banner
banner
banner

Το γλυκό, χορταστικό καλαμπόκι

Άρτεμις Τζίτζη Άρτεμις Τζίτζη Πέμπτη, 09 Ιουλίου 2015

Το γλυκό, χορταστικό καλαμπόκι

Το φθινόπωρο κάστανα στις γωνιές και το καλοκαίρι καλαμπόκι στις γωνιές. Πολύ γλυκό και χορταστικό, δεν το πολυσυνηθίζουμε στα φαγητά μας. Οι περισσότερες συνταγές με καλαμπόκι προέρχονται από την αμερικάκινη ήπειρο. Άλλωστε, οι Η.Π.Α. παράγουν το 1/3 της παγκόσμιας παραγωγής καλαμποκιού, με το Μεξικό –άλλη χώρα που λατρεύει το καλαμπόκι (οι τορτίγιας, πιτούλες από καλαμποκάλευρο, είναι το μεξικάνικο «ψωμί») να βρίσκεται στην τέταρτη θέση, ενώ στην Ελλάδα ήλθε μόλις το 1600. Εν πάση περιπτώσει, επειδή το βρίσκουμε τώρα φρέσκο στους μανάβηδες, μπορούμε να το περιλάβουμε σε μερικά απλά φαγάκια και να το ευχαριστηθούμε, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε κονσέρβα.

Ο τρόπος για να τα ετοιμάσουμε είτε βραστά είτε ψητά, είναι ο πιο απλός που γίνεται. Από εκεί και πέρα, τα απολαμβάνουμε ως έχουν ή τα περιλαμβάνουμε σε συνταγές όπως αυτές που σας προτείνουμε  ή οποιεσδήποτε άλλες σας αρέσουν.

Βραστά: καθαρίζουμε τα καλαμπόκια από τα εξωτερικά τους πράσινα «φορέματα» και τα μεταξωτά τους μαλλιά. Σε μια μεγάλη κατσαρόλα βάζουμε να βράσει άφθονο αλατισμένο νερό (1 γεμάτη κουταλιά της σούπας αλάτι για κάθε λίτρο νερό). Αν θέλουμε να βράσουμε μόνο τα σπόρια, τα βγάζουμε από πριν κρατώντας ένα κοφτερό βαρύ μαχαίρι σε γωνία 45ο μοιρών σε σχέδη με τον κορμό και  «ξύνοντάς» τα από πάνω προς τα κάτω. Χρειάζονται περίπου 5 λεπτά βράσιμο για να μαλακώσουν. Ολόκληρες οι κούκλες του καλαμποκιού χρειάζονται γύρω στα 20 λεπτά. Οι αμερικανοί θα ήθελαν βούτυρο για να τα ευχαριστηθούν. Θα πρότεινα να τα μασουλήσουμε σκέτα.  Είναι σκέτη γλύκα.
Ψητά: το καλύτερο είναι να έχουμε φτιάξει θράκα με κάρβουνα. Τα αλείφουμε με ελάχιστο ελαιόλαδο (ή και χωρίς) και τα ψήνουμε γύρω στα 10 -12 λεπτά γυρίζοντάς τα συνεχώς μέχρι να καούν πολύ ελαφρά τόπους –τόπους. Αλλιώς, τα βάζουμε στη σχάρα, σε απόσταση 20 εκ. κάτω από το γκριλ στους 200ο C και τα γυρίζουμε κάθε 5 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν –θα χρειαστούν περίπου 20 λεπτά.  Τα αλατίζουμε και τα τρώμε.

Εν πάση περιπτώσει, επειδή το βρίσκουμε τώρα φρέσκο στους μανάβηδες, μπορούμε να το περιλάβουμε σε μερικά απλά φαγάκια και να το ευχαριστηθούμε, χωρίς να χρειάζεται να ανοίξουμε κονσέρβα.

banner


Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος