Follow us

Thesauri, το ελληνικό μαύρο χαβιάρι

Το πιο πολύτιμο έδεσμα στον κόσμο παράγεται πλέον και στην Ελλάδα, σε ανταγωνιστική premium ποιότητα με εκείνα των παραδοσιακών χωρών παραγωγής. Η Thesauri της Άρτας εκτρέφει τον πολύτιμο οξύρρυγχο, παράγει με high standards το χαβιάρι του και ήδη είναι γνωστή στο εξωτερικό…

Thesauri, το ελληνικό μαύρο χαβιάρι

Το μαύρο χαβιάρι υπήρξε ανέκαθεν συνώνυμο της Κασπίας. Όταν οι άγριοι οξύρρυγχοι απειλήθηκαν από την υπεραλίευση απαγορεύτηκε η εκμετάλλευσή τους και τότε άρχισε η συστηματική εκτροφή τους και σε άλλα μέρη του κόσμου, με επιτυχία. Στη χώρα μας, πέτυχε την ομολογουμένως δύσκολη παραγωγή του σε άριστη ποιότητα ο Νίκος Παπαγιάννης, που εύστοχα ονόμασε την εταιρεία του Thesauri. Γιατί σίγουρα, εδώ μιλάμε για θησαυρό.

Η Thesauri

Λίγα χιλιόμετρα έξω από την Άρτα, οι εγκαταστάσεις υψηλών προδιαγραφών (σε έκταση άνω των 300 στρεμμάτων) της Thesauri καλύπτουν μια κάθετη παραγωγή: την εκτροφή των ψαριών, την επεξεργασία και τη συσκευασία των πολύτιμων αβγών τους. Οι οξύρρυγχοι, που εκτρέφονται σε τεράστιες δεξαμενές, είναι τα είδη ossetra και baerii -πρόκειται για ψάρια που ξεπερνούν τα 100 και τα 200 κιλά αντίστοιχα, σε μέγιστο βάρος. Χρειάστηκαν γύρω στα 20 χρόνια πειραματισμών και δοκιμών για να καταλήξουν στη σημερινή παραγωγή χαβιαριού.

Thesauri, το ελληνικό μαύρο χαβιάρι
Οξύρρυγχος

Χρειάστηκε, κυρίως, να δοκιμαστούν οι συγκεκριμένες κλιματολογικές συνθήκες, η καταλληλότητα των νερών του Αμβρακικού, η συμπεριφορά των ψαριών, η διαδικασία παραγωγής και επεξεργασίας σε συνεργασία με Ρώσους experts. Και, βέβαια, απαιτήθηκε ο χρόνος ενηλικίωσης των πρώτων ψαριών, ώστε να εξαχθούν τα αβγά τους, που ξεπερνάει τα 10 χρόνια. Από εκεί και πέρα, μπαίνει και η πολύ λεπτή διαδικασία της εξαγωγής και επεξεργασίας των αβγών. Εκεί, απαιτείται μεγάλη τεχνογνωσία και απόλυτη ακρίβεια.

Ο Νίκος Παπαγιάννης

Τα αβγά εξάγονται λίγο πριν ωριμάσουν και χρειάζεται ιδιαίτερη γνώση για να εντοπίσεις την κατάλληλη στιγμή. Το κάθε ψάρι παρακολουθείται ξεχωριστά, με monitor, για βεβαιότητα ότι έχει φτάσει στο κατάλληλο στάδιο της ωρίμανσης.
Στα αβγά προστίθεται μόνον αλάτι για τη συντήρησή τους. Και βέβαια, όλη η διαδικασία γίνεται με το χέρι. Εδώ θα πρέπει να θυμηθούμε και τον Ιωάννη Βαρβάκη, τον εφευρέτη της μεθόδου συσκευασίας που συντηρούσε ανέπαφο από την οξείδωση το χαβιάρι και επέτρεψε για πρώτη φορά τα ταξίδια του σε άλλες χώρες.

Στην Thesauri, συλλέγουν και τυποποιούν το χαβιάρι μόνο από τη στιγμή της παραγγελίας, γεγονός που εξασφαλίζει την απόλυτη φρεσκάδα του.

Η Thesauri αυτή τη στιγμή συγκαταλέγεται στις επτά μεγαλύτερες μονάδες εκτροφής οξύρρυγχου στην Ευρώπη (με δυναμικότητα 3 τόνους ετησίως και 70 τόνους κρέας οξύρρυγχου) και ανάμεσα στις δέκα επιχειρήσεις με παρόμοια τεχνογνωσία στον κόσμο. Αποτελεί μια υπερσύγχρονη καθετοποιημένη μονάδα ιχθυοκαλλιέργειας ανοικτού και κλειστού τύπου, με 20 άτομα εξειδικευμένο προσωπικό, στην οποία εφαρμόζονται αυστηρές προδιαγραφές εκτροφής και εκμετάλλευσης, χωρίς την χρήση φαρμάκων, με προτεραιότητα την ασφάλεια και ευζωΐα του οξύρρυγχου.

Μέσα από 17 συνεργασίες με χονδρεμπόρους, το χαβιάρι Thesauri εξάγεται παγκοσμίως, με σημαντικότερη αγορά στην Ευρώπη την Γερμανία. Παράλληλα, αναπτύσσει έντονη παρουσία στη Ρωσία, τόσο με χαβιάρι όσο και με το κρέας του οξύρρυγχου.

Πρόσφατα, ξεκίνησε μία πολύ σημαντική συνεργασία με την Luxury Concierge, την εταιρεία παροχής exclusive VIP υπηρεσιών σε ξένους και Έλληνες ταξιδιώτες, η οποία μάλιστα άνοιξε πριν λίγον καιρό κατάστημα στο Hilton Αθήνας με premium προϊόντα, μεταξύ των οποίων βρίσκει κανείς, φυσικά, και το χαβιάρι Thesauri.

Απολαμβάνοντας το χαβιάρι

Δεν χρειάζεται ποσότητα για να το χαρείς. Αρκούν τα λίγα μπαλάκια, που θα κυλήσουν παιχνιδιάρικα ανάμεσα στη γλώσσα και τον ουρανίσκο, πριν σπάσουν για να απλώσουν στο στόμα αυτή την απαράμιλλη γεύση. Σκέτα, χωρίς καμμιά προσθήκη να εμποδίζει την πλήρη απόλαυσή τους. Κατ’ αρχήν, έτσι.

Κατόπιν -και αν η ποσότητα αρκεί και η περίσταση το καλεί, υπάρχουν πιο σύνθετοι τρόποι σερβιρίσματος: με μπλίνις (τις στρογγυλές ρώσικες πιτούλες), ή με μπλίνις και λίγη κρεμ φρες ή επάνω σε μια εκλεκτή πατάτα στον ατμό, ακόμα και επάνω σε ένα βραστό αβγό, είναι οι πιο απλοί και ενδεδειγμένοι.

Το χαβιάρι σερβίρεται παγωμένο -θα το βγάλετε από το ψυγείο μόνο λίγα λεπτά πριν την κατανάλωσή του. Παλαιότερα χρησιμοποιούσαν ειδικό σκεύος, που το φιλοξενούσε επάνω σε πάγο, κάτι απαραίτητο αν η ποσότητα είναι μεγάλη και δεν καταναλώνεται αμέσως. Τώρα, συνηθίζεται το σερβίρισμά του μέσα από το κουτί του.

Ποσότητα; Το minimum είναι τα 15 γρ. ανά άτομο, το ιδανικό τα 30 γρ. Σε αυτή την ποσότητα, καλό είναι να το απολαύσουμε σκέτο. Αν διαθέτουμε περίπου 125 γρ. για 2 ή 3 άτομα, μπορούμε να σκεφτούμε και το σερβίρισμα σε μπλίνις.

Τι πίνουμε; Η ιδανική απάντηση είναι μια καλή Σαμπάνια, φυσικά brut. Οι φυσαλίδες θα προετοιμάσουν ιδανικά τον ουρανίσκο να δεχτεί τα πολύτιμα αβγά, τα αρώματα και η ευγενική γεύση της δεν θα τα σκεπάσουν.
Η βότκα, από την άλλη, μπορεί να θεωρείται κλασικός συνδυασμός, αλλά το δυνατό αλκοόλ “νεκρώνει”, κατά κάποιον τρόπο τους γευστικούς κάλυκες, άρα η αίσθηση της γεύσης περιορίζεται.
Αν προτιμήσουμε ένα λευκό ξηρό κρασί, μια καλή επιλογή θα ήταν ένα αλσατικό Riesling.

Το αποκτούμε με τηλεφωνική παραγγελία στην εταιρεία ή το αγοράζουμε απ’ ευθείας στο deli της Luxury Concierge, στο Hilton της Αθήνας.

Thesauri, Φιλελλήνων 16 Άρτα, τηλ. 26830 41013
Αθήνα, τηλ. 210 5449441
Athens Hilton τηλ. 7281802

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;