Follow us

Το γαστρονομικό οδοιπορικό στη Θράκη αποκαλύπτει ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό γευστικό χαρμάνι

Σταυροδρόμι πολιτισμών, η Θράκη είναι αποκάλυψη και βασικό κομμάτι της εμπειρίας είναι χωρίς αμφιβολία η κουζίνα του τόπου. Ακολουθήστε μας σε γευστικά στέκια με προσωπικότητα.

Το γαστρονομικό οδοιπορικό στη Θράκη αποκαλύπτει ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό γευστικό χαρμάνι

Σταυροδρόμι πολιτισμών, η Θράκη είναι αποκάλυψη, σε κάθε της γωνιά. Πόλεις με άρωμα Ελλάδας κι Ανατολής, ξεχωριστά μνημεία, παρθένα δάση και μοναδικοί αρχαιολογικοί χώροι συνθέτουν ένα πολυπολιτισμικό παζλ. Βασικό κομμάτι της εμπειρίας είναι χωρίς αμφιβολία η κουζίνα του τόπου που σε κερδίζει με την ποικιλομορφία αλλά και την πίστη στην παράδοση. Πολύ καλές ψαροταβέρνες αλλά και μαγαζιά που ειδικεύονται στο κρέας, μοντέρνα all-day στέκια και, βέβαια, εξαιρετικά τοπικά προϊόντα και γλυκά φτιάχνουν το γευστικό χάρτη της περιοχής. Θα μυρίσετε, θα νιώσετε, θα γευτείτε νοστιμιές που γεμίζουν τον ουρανίσκο με πικάντικες γεύσεις… όσο χρειάζεται για να ανάψουν τις αισθήσεις.

Η αποκαλυπτική Αλεξανδρούπολη

Το γαστρονομικό οδοιπορικό στη Θράκη αποκαλύπτει ένα μοναδικό πολυπολιτισμικό γευστικό χαρμάνι

Φτάνοντας στην πρωτεύουσα του Έβρου αξίζει να αφήσετε το αυτοκίνητο για να περπατήσετε στον κεντρικό δρόμο της πόλης αλλά και στα κάθετα στενά που οδηγούν στη μεγάλη παραλιακή λεωφόρο. Περπατώντας θα ανακαλύψετε το μικρό αλλά όμορφο Εθνολογικό Μουσείο Θράκης που στεγάζεται σε κτίριο του 1899, τα μαγαζάκια με τα περίφημα μεταξωτά Σουφλίου, cozy καφέ, ιδιαίτερα βιβλιοπωλεία, ζαχαροπλαστεία με σοροπιαστά - από μπακλαβάδες και κανταΐφια μέχρι σουτζούκ λουκουμ. Θα συναντήσετε τους Αλεξανδρουπολίτες να χαλαρώνουν στη Λεωφόρο Δημοκρατίας και τους γύρω δρόμους, ιδιαίτερα όταν το θερμόμετρο πέφτει. Απολαμβάνουν πρωινό στο όμορφο «Drunk Sinatra», δίνουν ραντεβού στο all day «Θέμα», στο πολύχρωμο «Elemento», στο παριζιάνικου αέρα «Alter Ego», στο φιλότεχνο «Art Gallery Cafe» και για ποτάκι ή καφέ στο «Choen» με την μεγάλη μπάρα.

Τις ηλιόλουστες μέρες κανείς δεν μπορεί να αντισταθεί στη βόλτα προς την παραλία για καφέ με θέα το Θρακικό Πέλαγος και τη Σαμοθράκη. Γύρω από το Φάρο, σήμα κατατεθέν ολόκληρου του νομού, που λειτουργεί από το 1880 υπάρχουν πολλά εστιατόρια και καφέ. Ένα από τα πιο χαρακτηριστικά, σε προνομιακή θέση είναι η «Αργώ» (Μεγ. Αλεξάνδρου 1, 2551110357) που τίποτα δεν της κόβει τη θέα στη θάλασσα. Ένα τσιπουράκι ή ένα ποτήρι καλό κρασί συνοδεύει τα εβρίτικα εδέσματα. Η λαχανιά (ζυγούρι ή μοσχάρι μαγειρεμένο με λάχανα, ντοματάκια και κόκκινη καυτερή πιπεριά), ο τζιγεροσαρμάς (ρύζι, συκωτάκια αρνίσια, αντεράκια, κρεμμυδάκια και μυρωδικά τυλιγμένα σε αρνίσια σκέπη, τα λουκάνικα Σουφλίου, ο καβουρμάς (βρασμένα κομμάτια κρέατος με ζωμό και έξτρα καρυκεύματα), σκέτος ή με αβγά και τα γαρδουμπάκια είναι οι πιο φημισμένες από τις λιχουδιές της περιοχής.

Αν σε κάποιο εστιατόριο βρείτε βάτο τηγανητό (ψάρι που μοιάζει με σαλάχι) δοκιμάστε τον οπωσδήποτε με σκορδαλιά. Μέσα στην πόλη ολόφρεκα θαλασσινά θα δοκιμάσετε στο «Δίχτυ» όπως και στο «Νησιώτικο», το οποίο μάλιστα διαθέτει και λίστα με περισσότερα από πενήντα λευκά κρασιά. Δοκιμάστε την αρμένικη κουζίνα της «Χόβολης», ταβέρνα πάνω στον παραλιακό δρόμο κοντά στον Φάρο προσανατολισμένη στο κρέας χωρίς να λείπουν τα καλά ορεκτικά και τα αρμένικα τυριά. Λίγα χιλιόμετρα έξω από την πόλη, στη Μεσημβρία, στη «Γαλάζια Χάντρα» που θυμίζει καφενείο, η Νεδιμέ προτείνει κρεατικά και σερβίρει ζαρζαβατικά από τον κήπο της, ενώ στην ταβέρνα του «Σαλί» (2551096553) μην λησμονήσετε να δοκιμάσετε τα κεφτεδάκια. Στον Άβαντα, στην «Ταβέρνα του Ντάνη» (6948111791) η σχέση ποιότητας-τιμής είναι εξαιρετική. Δοκιμάστε οπωσδήποτε μπιφτέκια και σουβλάκι κοτόπουλο.

Στη Μάκρη η «Ταβέρνα του Αϊ-Γιώργη» με φυσική βεράντα πάνω από τη θάλασσα για το καλοκαίρι και καλόγουστη σάλα με τζάκι και τούβλο το χειμώνα σερβίρει θαλασσινά, υπέροχη ψαρόσουπα, γκανάς μαύρου ταραμά, τηγανιτά μύδια και ψάρι. Στο Αετοχώρι, στο «Μετόχι» ο έμπειρος σεφ Γιώργος Χρυσανίδης, με μεγάλη προϋπηρεσία σε υψηλές θέσεις ξενοδοχειακών εστιατορίων, προτείνει γεύσεις που σέβονται την τοπική παράδοση δοσμένες με σύγχρονο τρόπο. Στο χωριό Λαγυνά Σουφλίου στην ταβέρνα της οικογένειας Τζομάκα (2554061228) θα βρείτε νόστιμα ντόπια κρεατικά και λαχανικά από τον κήπο των ιδιοκτητών, ακόμα και ποταμίσιο χέλι.

Με βάση την Αλεξανδρούπολη, μπορείτε να κάνετε πάμπολλες διαδρομές στο Νομό Έβρου, που διατηρεί ανέγγιχτη την παρθένα φύση. Φυσιολατρικό must είναι το δάσος της Δαδιάς. Στο Οικοτουριστικό Κέντρο θα σας ενημερώσουν για τις δραστηριότητες και για την προστευόμενη περιοχή του Δάσους της Δαδιάς μέχρι τον Έβρο. Μπορείτε να περπατήσετε σ’ ένα κομμάτι του, καταλήγοντας στο Παρατηρητήριο πουλιών για να δείτε με κιάλια τους χώρους φωλιάσματος των Μαυρόγυπων. Στο χωριό Δαδιά στην ταβέρνα «Ο Σίμος» θα δοκιμάσετε ντόπια κρέατα στα κάρβουνα και στη σούβλα, καθώς και θεϊκά λουκάνικα. Με κατεύθυνση από την Αλεξανδρούπολη προς το Διδυμότειχο, κάντε στάση στις Φέρες που φιλοξενούν το μεγαλοπρεπές βυζαντινό μοναστήρι της Κοσμοσώτειρας και στην Τραϊανούπολη με τα ονομαστά λουτρά και το θαυματουργό νερό.

Οι δυο κωμοπόλεις αποτελούν τα σημεία εκκίνησης για την επίσκεψη στο Δέλτα του Έβρου, ένα από τα σημαντικότερα οικοσυστήματα της Ευρώπης. Ανεβαίνοντας βόρεια, στο Διδυμότειχο θα δείτε τα σημάδια του βυζαντινού παρελθόντος της πόλης στο κάστρο, ένα από τα σημαντικότερα της Ελλάδας με διατηρημένο ένα αρκετά μεγάλο κομμάτι των τειχών του. Οι πύργοι της Βασιλοπούλας, του Πενταζώτου και του Κεχριού κλείνουν μέσα τους την παλιά Θράκη. Περπατώντας στους δρόμους της παλιάς πόλης θα δείτε όλους τους πολιτισμούς σε ένα πλάνο, καθώς η αρχιτεκτονική και η ανθρωπογεωγραφία συνθέτουν αρμονικά τη μουσουλμανική, εβραϊκή και χριστιανική παράδοση της Ροδόπης. Το Σουφλί γνωστό και ως πόλη του μεταξιού, φιλοξενεί στην καρδιά του το Μουσείο Μετάξης, σε ένα αναστυλωμένο αρχοντικό του 1885, ενθύμιο από την εποχή της μεγάλης ακμής του ως μεταξοπαραγωγικού κέντρου στα τέλη του 19ου αιώνα και μέχρι περίπου τα μέσα του 20ού.

Χρώματα και αρώματα στην Κομοτηνή

Είναι εντυπωσιακό να βλέπεις τα σύγχρονα μαγαζιά να στέκονται δίπλα στα τενεκετζίδικα και τα παζάρια στην Κομοτηνή και γι’ αυτό και μόνο αξίζει να της αφιερώσετε χρόνο για να ανακαλύψτε τις γωνιές της. Η πόλη αναδύει ένα ιδιαίτερο πολιτισμικό χαρμάνι, ιδιαίτερα στο κέντρο γύρω από το ρολόι, χτισμένο την εποχή του Σουλτάνου Αμπντούλ Χαμίτ. Αξίζει να περιδιαβείτε για να δείτε τα ιστορικά αρχοντικά της πόλης, το Φρούριο και το Βυζαντινό Τείχος, τον περίφημο Πύργο του Ρολογιού, τον Δημοτικό Κήπο, το Ιμαρέτ και την Ελληνική Αστική Σχολή Νέστορος Τσανακλή. Κάθε γωνιά κρύβει και μια έκπληξη· για παράδειγμα, εκεί, που χαζεύεις τις βιτρίνες των μοντέρνων καταστημάτων ακούς τη φωνή του μουεζίνη, που καλεί σε προσευχή στο Γενί τζαμί. Σας προτείνουμε να αφήστε τους πολυσύχναστους δρόμους και μπείτε στα στενάκια και στο πεζοδρομημένο κομμάτι της αγοράς για να βρείτε τα κομοτηνέικα παντοπωλεία με τα σακούλια με τα μπαχαρικά και τα εργαστήρια λευκοσιδήρου, να αγοράσετε φρεσκοκομμένο αρωματικό ελληνικό ή τούρκικο καφέ και να μην φύγετε αν δεν δοκιμάσετε σουτζούκ λουκούμ ή ντοντουρμά στο διάσημο ζαχαροπλαστείο του «Νεντίμ». Η γαστρονομία της Κομοτηνής έχει να προσφέρει πλούσιες γεύσεις με ισχυρές ανατολίτικες πινελιές.

Μέσα στην πόλη στο «Σουλτάν Τεπέ», ταβέρνα με τούρκικη κυρίως κουζίνα, η σπεσιαλιτέ είναι το κοτόπουλο μαγειρεμένο με διάφορους τρόπους, ενώ προτείνει αρκετές συνταγές της Ανατολής. Στην ταβέρνα «Πυροφάνια» θα δοκιμάσετε καλοψημένα ή τηγανισμένα μικρά κυρίως ψάρια και ορισμένα μαγειρευτά, ενώ στη ντιζαϊνάτη «Φάρμα Κρεάτων (Fabrica)» το μενού προσφέρει κυρίως γεύσεις με βάση το κρέας στη σχάρα. Λίγο πιο έξω από την πόλη στην τοποθεσία Πάνδροσος η ταβέρνα «Νερόμυλος» με θέα τις δασωμένες πλαγιές του γειτονικού λόφου βγάζει από τον ξυλόφουρνο κλασικούς μεζέδες με βάση το κρέας.

Για κάποιον που θέλει να μετρήσει χιλιόμετρα γύρω από την πρωτεύουσα της Ροδόπης υπάρχουν ορεινά κομμάτια που αξίζει να ανακαλύψει αλλά και ένα παραλιακό κομμάτι. Με οδηγό τη γευστική απόλαυση, αν είστε λάτρεις του ψαριού ο «Φάρος» στο Φανάρι που βρίσκεται στην άκρη του οικισμού, πάνω από τη θάλασσα, θα σας κερδίσει με τα θαλασσινά και τις κλασικές προτάσεις ορεκτικών ορισμένες με τοπικό χαρακτήρα. Στην περιοχή του Ίασμου το «Αρνεμούσι» στη Θέση Πεύκα είναι κλασικό στέκι που πήρε το όνομά του από το φλερτ που έκαναν τα αγόρια στις κοπέλες γύρω από την άρνη, την βρύση. Εδώ, το κότσι, οι μοσχαρίσιες, μπριζόλες και τα μαγειρευτά είναι κάποιες από τις επιλογές που θα σας εισάγουν στον κόσμο των τοπικών γεύσεων.

Η αρχόντισσα Ξάνθη

Η Ξάνθη είναι διάσημη για τις «Αποκριάτικες γιορτές» αλλά όχι μόνο. Η πόλη του Μάνου Χατζιδάκι ενισχύει διαρκώς την ατμόσφαιρα της, καθώς αναπαλαιώνονται όλο και περισσότερα κτίρια. Στην οδό Ελευθερίου Βενιζέλου, στον αριθμό 17, θα δείτε το σπίτι όπου έζησε τα παιδικά του χρόνια ο σπουδαίος Έλληνας συνθέτης, το οποίο μάλιστα ξεχωρίζει χάρη στα στοιχεία νεοκλασικισμού του 19ου αιώνα. Η Ξάνθη είναι μια πόλη που την περπατάς ευχάριστα. Είναι γεμάτη πλακόστρωτα σοκάκια και αποτελεί ένα αρχιτεκτονικό χαρμάνι, ενώ έχει διάσπαρτα άπειρα μαγαζιά με ιδιαίτερα αντικείμενα, καφέ και φαγάδικα.

Είναι εμπειρία να βρεθείτε στο Σαββατιάτικο παζάρι και σίγουρα κανείς δεν φεύγει από την Ξάνθη αν δεν δοκιμάσει τις σοκολατένιες καριόκες του ζαχαροπλαστείου «Παπαπαρασκευάς». Στο εστιατόριο «Αποθήκη» του ξενοδοχείου «Elisso» θα βρείτε καλομαγειρεμένα πιάτα με διεθνείς επιρροές και ελληνικές νότες και στο all day μοντέρνο και ζωντανό στέκι «La Terra Cafe - bar-restaurant» θα βρείτε εξαιρετικό ribeye, σολομό με ρύζι και πορκέτα χοιρινού, ανάμεσα σε πολλές ακόμη γευστικές προτάσεις.

Η πόλη της Ξάνθης μπορεί να γίνει η αφετηρία για πολλές διαδρομές από τα στενά του Νέστου ως τα Πομακοχώρια, τη λίμνη Βιστωνίδα και το Πόρτο Λάγος μέχρι το ορεινό κομμάτι προς τη Σταυρούπολη. Μια διαδρομή που θα σας βάλει στην καρδιά της φύσης και θα σας ανοίξει ένα παράθυρο στο πολυπολιτισμικό τοπίο της περιοχής είναι αυτή προς τα Πομακοχώρια. Εμείς σας προτείνουμε, στο 8ο χλμ. Ξάνθης –Σταυρούπολης μετά το χωριό Σμίνθη να συνεχίσετε προς τον Εχίνο κι από κει ακολουθώντας ένα βατό χωματόδρομο για το χωριό Κοτάνη (55 χλμ. από Ξάνθη) κοντά στα σύνορα με τη Βουλγαρία. Βάλτε χειρόφρενο μόλις δείτε το πετρόχτιστο χάνι του Τζεμίλ Χαλίλογλου που μετρά 100 χρόνια ζωής. Στην παραδοσιακή ταβέρνα «Κοττάνη» θα σας ζεστάνει το τζάκι της σάλας και θα απολαύσετε τα καλούδια που μαγειρεύονται στην κουζίνα από αγνά, τοπικά προϊόντα: πατατόπιτα με ρύζι, μαντί, κεμπάμπ, καυτερή φασολάδα και άλλα.

