banner
banner
banner

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και φασκόμηλο

Συνταγή

Τάρτα με καραμελωμένα κρεμμύδια και φασκόμηλο
Υλικά

Για τη ζύμη
250 γρ. αλεύρι για όλες τις χρήσεις
150 γρ. βούτυρο ή μαργαρίνη
1 αβγό
1 πρέζα αλάτι
5 κ.σ. νερό παγωμένο
Για τη γέμιση
750 κ. κόκκινα κρεμμύδια σε χοντρές φέτες
½  φλ. ελαιόλαδο + 1/3 φλ. βούτυρο
1/3  φλ. τσ. ζάχαρη
1/3 φλ. τσ. ξύδι από λευκό κρασί
10 φύλλα φρέσκο φασκόμηλο
1 φλ. τσ. κεφαλογραβιέρα
αλάτι, φρεσκοτριμμένο πιπέρι
Μια ταρτιέρα 26 εκ.

banner
Εκτέλεση

Ετοιμάζουμε τη ζύμη: κοσκινίζουμε το αλεύρι με το αλάτι σε μπολ και προσθέτουμε το βούτυρο κομμένο σε κομματάκια. Τρίβουμε με τα δάχτυλα να γίνει σαν ψίχουλα. Προσθέτουμε το αβγό και το νερό και ανακατεύουμε γρήγορα μέχρι να ενωθούν τα υλικά. Δίνουμε στη ζύμη το σχήμα μπάλας, την τυλίγουμε με μεμβράνη και τη βάζουμε στο ψυγείο για 1 ώρα. 
Ετοιμάζουμε τη γέμιση. Πλένουμε, στεγνώνουμε και χοντροκόβουμε το φασκόμηλο. Ζεσταίνουμε το ελαιόλαδο και το βούτυρο σε αντικολλητικό τηγάνι σε χαμηλή φωτιά και σοτάρουμε τα κρεμμύδια για 10 λεπτά μέχρι να μαλακώσουν. Προσθέτουμε τη ζάχαρη ανεβάζουμε τη θερμοκρασία στο μέτριο και μαγειρεύουμε για 5 –6 λεπτά ακόμα να καραμελώσουν. Σβήνουμε με το ξίδι και μόλις εξατμισθεί, χαμηλώνουμε πάλι τη φωτιά και τα αφήνουμε να μαγειρευτούν για 10 λεπτά περίπου ή μέχρι να σωθούν όλα τα υγρά. Ρίχνουμε τα φασκόμηλο και το πιπέρι, αποσύρουμε από τη φωτιά και τα μεταφέρουμε σε μπολ. Ανακατεύουμε μέσα το κεφαλοτύρι και αφήνουμε τη γέμιση να κρυώσει.
Προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ο C.   Απλώνουμε τη ζύμη στην ταρτιέρα και την τρυπάμε πολλές φορές με πιρούνι στον πάτο και τα πλαϊνά. Την καλύπτουμε με λαδόκολλα και τη γεμίζουμε με τους ειδικούς βόλους ή με όσπρια που φυλάμε γι αυτό το σκοπό. Ψήνουμε την τάρτα για 10 λεπτά μέχρι να στερεοποιηθεί. Τη βγάζουμε και τη γεμίζουμε με το μείγμα κρεμμύδια –τυρί –φασκόμηλο. Χαμηλώνουμε το φούρνο στους 160ο C και ψήνουμε για άλλα 10 -15 λεπτά μέχρι να ροδίσει η επιφάνεια.
σημ. Αν θέλουμε, μπορούμε αντί για ζύμη να χρησιμοποιήσουμε έτοιμο φύλλο κουρού ή σφολιάτας


Α.Τ.


Γλυκό

Στο τραπέζι

banner

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

banner

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

banner

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

banner

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος