Follow us

Το brunch ταιριάζει στην πρώτη μέρα του χρόνου!

Από τραπέζι σε τραπέζι κι από ξενύχτι σε ξενύχτι, μέχρι να φτάσουμε στον βασιλιά του ολονύκτιου ξεφαντώματος, το réveillon της Πρωτοχρονιάς. Αλλά η πρώτη μέρα του χρόνου ξεκινάει αργά, νωχελικά, χαμογελαστά και της αξίζει μια ανάλογη γευστική επένδυση…

Το brunch ταιριάζει στην πρώτη μέρα του χρόνου!

Όταν έχει περάσει η ώρα του φαγητού κι εσύ αναζητάς καφέ, την απάντηση δίνει το brunch, κι αυτό συμβαίνει κλασικά ανήμερα Πρωτοχρονιά. Ανοίγεις τα μάτια σου στο φως της πρώτης μέρας του χρόνου και αξίζει να σε περιμένει το πιο αναπάντεχο, πολύχρωμο, παιχνιδιάρικο και χαλαρό πρωινό-γεύμα. Μια μικρή προετοιμασία από την προηγούμενη, λίγη ώρα στην κουζίνα για τα ζεστά, και απλά, απολαμβάνεις για όσες ώρες αντέχεις αυτό το γεύμα, που δεν έχει αυστηρούς κανόνες, ούτε στις γεύσεις, ούτε στα ροφήματα ή τα ποτά. Και αυτή ακριβώς είναι η γοητεία του. Η έλλειψη ετικέτας και οι γευστικές εκπλήξεις, που επιφυλάσσει ένα πραγματικό brunch, είναι σίγουρος τρόπος να περάσεις καλά...

Το brunch ταιριάζει στην πρώτη μέρα του χρόνου!

Μικρό η μεγάλο brunch;

Μιλώντας για Πρωτοχρονιάτικο brunch, είτε για δύο, είτε για περισσότερους, σίγουρα θέλουμε κάτι ξεχωριστό, γιορτινό, ανάλογο με τη σημασία της ημέρας. Οι προμήθειες θα γίνουν έγκαιρα από την προηγούμενη και θα ετοιμαστούν όσα γίνεται να περιμένουν στο ψυγείο, δηλαδή τα περισσότερα. Το αν αυτό το brunch θα κλίνει περισσότερο προς το πρωινό ή περισσότερο προς το γεύμα, εξαρτάται από την περίσταση. Πάντως, το δεύτερο λύνεται σχετικά εύκολα με ένα και μόνο “κυρίως πιάτο”, που μπορεί να είναι, για παράδειγμα, ένα χοιρινό με πατάτες στο φούρνο: θα αργοψήνεται και θα μοσχοβολάει, μέχρι να τελειώσει η “πρωινή” παράσταση. Εναλλακτικά, ένα έτοιμο από τον κρεοπώλη χοιρινό ρολό, γεμιστό με κάστανα, δαμάσκηνα κ.λπ.

Υπολογίστε, πάντως, και ένα ζυμαρικό για τους μεγάλους ξενύχτηδες, που σίγουρα θα το τιμήσουν όλοι στην ώρα του: σκέτο, με καλό φρέσκο βούτυρο και παρμεζάνα.

Για ένα long playing brunch, φυσικά θα υπολογίσουμε κρασιά.

Γιορτινές προμήθειες

Ένα μέρος από τα χρήματα, που θα στοίχιζε ένα κανονικό τραπέζι, εδώ θα τα επενδύσετε σε καλά deli, σε ποσότητα ανάλογη των ατόμων και σε ποικιλία των γούστων σας.
Θα παίξουν, λοιπόν, εδέσματα σαν το μπρικ, το χαβιάρι ή το avruga, τα καπνιστά ψάρια (πέστροφα, σολομός, χέλι), μερικά ευγενικά αλλαντικά σαν το προσούτο, παστράμι, ένα καλό σαλάμι, διάφορα πατέ (συκωτιού, πάπιας, χοιρινού, κυνηγιού) που βρίσκουμε στα deli, ίσως και ένα κρύο ψητό κρεατικό σε φέτες, μοσχάρι, χοιρινό, κυνήγι. Mια αλμυρή τάρτα (τρώγονται και κρύες) θα είναι πολύ ευπρόσδεκτη, επίσης. Το μπέικον θα χρειαστεί ούτως ή άλλως. Μαύρο και λευκό ψωμί σε φετάκια καθώς και ένα καλό βούτυρο σε μπολάκι είναι η απαραίτητη συνοδεία.

Μια πιατέλα με τυριά (έτοιμη από την προηγούμενη) θα έχει γραβιέρα, ταλέτζιο ή μπρι, μαλακό ανθότυρο, φρέσκο βολάκι, πεκορίνο και θα συνοδεύεται με μέλι και κάποιο γλυκό τσάτνεϊ, ξερά και φρέσκα φρούτα.

Στα γλυκά, θα έχουμε δυο καλές μαρμελάδες (κόκκινα φρούτα και εσπεριδοειδή), μια τάρτα με φρούτα (π.χ. μήλου), ένα κέικ ή διάφορα μάφιν και κάπκεικ, κρέπες (έτοιμες στο ψυγείο), που θα γεμίσουμε στη στιγμή με σαντιγί ή άλλη κρέμα και μαρμελάδα ή φρέσκα φρούτα. Ένα καλαθάκι με κρουασάν και διάφορα ψωμάκια για κάθε περίσταση (μαύρο, μπριός, μπαγκέτα), ένα panettone ή τσουρέκι -εκτός αν υπάρχει περίσσευμα βασιλόπιτας. Δεν πρέπει να λείπουν, αν και σε μικρότερη ποσότητα, τα του κλασικού πρωινού: δημητριακά, muesli, φρούτα, γιαούρτι, γάλα, μέλι και φρέσκος (ιδανικά) χυμός πορτοκαλιού.

Το κεφάλαιο “αβγά” είναι αυτό, που θα μας βάλει αναγκαστικά για λίγη ώρα στην κουζίνα, αλλά παίζει και αυτή η φάση στο παιχνίδι του brunch. Εκτός από μερικά βραστά, που μπορούν να είναι έτοιμα, τα ποσέ θα γίνουν στη στιγμή με ευκολία και θα συνοδευτούν από μια σάλτσα ολαντέζ, που μπορεί και αυτή να είναι έτοιμη στο ψυγείο και να ζεσταθεί προσεκτικά σε μπαιν μαρί. Πιο εύκολα θα γίνουν τα scrumbled eggs ή μια στραπατσάδα ή αβγά μάτια με μπέικον, απάκι ή παστό χοιρινό.

Ροφήματα και ποτά

Καφές (ένα ή περισσότερα είδη), τσάι σε διάφορες γεύσεις, χυμοί, smoothies, αναψυκτικά. Αλλά brunch σημαίνει και αλκοόλ! Αφρώδης οίνος ή σαμπάνια είναι απαραίτητα για να γιορτάσουμε την πρώτη μέρα του χρόνου, αλλά και κρασί για το πιο στιβαρό πιάτο.

Tα ποτά είναι ένα μεγάλο κεφάλαιο του brunch. Ο καφές συχνά γίνεται και Irish Coffee, για να κάνει τη γέφυρα με το αλκοόλ. Κλασική επιλογή η σαμπάνια ή άλλοι αφρώδεις οίνοι (prosecco, cava κλπ) που συνοδεύει τα πάντα: από τα κρουασάν μέχρι την ομελέτα, τα ψαρικά ή το σουφλέ. Το Bloody Mary είναι ένα κλασικό brunch cocktail, απαραίτητο σε έναν μπουφέ, που σέβεται την περίσταση, που αναζητούν ιδιαίτερα όσοι ξύπνησαν με hangover. Τα κοκτέιλ με βάση τη σαμπάνια είναι απαραίτητα στον μπουφέ του brunch: Mimosa (με χυμό πορτοκάλι ή γκρέιπφρουτ) ή το βενετσιάνικο Bellini (prosecco με χυμό ροδάκινου). Δεν αποκλείεται η σανγκρία.

Η οργάνωση

Αν το brunch σας αφορά περισσότερα από δυο άτομα χρειάζεται μια καλή οργάνωση, ώστε να μην το περάσετε στην κουζίνα. Τυριά, αλλαντικά, καπνιστά ψάρια, κομμένα και σερβιρισμένα σε πιατέλες, με μεμβράνη στο ψυγείο. Διάφορα σαντουιτσάκια, που θα φτιάξετε με ψωμάκια μπριός ή κρουασάν, το ίδιο. Υπάρχουν έτοιμες κρέπες, αλλά και αλμυρά ταρτάκια, που θα γεμίσετε στη στιγμή με μπρικ, τονοσαλάτα και άλλα συναφή. Αβγά βρασμένα (σερβίρονται και κομμένα στη μέση με μαγιονέζα). Προσθέστε στα δικά σας εδέσματα και κάποια αγοραστά, όπως αλμυρά ταρτάκια ή διάφορα πιτάκια. Στα ποτά, το λευκό και το ροζέ κρασί θα παίξουν καλύτερα από το κόκκινο σ’ αυτή την περίπτωση, αν δεν συνεχίσετε όλη τη διαδρομή με το αφρώδες.

Το τραπέζι στρωμένο γιορτινά, και αν είναι για περισσότερους, σερβίτσια σε μια γωνία, εύκαιρα όταν τα θελήσει κανείς -είπαμε, θέλουμε να αποφύγουμε το τυπικό.

Updated: 26/12/19
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 28/12/18

Ακολουθούν συνταγές για brunch:

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;