρό πρόβλημα που λύνεται, βρίσκοντας τη χρυσή τομή ανάμεσα στην ευχαρίστηση και στην ωφέλεια. Αρωματικά βότανα που ταιριάζουν στο κουνέλι είναι όλα τα κλασικά (μαϊντανός, άνηθος, φρέσκο κρεμμυδάκι, δυόσμος) το φασκόμηλο, το θυμάρι και το δεντρολίβανο, από μπαχαρικά η κανέλα και το μπαχάρι. Το κρεμμύδι και το σκόρδο το ανεβάζουν πολύ όπως και η μουστάρδα, και ταιριάζει εξίσου με το λεμόνι και τη ντομάτα, το κόκκινο και το λευκό κρασί. Επιλέγοντας από αυτά τα υλικά και πάντοτε με την προσθήκη κάποιας λιπαρής ουσίας, κατά προτίμηση ελαιολάδου, δημιουργούμε και τη μαρινάτα του, αν αποφασίσουμε να το περάσουμε από αυτό το στάδιο (το αφήνουμε 2 ώρες).

Updated: 24/10/19
Ημερομηνία α' δημοσίευσης: 1/11/17

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;