Βεβαίως και είναι τέλειο σαν ένα ελαφρό υγιεινό γεύμα οποιαδήποτε ώρα της ημέρας. Αλλά και στη μαγειρική δίνει λύσεις επιπέδου και μάλιστα σε χρόνο ρεκόρ: η υπόξινη γεύση του και η κρεμώδης υφή του, ταιριάζει άψογα με αρωματικά χόρτα και μπαχαρικά για γευστικά γρήγορα ντιπ και νόστιμες σαλτσούλες για τις σαλάτες. Φτιάχνει μια πλούσια κρέμα αν συνδυαστεί με αβγά, που μπορεί αντικαταστήσει τη δύσκολη και κάπως χρονοβόρα μπεσαμέλ, η μαγιονέζα γίνεται πιο ελαφριά αν αντικαστήσουμε τη μισή ποσότητα με γιαούρτι light, δίνει χαρακτήρα σε πολλά απλά πιάτα με λαχανικά και κυρίως στα λαδερά –για παράδειγμα σαν συνοδεία στα ντολμαδάκια, στο σπανακόρυζο ακόμα και στα τηγανιτά, όπως συνηθίζουν πολύ στην Τουρκία αλλά και στη Βόρεια Ελλάδα. Αν και θα μπορούσαμε να πούμε πολλά για το γιαούρτι είτε σε επίπεδο υγείας είτε σε επίπεδο μαγειρικής, εδώ προτείνουμε κάποιες συνταγές που ταιριάζουν με την ελαφράδα και την απλότητά τους στην εποχή…