banner
banner
banner

Τι τρώνε τα ψάρια που τρώμε;

Πώς η πλέον βιώσιμη μορφή ψαροφαγίας, τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, έρχονται στο πιάτο μας με ψηλά την διατροφική τους αξία και χαμηλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα;

Παρασκευή, 21 Οκτωβρίου 2022

Η επιστημονική επιτροπή της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας μας έλυσε όλες τις απορίες για το πώς η πλέον βιώσιμη μορφή ψαροφαγίας, τα ψάρια της ελληνικής ιχθυοκαλλιέργειας, έρχονται στο πιάτο μας με ψηλά την διατροφική τους αξία και χαμηλά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα.

Τι τρώνε τα ψάρια που τρώμε;

Χάρη στην εξαιρετική γεύση, την υψηλή διατροφική αξία και την άριστη ποιότητα, που διασφαλίζonται από την παραγωγή και συσκευασία τους κάτω από αυστηρά ευρωπαϊκά πρότυπα, τα ψάρια που παράγονται στα ιχθυοτροφεία των μελών της Ελληνικής Οργάνωσης Παραγωγών Υδατοκαλλιέργειας έχουν σπασει το ταμπού που υπήρχε για χρόνια γύρω απ' τα ψάρια ιχθυοκαλλιέργειας. Πλέον, το ψάρι ιχθυοτροφείου έχει εξασφαλίσει δικαιωματική θέση όχι μόνο στο καθημερινό ή το οικογενειακό μας τραπέζι, αλλά και στην εστιατορική κάρτα της Ελλάδας και το εξωτερικού, χάρη στην ποιοτική διαφορά που φέρνει σε κάθε μπουκιά η αφοσίωση και το μεράκι με το οποίο παράγονται τα ψάρια με το σήμα Fish from Greece.

banner
Τι τρώνε τα ψάρια που τρώμε;

Τι είναι όμως αυτό που εξασφαλίζει στα ψάρια της Fish from Greece τη φρέσκια θαλασσινή νοστιμιά τους; Μα φυσικά… αυτό που τρώνε τα ψάρια που τρώμε! Δηλαδή, η ποιότητα των τροφών με τις οποίες μεγαλώνουν σε όλα τα στάδια της ανάπτυξής τους, τα ψάρια ελληνικής εκτροφής των μελών της ΕΛΟΠΥ. Κι αυτό, γιατί τρέφονται με τροφές ανάλογες αυτών που θα έβρισκαν στη φύση.

Στα πρώτα στάδια της ζωής τους τρέφονται με φυσική τροφή: γαρίδες ( artemia), φυτοπλαγκτόν (μικρά μονοκύτταρα φύκη) και άλλους οργανισμούς όπως τα τροχόζωα (rotifers). Σταδιακά, όσο τα ψάρια μεγαλώνουν, η τροφή τους αλλάζει στη γνωστή σε όλους μας ως ιχθυοτροφή: μια τροφή είναι ιδιαίτερα πλούσια σε θρεπτικά συστατικά, που αποτελείται κατά 20%-40% από ιχθυάλευρα, κατά 15% από ιχθυέλαια, αλλά και από ένα πρόμειγμα βιταμινών και ιχνοστοιχείων, όπως βιταμίνες C, E, κ.α.

banner

Στις μονάδες ιχθυοκαλλιέργειας των μελών της ΕΛΟΠΥ, τα ψάρια τρέφονται με πλήρως ισορροπημένες ιχθυοτροφές, οι οποίες είναι GMO-free. Οι τροφές αυτές ανταποκρίνονται πλήρως στις ανάγκες των ψαριών και η σύστασή τους είναι ανάλογη με τις διατροφικές συνήθειες του κάθε είδους ψαριού στη φύση.

Τι είναι όμως τα ιχθυάλευρα;
Τι είναι όμως τα ιχθυάλευρα;

Oι ιχθυοτροφές που χρησιμοποιούνται εγγυώνται την υγεία του ψαριού, εξασφαλίζουν τη φυσιολογική ανάπτυξή του και φυσικά διασφαλίζουν την υψηλή διατροφική ποιότητα του παραγόμενου προϊόντος. Βασικό συστατικό των ιχθυοτροφών, τα ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια προέρχονται από άλλα, άγρια και μη εμπορεύσιμα ψάρια, που προκύπτουν ως παρεμπίπτοντα αλλιεύματα. Πρόκειται δηλαδή για ψάρια που σε άλλη περίπτωση απορρίπτονται ξανά στη θάλασσα, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι για να παραχθεί 1 κιλό ψαριού ιχθυοκαλλιέργειας, χρειάζονται 1,2 κιλά από τα άγρια αυτά, μη εμπορεύσιμα ψάρια.

Επιπλέον, ιχθυάλευρα και ιχθυέλαια φτιάχνονται επίσης από μη χρησιμοποιούμενα μέρη ψαριών, που προκύπτουν από φιλετοποίηση μεγάλων καλλιεργημένων ψαριών, όπως πχ του σολομού. Σε καμία περίπτωση, πάντως, δεν απειλούνται πληθυσμοί άγριων ψαριών για την παραγωγή των ιχθυοτροφών, ενώ συνολικά το περιβαλλοντικό αποτύπωμα από την εκτροφή ψαριών έχει μετρηθεί ως σημαντικά χαμηλότερο από άλλες μορφές παραγωγής ζώων εκτροφής.

Κάν’το για την καρδιά σου!
Κάν’το για την καρδιά σου!

Σύμφωνα με τον Ευρωπαϊκό Οργανισμός Ασφάλειας Τροφίμων, η κατανάλωση λαβρακιού και τσιπούρας ιχθυοκαλλιέργειας δύο φορές την εβδομάδα, πλούσιες πηγές ωμέγα-3 πολυακόρεστων λιπαρών οξέων, βοηθά στη διατήρηση της φυσιολογικής καρδιακής λειτουργίας, της φυσιολογικής αρτηριακής πίεσης και των φυσιολογικών συγκεντρώσεων LDL-χοληστερόλης στο αίμα.

Τι τρώνε τα ψάρια που τρώμε;

Και βέβαια το κυριότερο, τα ψάρια ελληνικής εκτροφής είναι αποδεδειγμένα φρέσκα, διότι αλιεύονται μόνο κατά παραγγελία. Αμέσως με το που αλιευτούν συσκευάζονται σε κιβώτια με πάγο και διανέμονται στα σημεία πώλησης σε όλη την Ελλάδα (και σε 45 άλλες χώρες του κόσμου). Αυτή η διαδικασία εξασφαλίζει ότι το ψάρι θα φτάσει ολόφρεσκο στα χέρια σας (από 8 έως 24 ώρες)


Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος