Follow us

Θηράματα: who is who

Παλιομοδίτικες συνήθειες και γαστρονομικές τάσεις αιχμής, στην κυνηγετική γαστρονομία. Τα θηράματα, οι γεύσεις, τα κρασιά που τους πάνε, και ένα σπέσιαλ know-how συντήρησης, σιτέματος, μαγειρικής.

Θηράματα: who is who

Τα πιο διαδεδομένα κυνήγια, η γεύση τους, τα κόλπα της επιλογής τους, τα κρασιά που τους πάνε.


Φτερωτό Κυνήγι

Αγριόγαλος
Επειδή δεν συναντάται στη χώρα μας, αξίζει να τον παραγγείλετε, αν βρεθείτε στην Αγγλία, για να δοκιμάσετε το ιδιαίτερα γευστικό του κρέας. Θεωρείται πως έχει την πιο έντονη γεύση από όλα τα φτερωτά θηράματα, και οι Άγγλοι παραδοσιακά το φτιάχνουν στο φούρνο.
Το κρασί του
Παλαιωμένα Μπορντό, Sl. Emilion, Νεμέα, Chάteαu Cαrrαs.

Αγριόπαπια
Πιο συνηθισμένη είναι η πρασινοκέφαλη (το μόνο είδος που μεγαλώνει και σε κυνηγετικές ρεζέρβες). Προτιμήστε το μικρής ηλικίας θηλυκό (είναι λιγότερο χρωματιστή), που έχει το πιο εύγευστο και τρυφερό κρέας.
Το κρασί της
Στιβαρά, κόκκινα εν γένει, πολύ ξηρό σέρι, Tokαji Szαmorodni.

Ορτύκι
Το αληθινό, άγριο ορτύκι είναι ένα από πιο πονηρά και δύσκολα να χτυπηθούν θηράματα, αλλά το είδος που συναντάται σήμερα ευρέως είναι μια σχεδόν ήμερη εκδοχή, ιαπωνικής προέλευσης - που είναι, δυστυχώς, και αρκετά άνοστη. Πιο γευστικά είναι τα αυγά του ορτυκιού και οι ασυνήθιστα ευμεγέθεις ... όρχεις του αρσενικού.
Το κρασί του
Ροζέ, Gewurtztrαmίner κόκκινα κρητικά ..

Μπεκάτσα
Ο βασιλιάς, γευστικά, των φτερωτών θηραμάτων, με υπέρπυκνη, αιματώδη γεύση, με το κεφάλι και τα μυαλά του να θεωρούνται από πολλούς ως η ύψιστη γαστρονομική απόλαυση.
Το κρασί της
Βουργουνδίες, σαμπάνια, παλαιωμένη Νάουσα, Chiantί Clαssico.

Μπεκατσίνι
Ένα από τα πιο μικρά, πιο πονηρά και πιο γευστικά θηράματα που υπάρχουν! Αν σας τύχει μπεκατσίνι, μη διστάσετε, αρπάξτε το!
Το κρασί του
Νάουσα, Γουμένισσα, νεότερες Βουργουνδίες.

Πέρδικα
Η πέρδικα είναι ένα από τα πιο νόστιμα θηράματα - με ντελικάτη, αρωματική αλλά και μεστή γεύση - και μπορεί να μαγειρευτεί ολόκληρη στο φούρνο ή στην κατσαρόλα, ή ακόμα να αφαιρεθούν τα φιλέτα της και να σιγοβράσουν με λάχανο. Στην Ελλάδα έχουμε τριών ειδών πέρδικες: την πεδινή, τη νησιώτικη και την ορεινή.
Το κρασί της
Μπορντό, Chateauneuf-du-Pape, κόκκινα των Κυκλάδων.

Φάσα
Δύσκολα σκοτώνεται από τους κυνηγούς, δίχως τη χρήση ομοιωμάτων (που απαγορεύονται στην Ελλάδα). Γευστικά δεν στερείται ενδιαφέροντος και τα στήθη της μπορούν να χρησιμοποιηθούν σε πολλές, αρκετά πολύπλοκες συνταγές.
Το κρασί της
Παλαιά κόκκινα, Ραψάνη, λευκό Hermitage, λευκό Graves.

Φασιανός
Ο φασιανός έχει πάψει να είναι είδος σπάνιο και πολυτελείας, αφού μόνο στη Μεγάλη Βρετανία ελευθερώνονται στη φύση γύρω στα δέκα εκατομμύρια πουλιά ετησίως. Το πρόβλημα με το φασιανό είναι ότι όταν τον ψήνουμε ολόκληρο, το στήθος είναι πάντοτε έτοιμο πριν από τα μπούτια και όταν τα μπούτια είναι έτοιμα, το στήθος είναι πια αποξηραμένο. Η λύση είναι είτε να τεμαχίζεται το πουλί πριν ψηθεί ή να ψήνεται ολόκληρο μέσα σε βαριά κατσαρόλα με τα μπούτια προς τα κάτω, ώστε να βρίσκονται πιο κοντά στη φωτιά και με το στήθος προστατευμένο με κάποιο αλουμινόχαρτο και λιπαρά. Πάντως, γαστρονομικά, είναι ένα από τα πιο «πολυδυναμικά» θηράματα και τα βιβλία συνταγών ξεχειλίζουν με ιδέες για το μαγείρεμά του.
Το κρασί του
Παλαιωμένα, στιβαρά κόκκινα, Βαrolο, Cόιe Rotie, λευκές Βουργουνδίες.

Τσίχλα
Ένα από τα πιο διαδεδομένα αποδημητικά πουλιά της Ελλάδας, έχει πολύ γευστική σάρκα, φτάνει να μην το ψήσουμε πολύ. Συνήθως 10 λεπτά αρκούν! Ψήνεται στο φούρνο ή στην κατσαρόλα. Σερβίρεται ιδανικά με πατάτες και επάνω σε τοστ, όπως το τουρνεντό.
Το κρασί της
Μπορντό (Graves), καμπερνέ σοβινιόν, εν γένει.

Τριχωτό Κυνήγι

Αγριογούρουνο
Το άγριο γουρούνι τρώγεται μόνο όσο είναι μικρής ηλικίας. Μέχρι την ηλικία των έξι μηνών, οι Γάλλοι το λένε marcassin, ονομασία που θα συναντήσετε συχνά σε γαλλικά εστιατόρια. Το αγριογούρουνο απαιτεί σχεδόν πάντοτε κάποιο μαρινάρισμα, αλλά όχι απαραίτητα παρατεταμένο ψήσιμο, ιδιαίτερα εάν πρόκειται για φιλέτα που θα σοτάρουμε ελαφρά στο τηγάνι, για να διατηρήσουν ατόφια την πρωταρχική τους γεύση.
Το κρασί του
Μεγάλες Βουργουνδίες, Chateauneuf-du-ΡαΡe, Νάουσες.

Αγριοκούνελο
Το κρέας του αγριοκούνελου είναι πιο εύγευστο από του κουνελιού, αλλά θέλει προσοχή στο ψήσιμο, γιατί εύκολα μπορεί να στεγνώσει και να σκληρύνει.
Το κρασί του
Κομψά κόκκινα (π.χ. Pomerol, Μargαux).

Ελάφι
Όπως το ζαρκάδι και η δορκάδα, τα ελάφια μεγαλώνουν πλέον σε ειδικές κυνηγετικές ρεζέρβες και το κρέας τους είναι διαθέσιμο όλο το χρόνο, από τα ράφια των σουπερμάρκετ. Το φιλέτο τους είναι ένα εξαιρετικό έδεσμα, με βαθύ κόκκινο χρώμα και πολύ νοστιμιά. Το λίπος, όπου υπάρχει, πρέπει να είναι κατάλευκο και πολύ συνεκτικό.
Το κρασί του
Μεγάλες Βουργουνδίες.

Λαγός
Το κρέας του είναι ιδιαίτερα σκουρόχρωμο και έντονο γευστικά, μοιάζει με ελάφι! Με άλλα λόγια, έχει όλα τα ατού μαζί του, τρώγεται ποικιλοτρόπως και η κλασική συνταγή τον θέλει στην κατσαρόλα, είτε στιφάδο, είτε σαλμί - με το αίμα του.
Το κρασί του
Ελαφριά αλλά σαρκώδη κόκκινα (π.χ. Μercurey, Νεμέα, Γουμένισσα).

Τα Μυστικά της Κατάψυξης

Το κυνήγι είναι κατεξοχήν εποχικό είδος και η κατάψυξη των θηραμάτων είναι ο μόνος τρόπος για να μπορεί να το τρώει κανείς σε όλη τη διάρκεια του έτους. Εξάλλου, πολύ συχνά οι κυνηγοί επιστρέφουν σπίτι τους φορτωμένοι με θηράματα , τα οποία είναι αδύνατον να καταναλώσει κανείς αμέσως.

Τα αποτελέσματα της κατάψυξης είναι έξοχα, εφόσον ακολουθήσαμε ορισμένους κανόνες: Η κατάψυξη πρέπει να γίνει σχετικά γρήγορα μετά την αιχμαλωσία, αν και μπορεί να προηγηθεί ένα σύντομο σίτεμα μια – δύο ημερών, εφόσον είμαστε απόλυτα βέβαιοι για το πότε ακριβώς σκοτώθηκε το θήραμα.

Δεν καταψύχουμε θηράματα, τα οποία έχουν τραυματιστεί άσχημα. Πάντοτε ξεπουπουλιάζουμε τα πουλιά και γδέρνουμε τα τριχωτά θηράματα πριν τα βάλουμε στην κατάψυξη (εννοείται ότι από όλα τα ζώα αφαιρούμε τα εντόσθια). Δεν τα διατηρούμε στην κατάψυξη πάνω από έξι μήνες. Τα μικρά κομμάτια (πουλάκια, τεμαχισμένα κομμάτια κρέατος κλπ) αποψύχονται παραμένοντας για είκοσι τέσσερις ώρες μέσα στο ψυγείο, τα δε μεγάλα κομμάτια σαράντα οκτώ ώρες, και εφόσον το επιθυμούμε μέσα σε μαρινάδα, όπου τα τοποθετούμε απευθείας από την κατάψυξη.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;