banner
banner
banner

Τιμπάλ με ρύζι και μανιτάρια

Συνταγή

Τιμπάλ με ρύζι και μανιτάρια
Υλικά

Για τη γέμιση μανιταριών:
500 γρ. λευκά μανιτάρια
1 μέτριο κρεμμύδι
2 σκ. σκόρδο
150 γρ. γραβιέρα τριμμένη
150 ml κρέμα γάλακτος
¾  φλ. γραβιέρα τριμμένη
½ φλ. παρμεζάνα τριμμένη
2 αβγά χτυπημένα
2 κ.σ. βούτυρο
2 κ.σ. φρυγανιά τριμμένη
4 κ.σ. μαϊντανός ψιλοκομμένος
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Για το ρύζι:
240 γρ. ρύζι αρμπόριο ή καρολίνα
1 μέτριο κρεμμύδι ξυσμένο
2 κ.σ. + 100 γρ. βούτυρο + βούτυρο για το άλειμμα της φόρμας
100 ml λευκό ξηρό κρασί
200 γρ. γραβιέρα τριμμένη
4 αβγά χτυπημένα
700 ml ζωμός δυνατός ζωμός λαχανικών
1 πρέζα μοσχοκάρυδο
Βούτυρο, φρυγανιά τριμμένη
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε το ρύζι: λιώνουμε 2 κ.σ. βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι, σοτάρουμε το κρεμμύδι σε χαμηλή φωτιά να μαλακώσει, ρίχνουμε το ρύζι και το μοσχοκάρυδο, ανακατεύουμε να αλειφθεί με το βούτυρο, σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί ρίχνουμε λίγο -λίγο τον ζωμό ανακατεύοντας συνέχεια και αλατοπιπερώνουμε προσέχοντας το αλάτι διότι τα τυριά είναι αλμυρά (ετοιμάζουμε δηλαδή ένα ριζότο). Όταν μαλακώσει το ρύζι, αποσύρουμε από τη φωτιά, προσθέτουμε τη γραβιέρα και το υπόλοιπο βούτυρο και ανακατεύουμε πολύ καλά. Αφήνουμε λίγο να χλιάνει το ρύζι, ρίχνουμε τα αβγά και ανακατεύουμε και πάλι πολύ καλά.
Βουτυρώνουμε γενναία ένα βαθύ στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος και το καλύπτουμε με την τριμμένη φρυγανιά. Κρατάμε 5-6 κ.σ. ρύζι και βάζουμε το υπόλοιπο μέσα στο σκεύος. Το πιέζουμε προς τις άκρες με το πίσω μέρος ενός κουταλιού “ντύνοντας” έτσι ολόκληρο το εσωτερικό του σκεύους, μέχρι τα χείλη του. Αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε τα μανιτάρια: τα καθαρίζουμε με ένα βρεγμένο πανί, κόβουμε την άκρη από τα ποδαράκια και τα χωρίζουμε από το καπέλο. Τα κόβουμε σε λεπτές φέτες. Λιώνουμε τις 2 κ.σ. βούτυρο σε μεγάλο αντικολλητικό τηγάνι και σοτάρουμε σε χαμηλή φωτιά το κρεμμύδι και το σκόρδο ανακατεύοντας με ξύλινη κουτάλα μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τα μανιτάρια και συνεχίζουμε το μαγείρεμα για 5-6 λεπτά σε μέτρια φωτιά μέχρι να πιουν τα υγρά τους. Αλατοπιπερώνουμε, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, αφήνουμε μέχρι να εμφανισθούν φουσκάλες (όχι να βράσει), αποσύρουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε το τυρί και τον μαϊντανό. Ανακατεύουμε γερά, αφήνουμε να χλιάνει λίγο, προσθέτουμε τα αβγά και ανακατεύουμε πάλι πολύ καλά και ρίχνουμε τα μανιτάρια μέσα στη φόρμα με το ρύζι. Καλύπτουμε την επιφάνεια με το ρύζι που έχουμε κρατήσει και το ισιώνουμε με το πίσω μέρος ενός βρεγμένου κουταλιού. Φουρνίζουμε και ψήνουμε για 35-40 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια και τα πλαϊνά. Αφήνουμε το φαγητό να μείνει για 15-20 λεπτά για να στερεοποιηθεί. Περνάμε ένα μαχαίρι ανάμεσα στη φόρμα και το ρύζι και ξεφορμάρουμε προσεκτικά σε πιατέλα. Κόβουμε καθέτως σε τριγωνικά κομμάτια (φέτες). Αν θέλουμε, σερβίρουμε μαζί σάλτσα ντομάτας.


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος