Follow us

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Ξεφυλλίζοντας το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη κουζίνα» το μάτι μας έπεσε στις "θρακιώτικες γαρδούμπες", ως μια καλή πρόταση για ορεκτικό στο τραπέζι της Τσικνοπέμπτης και όλης της Aποκριάς.

Θρακιώτικες γαρδούμπες

Το έθιμο θέλει την ημέρα αυτή να ψήνουμε κρεατικά με έντονο άρωμα, για να «τσικνίσει» το σπίτι, χωρίς να κάνουμε εκπτώσεις λόγω λιπαρών ή θερμίδων. Γι’ αυτό σας προτείνουμε κάτι παραδοσιακό και ξεχωριστό που σίγουρα διαφοροποιείται από τη συνηθισμένη λύση του barbeque.

Υλικά

1 συκωταριά και τα έντερα από ένα αρνάκι
5 φρέσκα κρεμμυδάκια
1/3 ματσάκι άνιθος
3 κουτ. γλυκού αλάτι
1/2 κουτ. γλυκού μαύρο πιπέρι
1/2 κουτ. γλυκού κόκκινο πιπέρι
1 φλιτζανάκι ελαιόλαδο
1 φλιτζάνι νερό
3 λεμόνια
1 φλιτζανάκι ξίδι

Εκτέλεση

Πλένουμε τη συκωταριά με κρύο νερό και την κρατάμε σε μια λεκάνη με ξίδι και νερό για 15 λεπτά. Καθαρίζουμε τα έντερα ένα-ένα γυρίζοντάς τα με ένα λεπτό ξυλάκι ανάποδα για να καθαρίσουν τελείως. Τα βάζουμε και αυτά μέσα σε ξίδι με νερό για 10 λεπτά. Τα ξεπλένουμε με πολλά νερά και τα περιχύνουμε με τον χυμό ενός λεμονιού. Τα στραγγίζουμε πολύ καλά για να μη βγάλουν υγρά στο ταψί.
Κόβουμε το συκώτι, το πνευμόνι και τα γλυκάδια σε μικρά κομμάτια 3 πόντων, τα έντερα επίσης σε κομμάτια 20 πόντων, και τα πασπαλίζουμε όλα με το αλάτι και τα πιπέρια.
Παίρνουμε μια οδοντογλυφίδα και βάζουμε εναλλάξ 2-3 κομμάτια από τη συκωταριά μαζί. Τα τυλίγουμε με τα έντερα από τις άκρες τις οδοντογλυφίδας κάθετα προς τη μέση μέχρι να σφίξουν για να μη σκορπίσουν. Βγάζουμε τις οδοντογλυφίδες και τα αραδιάζουμε στο ταψί.
Ψιλοκόβουμε τα κρεμμυδάκια και τον άνιθο και τα προσθέτουμε πάνω στις γαρδούμπες μαζί με τον χυμό από 2 λεμόνια, το λάδι και το νερό.
Ψήνουμε στους 180 βαθμούς για 45 λεπτά. Στο ενδιάμεσο τα γυρίζουμε από την άλλη πλευρά.

*Η συνταγή και η φωτογραφία είναι από το βιβλίο της Στέλλας Σπανού «Θρακιώτικη Κουζίνα», εκδόσεις Διάπλαση.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;