© Λεωνίδας Τούμπανος

Γεύση από Θράκη στα METRO Cash & Carry

Ανάμεσα στην πληθώρα προϊόντων που απλώνονται στα 2000 τετραγωνικά μέτρα του καταστήματος METRO Cash & Carry στην Αλεξανδρούπολη, βρήκαμε μοναδικές τοπικές λιχουδιές, Ως μία αμιγώς ελληνική επιχείρηση, άλλωστε, η METRO Cash & Carry, υποστηρίζει τους μικρούς Έλληνες παραγωγούς και ενδυναμώνει την οικονομία των τοπικών κοινωνιών. Αξίζει να δοκιμάσετε τον καβουρμά, το σαλάμι αέρος και το χαρακτηριστικό λουκάνικο Έβρου της εταιρείας ΘΡΑΚΗΣ ΓΕΥΣΕΙΣ . Όλες αυτά συνδυάζονται άψογα με τις σαλάτες ΣΑΒΒΙΔΗΣ ΠΙΚ ΝΙΚ: από την αγιορείτικη μελιτζάνα χωρίς μαγιονέζα και την πικάντικη τυροσαλάτα μέχρι την κόκκινη σαλάτα με πάπρικα. Τη φλόγα του πικάντικου σβήνουν υπέροχα τα προϊόντα της εταιρίας ΕΒΡΟΦΑΡΜ: το γευστικό γιαούρτι, η νοστιμότατη φέτα Θράκης αλλά και ο περίφημος τελεμές. Οι εβρίτισσες αγαπούν τις πίτες και έχουν άπειρες συνταγές. Ιδανικό φύλλο για πίτες είναι εκείνο της ΕΒΡΟΓΕΥΣΕΙΣ και ιδιαίτερο συνοδευτικό είναι το τσίπουρο ή το ούζο ΠΑΠΑΔΗΜΗΤΡΙΟΥ.

Αν αγαπάτε το κρασί αξίζει να ψάξετε την ποικιλία κρασιών που προσφέρουν τα ΕΒΡΙΤΙΚΑ ΚΕΛΛΑΡΙΑ και να δοκιμάσετε την ξανθιά ρετσίνα, που έχει πολλούς φανατικούς σε όλη την Ελλάδα. Όσοι έχετε ταξιδέψει στον Έβρο θα έχετε θαυμάσει τις απέραντες χρυσές εκτάσεις με τα ηλιοτρόπια. Απόσταγμα του καρπού τους είναι το ηλιέλαιο και η εταιρεία ΕΓΝΑΤΙΑ είναι η δεύτερη μεγαλύτερη στον κλάδο της. Το καλό φαγητό είναι συνώνυμο της διασκέδασης στη Θράκη και οι μερακλήδες θα βρουν στο METRO Cash & Carry μια ιδιαίτερη ποικιλία γεύσεων.

Ας μην ξεχνάμε ότι το ενδιαφέρον των METRO Cash & Carry για την ελληνική γαστρονομία αποδεικνύεται εμπράκτως καθώς είναι χορηγός των Βραβείων Ελληνικής Κουζίνας, ενώ αποτελούν την αλυσίδα με το μεγαλύτερο δίκτυο καταστημάτων χονδρικής στη χώρα και κατέχουν την πρώτη θέση σε πωλήσεις στον κλάδο. Διεκδικώντας δίκαια το ρόλο του ηγέτη στην αγορά, εφοδιάζουν με τρόφιμα, αναλώσιμα και εξοπλισμό όλους τους κλάδους της HO.RE.CA., από ξενοδοχεία μέχρι εστιατόρια, ταβέρνες, αλλά και καφετέριες και μίνι μάρκετ, ενώ χάρη στην ισχυρή διαπραγματευτική δύναμη που διαθέτουν, διαμορφώνουν τις πλέον ανταγωνιστικές τιμές. Στόχος της εταιρείας είναι η δυναμική παρουσία σε στις μεγαλύτερες πόλεις όλων των νομών της χώρας ώστε να στηρίζουν τον ανεξάρτητο επαγγελματία προσφέροντάς του την ευκαιρία να προμηθεύεται τα προϊόντα που επιθυμεί φθηνά και εύκολα.

METRO Cash & Carry Αλεξανδρούπολη, 3ο χλμ. Αλεξανδρούπολης- Φερών | 2551084608 | https://www.metrocashandcarry.gr

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;