Το φαγκρί υπνωτίζει!

Δημήτρης Αντωνόπουλος Δημήτρης Αντωνόπουλος Πέμπτη, 24 Μαρτίου 2011

Θυμάμαι πιτσιρικάς πως όταν γύριζε ο πατέρας μου από το ψάρεμα με φαγκρί, στο σπίτι είχαμε γιορτή. Μεγάλο ψάρι, χρυσοκόκκινο, εντυπωσιακό, που όταν το κεφάλι του ήταν πιο κοφτό το λέγαμε «κορονάτο».

Το φαγκρί υπνωτίζει!

Η γλυκιά, κρουστή σάρκα του έχει μια σχεδόν υπνωτιστική νοστιμάδα. Τότε δεν ξέραμε, τώρα όμως γνωρίζουμε πολύ καλά ότι το φαγκρί είναι φουλ στο umami, μ’ έναν πολύ ξεχωριστό τρόπο. Τη νοστιμιά του την οφείλει σε 215 μονάδες ινοσινικού αμινοξέος (inosinate) το οποίο παραμένει ανεπηρέαστο από το μαγείρεμα. Το φαγκρί είναι ένα αληθινά ευέλικτο ψάρι γι’ αυτό μπορούμε να χαιρόμαστε τη γευστική του ιδιαιτερότητα ποικιλοτρόπως, από ωμό σε σούσι και μαρινάτο σε σεβίτσε μέχρι ψητό στη σχάρα, σε κρούστα αλατιού ή μαγειρεμένο. Aναζητήστε στο site μας ιδέες και συνταγές. Δ.Α.


Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος