Υλικά
Υλικά (για 5 άτομα)
300 γρ. κοιλιά τόνου
Σουσάμι
30 φύλλα φυκιού nori (10x5 εκ.)
Ουασάμπι
Ρύζι σούσι
125 γρ. γιαπωνέζικο ρύζι
125 γρ. νερό
35 γρ. ρυζόξιδο
2 γρ. αλάτι
20 γρ. ρύζι
Σάλτσα
50 γρ. σάλτσα σόγιας
12,5 γρ. φρέσκο τζίντζερ
Παρασκευή
Με ένα μαχαίρι ψαριού αφαιρούμε το δέρμα και τα κόκαλα.
Κόβουμε το ψάρι σε τεμάχια 5Χ5 εκ.
και κατόπιν σε φέτες πάχους ½ εκατοστού.
Πλένουμε το ρύζι με άφθονο νερό, τρίβοντάς το απαλά με τα δάχτυλα.
Αλλάζουμε το νερό και επαναλαμβάνουμε τη διαδικασία μέχρι το ρύζι να γίνει διάφανο.
Βάζουμε σε μια κατσαρόλα το ρύζι με 125 γρ.
νερό και το αφήνουμε 10 λεπτά.
Κατόπιν το βράζουμε σε πολύ δυνατή φωτιά για 1 λεπτό, σε μέτρια φωτιά για 4 λεπτά και στην πιο σιγανή για άλλα 10.
Βγάζουμε το ρύζι απ τη φωτιά και το αφήνουμε στην άκρη 4-5 λεπτά.
Έπειτα ανακατεύουμε καλά το ξίδι, τη ζάχαρη και το αλάτι.
Με μια πλατιά γιαπωνέζικη κουτάλα βγάζουμε το ρύζι από την κατσαρόλα και το βάζουμε σε ένα ξύλινο γιαπωνέζικο «βαρέλι».
Με πλάγιες κινήσεις με την κουτάλα, διαχωρίζουμε τους κόκκους του ρυζιού και ταυτοχρόνως ρίχνουμε το μείγμα ξιδιού- αλατιού- ζάχαρης, φροντίζοντας να πάει σε κάθε κόκκο.
Χρησιμοποιούμε την κουτάλα σαν βεντάλια, για να κρυώσουμε λίγο το ρύζι.
Ξύνουμε το τζίντζερ μέσα στη σόγια και κατόπιν σουρώνουμε τη σάλτσα μέσα από ψιλό σουρωτήρι, πιέζοντας έτσι ώστε να πάρουμε όσο το δυνατόν περισσότερο χυμό τζίντζερ.
Στη συνέχεια, πασπαλίζουμε τα φύλλα του nori με σουσάμι, βάζουμε επάνω τους ρύζι, βουτάμε τον τόνο στη σόγια και τον βάζουμε μαζί με λίγο ουασάμπι πάνω στο ρύζι.
Κι εκεί που νομίζεις ότι έχεις κατακτήσει την τέχνη του σούσι, έρχεται μια κοιλιά τόνου temaki και σε στέλνει.
Δεν είναι μόνο τα υπέροχα υλικά, είναι και ο τρόπος που το φτιάχνεις μόνος σου, όπως στα γιαπωνέζικα σπίτια, και σε απελευθερώνει (απλώνεις πάνω στα κομμάτια των τραγανιστών φυκιών nori το ρύζι, το ουασάμπι και το μελωμένο τόνο, και απλώς το τρως χωρίς να προβληματίζεσαι με το τύλιγμα, αφού τύλιγμα δεν υπάρχει.