banner
banner
banner

Ταζίν λαχανικών με κουσκούς

Συνταγή

Ταζίν λαχανικών με κουσκούς
υλικά

1 κολοκύθα του κιλού περίπου, καθαρισμένη, κομμένη σε κύβους
400 γρ. φρέσκα κρεμμυδάκια, καθαρισμένα, κομμένα σε χοντρά φετάκια
2 κόκκινες πιπεριές σε λωρίδες
2 καρότα κομμένα στη μέση κατά μήκος
14 ξερά δαμάσκηνα, χωρίς κουκούτσι
2 κ.σ. φρέσκο κόλιαντρο, ψιλοκομμένο
1/2 φλ.τσ. δυόσμο, ψιλοκομμένο
2 κ.σ. μέλι
1 κ.σ. κανέλα τριμμένη
1 κ.σ. φρέσκο τζίντζερ τριμμένο
3-4 κ.σ. ελαιόλαδο
1/2 φλ.τσ. καβουρδισμένα ασπρισμένα αμύγδαλα
400 ml ζωμό λαχανικών
αλάτι, πιπέρι
για το κουσκούς:
250 γρ. κουσκούς σιμιγδαλένιο (όχι ζυμαρικό)
300 γρ. βρασμένα ρεβίθια (ή μια κονσέρβα έτοιμα)
2 κ.σ. ελαιόλαδο
1 κ.γ. harissa (καυτερή σάλτσα)
400 ml καυτό νερό
αλάτι

banner
παρασκευή

Ζεσταίνουμε σε κατσαρόλα το ελαιόλαδο και μαραίνουμε τα κρεμμυδάκια, με προσοχή να μην πάρουν χρώμα. Προσθέτουμε τα κομμάτια της κολοκύθας, τις πιπεριές και τα μπαχαρικά (εκτός του τζίντζερ) και ανακατεύουμε 2'-3'. Ρίχνουμε το ζωμό λαχανικών, το τζίντζερ, τα δαμάσκηνα, τα καρότα και το μέλι και σκεπάζουμε την κατσαρόλα. Αφήνουμε το φαγητό να σιγοβράσει για 25'-30' περίπου. Το βγάζουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε τον κόλιαντρο και το δυόσμο. Δοκιμάζουμε το αλατοπίπερο και αν χρειαστεί προσθέτουμε. Βάζουμε το νερό στη φωτιά και μόλις πάρει βράση το ρίχνουμε επάνω στο κουσκούς, σε ένα μπολ, μαζί με το ελαιόλαδο, την harissa και ανάλογο αλάτι. Προσθέτουμε τα βρασμένα ρεβύθια, σκεπάζουμε και το αφήνουμε 6'-8', μέχρι να φουσκώσει και να μαλακώσει τελείως. Κατόπιν, το αφρατέυουμε με ένα πιρούνι. Σερβίρουμε το κουσκούς σε πιατέλα, βάζουμε αό πάνω την ταζίν, στολίζουμε με τα καρότα και πασπαλίζουμε με τα αμύγδαλα.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος