Follow us

Το γλυκό, χορταστικό καλαμπόκι

Το γλυκό, χορταστικό καλαμπόκι

Το φθινόπωρο κάστανα στις γωνιές και το καλοκαίρι καλαμπόκι στις γωνιές. Πολύ γλυκό και χορταστικό, δεν το πολυσυνηθίζουμε στα φαγητά μας. Οι περισσότερες συνταγές με καλαμπόκι προέρχονται από την αμερικάκινη ήπειρο. Άλλωστε, οι Η.Π.Α. παράγουν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού, με το Μεξικό –άλλη χώρα που λατρεύει το καλαμπόκι (οι τορτίγιας, πιτούλες από καλαμποκάλευρο, είναι το μεξικάνικο «ψωμί») να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ στην Ελλάδα ήλθε μόλις το 1600. Εν πάση περιπτώσει, επειδή το βρίσκουμε τώρα φρέσκο στους μανάβηδες, μπορούμε να το περιλάβουμε σε μερικά απλά φαγάκια και να το ευχαριστηθούμε, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε κονσέρβα.

Ο τρόπος για να τα ετοιμάσουμε είτε βραστά είτε ψητά, είναι ο πιο απλός που γίνεται. Από εκεί και πέρα, τα απολαμβάνουμε ως έχουν ή τα περιλαμβάνουμε σε συνταγές όπως αυτές που σας προτείνουμε ή οποιεσδήποτε άλλες σας αρέσουν.

Βραστά: καθαρίζουμε τα καλαμπόκια από τα εξωτερικά τους πράσινα «φορέματα» και τα μεταξωτά τους μαλλιά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό (1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλάτι για κάθε λίτρο νερό). Αν θέλουμε να βράσουμε μόνο τα σπόρια, τα βγάζουμε από πριν κρατώντας ένα κοφτερό βαρύ μαχαίρι σε γωνία 45ο μοιρών σε σχέδη με τον κορμό και «ξύνοντάς» τα από πάνω προς τα κάτω. Χρειάζονται περίπου 5 λεπτά βράσιμο για να μαλακώσουν. Ολόκληρες οι κούκλες του καλαμποκιού χρειάζονται γύρω στα 20 λεπτά. Οι αμερικανοί θα ήθελαν βούτυρο για να τα ευχαριστηθούν. Θα πρότεινα να τα μασουλήσουμε σκέτα. Είναι σκέτη γλύκα.
Ψητά: το καλύτερο είναι να έχουμε φτιάξει θράκα με κάρβουνα. Τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο (ή και χωρίς) και τα ψήνουμε γύρω στα 10 -12 λεπτά γυρίζοντάς τα συνεχώς μέχρι να καούν πολύ ελαφρά τόπους –τόπους. Αλλιώς, τα βάζουμε στη σχάρα, σε απόσταση 20 εκ. κάτω από το γκριλ στους 200ο C και τα γυρίζουμε κάθε 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν –θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά. Τα αλατίζουμε και τα τρώμε.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή το βρίσκουμε τώρα φρέσκο στους μανάβηδες, μπορούμε να το περιλάβουμε σε μερικά απλά φαγάκια και να το ευχαριστηθούμε, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε κονσέρβα.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;