Υλικά
500 γρ. μακαρόνια χοντρά για παστίτσιο Υλικά
Για τη σάλτσα μανιταριών με τα λαχανικά
1 κ. μανιτάρια λευκά, πολύ φρέσκα
1 μέτριο κολοκυθάκι κομμένο σε κυβάκια
1 μεγάλη ντομάτα ξεσποριασμένη και κομμένη σε κυβάκια
2 μέτρια καρότα κομμένα σε κυβάκια
½ φλ. ε.π. ελαιόλαδο
200 γρ. βούτυρο
1 φλ. λευκό ξηρό κρασί
3 φρέσκα κρεμμυδάκια ψιλοκομμένα
5 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
300 ml κρέμα γάλακτος
3 κ.σ. μαϊντανό ψιλοκομμένο
3 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο
3 αβγά ολόκληρα +3 κρόκοι
1 φλ. + 1φλ. τυρί τριμμένο (γραβιέρα ή κασέρι ή πεκορίνο ή ανάμικτα)
Αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Εκτέλεση
Ετοιμάζουμε τη σάλτσα: καθαρίζουμε τα μανιτάρια, χωρίζουμε το πόδι από το καπελάκι και τα κόβουμε σε φετούλες.
Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και σοτάρουμε το φρέσκο κρεμμυδάκι, το σκόρδο, το κολοκυθάκι και το καρότο σε μέτρια προς χαμηλή φωτιά μέχρι να μαλακώσουν.
Προσθέτουμε τα ψιλοκομμένα μανιτάρια, ανεβάζουμε τη φωτιά και συνεχίζουμε το μαγείρεμα ανακατεύοντας συχνά μέχρι να πιουν τα υγρά τους και να μείνουν με το λάδι.
Σβήνουμε με το κρασί και όταν εξατμισθεί, προσθέτουμε την κρέμα γάλακτος, χαμηλώνουμε τη φωτιά και σιγοβράζουμε για 5-10 λεπτά.
Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε στη σάλτσα την ψιλοκομμένη ντομάτα, τον άνηθο και τον μαϊντανό.
Προσθέτουμε το 1 φλ.
τυρί και τα 3 αβγά χτυπημένα.
Ανακατεύουμε, δοκιμάζουμε το αλάτι και ρίχνουμε πιπέρι.
Αφήνουμε στην άκρη.
Ετοιμάζουμε το τιμπάλ: βράζουμε τα ζυμαρικά al dente και τα στραγγίζουμε.
Αλείφουμε ένα στρογγυλό πυρίμαχο σκεύος με αρκετό βούτυρο -είναι βασικό να βουτυρώσουμε πολύ καλά το σκεύος, διότι μόνο έτσι θα σταθούν τα μακαρόνια στα τοιχώματα του σκεύους.
Παίρνουμε ένα-ένα μακαρόνι και αρχίζοντας από το κέντρο της βάσης του σκεύους το τοποθετούμε σε σχέδιο σαλίγκαρου.
Συνεχίζουμε τοποθετώντας το ένα μακαρόνι δίπλα στο άλλο ανεβαίνοντας προς τα χείλη του σκεύους, μέχρι να καλυφθεί όλη η εσωτερική του επιφάνεια.
Αλείφουμε με τους 3 κρόκους χτυπημένους και πασπαλίζουμε με το άλλο 1 φλ.
τριμμένο τυρί.
Ρίχνουμε μέσα προσεκτικά τη γέμιση.
Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο 170ο C.
για 45΄-50΄ περίπου.
Αφήνουμε να κρυώσει 20-30 λεπτά.
Χαλαρώνουμε τις άκρες με ένα μαχαίρι και ξεφορμάρουμε πολύ προσεκτικά, πριν το κόψουμε σε τρίγωνα κομμάτια, για να μην διαλυθεί.A.T.