Follow us

Τι τρώνε οι vegans;

Τι τρώνε οι vegans;

Είναι εύκολο να φανταστούμε ένα διατροφικό πρόγραμμα που δεν περιλαμβάνει κρέας ή ψάρι, τι γίνεται όμως αν από αυτό αποκλείσουμε και όλα τα ζωικά παράγωγα όπως για παράδειγμα το γάλα, το τυρί, τα αβγά? Μπορεί να φαντάζει αδύνατο, αλλά αυτή είναι η διατροφική πραγματικότητα ενός vegan. Δεν είναι απλά χορτοφάγοι αλλά απέχουν συνειδητά από οποιοδήποτε προϊόν έχει παραχθεί από ζώο. Η φιλοσοφία τους παρουσιάζει αρκετές διαφοροποιήσεις ανάλογα με τα διάφορα μέρη του κόσμου, αλλά σε γενικές γραμμές είναι αντίθετη στην οποιαδήποτε ζωική εκμετάλλευση. Γι’ αυτό το λόγο εκτός από προϊόντα διατροφής, δεν χρησιμοποιούν και οποιοδήποτε προϊόν έχει δοκιμαστεί σε ζώα. Ένας μεγάλος αριθμός vegans αρνείται να χρησιμοποιήσει ακόμη και είδη ρουχισμού που είναι φτιαγμένα από μαλλί ή δέρμα. Καθώς όμως τα ζωικά παράγωγα έχουν εισχωρήσει σε όλες τις πλευρές της καθημερινής ζωής, οι vegans αναγκάστηκαν να βρουν πολύ ενδιαφέρουσες εναλλακτικές λύσεις προκειμένου να καλύψουν τις ανάγκες τους. Η διατροφή τους σήμερα, με αντικαταστάσεις και χρήσεις προϊόντων που δύσκολα είχαμε φανταστεί, σπάνια υστερεί σε κάτι ενώ συχνά προκαλεί και το ενδιαφέρον ατόμων που δεν μοιράζονται την ίδια ιδεολογία. Μερικά από τα πιο δημοφιλή προϊόντα που χρησιμοποιούν είναι τα παράγωγα σόγιας, πηγή που τους προσφέρει -μαζί με τα μανιτάρια και μερικά δημητριακά- τις αναγκαίες ποσότητες πρωτεϊνών και η μελάσα, ιδιαίτερα πλούσια σε σίδηρο. Το αβοκάντο ή η μπανάνα είναι εξίσου δημοφιλή, καθώς λιωμένα λειτουργούν ως υποκατάστατο βουτύρου σε πολλές συνταγές ζαχαροπλαστικής. Πολλά από τα αγαπημένα μας πιάτα μπορούν, με λίγη φαντασία και μικρές μετατροπές, να μεταφραστούν σε vegan και να γίνουν έτσι περισσότερο υγιεινά χωρίς να τους λείπει η γεύση. Μπορεί να είναι λίγο πιο απαιτητική, αλλά σίγουρα αξίζει να δοκιμάσει κανείς αυτή την ενδιαφέρουσα προσέγγιση στην κουζίνα. Παρακάτω, σας δίνουμε μερικές συνταγές με τις οποίες μπορείτε να ξεκινήσετε, αν δεν ακολουθείτε ήδη αυτή τη διατροφή.

Ιάνθη Μιχαλάκη

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;