Follow us

Τάρτα με σολομό και πράσα από τον Γιάννη Μπαξεβάνη

Ζητήσαμε από νέους σεφ, που εμπράκτως επιβεβαιώνουν την αισιοδοξία μας για το μέλλον της Ελληνικής Κουζίνας, να μας δώσουν από μια δική τους συνταγή με άρωμα Ελλάδας. Η μικρή σαλάτα με τις καπνιστές γαρίδες του Δημήτρη Σούτσου είναι απλή. Αποτελεί ένα δείγμα τού πώς μπορεί κάποιος, «πειράζοντας» λίγο μια κοινότοπη συνταγή, να της δώσει μια οικεία, ελληνική γεύση.

Τάρτα με σολομό και πράσα από τον Γιάννη Μπαξεβάνη

Υλικά

Υλικά

Ζύμη

500 γρ. αλεύρι

300 γρ. βούτυρο

200γρ. νερό

Αλάτι, ζάχαρη


Γέμιση

500 γρ. πράσα κομμένα

3 κ.σ. σπορέλαιο

1 κ.σ. βούτυρο

2 κ.σ. αλεύρι

15 ml λευκό ξηρό κρασί

1 κ.σ. δυόσμος ψιλοκομμένος

1 κ.σ. άνηθο ψιλοκομμένο

250 γρ. σολομός

250 γρ. κρέμα γάλακτος

250 γρ. γάλα

4 αυγά

Παρασκευή

Ζυμώνουμε όλα τα υλικά και αφήνουμε μία ώρα τη ζύμη να ξεκουραστεί.

Έπειτα, την απλώνουμε σε βουτυρωμένη ταρτιέρα, πασπαλισμένη με λίγο αλεύρι ή φρυγανιά ή σιμιγδάλι, για να ξεφορμάρεται πιο εύκολα.

Κάνουμε λίγες τρύπες με το πιρούνι στη ζύμη, για να μη φουσκώσει.

Ψιλοκόβουμε φέτες τα πράσα και τα σοτάρουμε σε ένα τηγάνι με το βούτυρο και το σπορέλαιο.

Πασπαλίζουμε με αλεύρι και προσθέτουμε το κρασί.

Ανακατεύουμε να εξατμιστεί στο τηγάνι, βγάζουμε από τη φωτιά, βάζουμε σε ένα μπολ και προσθέτουμε λίγα φύλλα δυόσμο και λίγο άνηθο.

Κόβουμε το σολομό σε κύβους 3 εκ.

Χτυπάμε την κρέμα, το γάλα και τα αυγά σε μια λεκάνη.

Στρώνουμε τα πράσα και το σολομό πάνω στη ζύμη και περιχύνουμε με την κρέμα.

Ψήνουμε σε φούρνο με θερμοκρασία 180°C (και στους 160°C, αν ο φούρνος μας παρέχει τη δυνατότητα) για περίπου 30 λεπτά μέχρι να ροδίσει και να σφίξει η κρέμα σε όλα τα σημεία.

Ξεφορμάρουμε την τάρτα, όταν τη βγάλουμε από το φούρνο.

Όπως λέει και ο ίδιος ο σεφ, τον οποίο ενδιαφέρει να εξοικειωθούν τα παιδιά με τις πιο ιδιαίτερες γεύσεις: «Μια τάρτα είναι ένα καλό σνακ για κολατσιό των παιδιών, στην εκδρομή και στο σχολείο.

Μαθαίνουν έτσι να εκτιμούν τη γλυκιά γεύση του πράσου με τα αρωματικά και μάλιστα δίπλα στο σολομό».

Είναι όμως κι ένα ευχάριστο πιάτο για μεγάλους, το οποίο συνδυάζει την ελληνική πρασόπιτα με την πιο δυτικότροπη τάρτα σολομού.

Επίσης...

Παστίτσιο µε Πατάτες

Πώς θα φτιάξεις παστίτσιο με πατάτες.

Πατατο - μουσαακάς με γιαούρτι

Η συνταγή για πατατο - μουσακά με γιαούρτι

Περισσότερα από

Αλμυρές Συνταγές

Λαχανοντολµάδες Κοκκινιστοί

Η συνταγή για κοκκινιστούς λαχανοντολμάδες.

Κοκκινιστό Κουνουπίδι µε Κιµά

Η συνταγή για κοκκινιστό κουνουπίδι µε κιµά.

Μελιτζάνες Μπιφτεκάδα

Η συνταγή για μπιφτεκάδα μελιτζάνες.

Κινέζικο Ρύζι

Πώς θα φτιάξεις κινέζικο ρύζι.

Κρασάτα Μανιτάρια

Πώς θα φτιάξεις θαυμάσια κρασάτα μανιτάρια.