Υλικά
Yλικά
2 ασπράδια αβγών
150 γρ. ζάχαρη άχνη
250 γρ. αμύγδαλα ασπρισμένα κι ελαφρά καβουρδισμένα
1 κ. σ. φλούδα πορτοκαλιού γκλασέ, κομμένη σε κυβάκια ή κόντιτα πορτοκαλιού
80 γρ. κουβερτούρα, σπασμένη ή δάκρυα σοκολάτας
1/2 κ. κ. αλάτι
Για τη ζύμη (σαμπλέ)
200 γρ αλεύρι
100 γρ βούτυρο σε θερμοκρασία περιβάλλοντος
1 αβγό
1 κ. σ. ζάχαρη
αλάτι
Παρασκευή
Παρασκευή της ζύμης.
Ανακατεύουμε χτυπώντας καλά τη ζάχαρη με το βούτυρο κι όταν αφρατέψουν προσθέτουμε το αυγό και κοσκινίζουμε καλά το αλεύρι από πάνω κοσκινίζουμε το αλεύρι και προσθέτουμε το αλάτι, ανακατεύοντας το με μια σπάτουλα για να ενσωματωθεί στο μείγμα.
Μεταφέρουμε τη ζύμη σε αλευρωμένη επιφάνεια και τη διπλώνουμε 2-3 φορές όσο το δυνατόν με τις άκρες των δαχτύλων μας για να μη ζεσταθεί.
Την πλάθουμε σε μπάλα και την αφήνουμε να κρυώσει, για 1 ώρα στο ψυγείο, τυλιγμένη με διαφανή μεμβράνη.
Στη συνέχεια την ανοίγουμε σε λεπτό φύλλο και την απλώνουμε στον πάτο μιας ταρτιέρας, καλά βουτυρωμένης, με διάμετρο 24 εκ.
Την τρυπάμε σε διάφορα σημεία με ένα πιρούνι και τη βάζουμε να ψηθεί, σκεπασμένη με αλουμινόχαρτο, όπου πάνω του πατάνε ξερά φασόλια ή ειδικά βαράκια, για να μη φουσκώσει στο ψήσιμο.
Την ψήνουμε για 15 λεπτά, σε προθερμασμένο, στους 180ο ?, φούρνο.
Παρασκευή της γέμισης :Ψιλοκόβουμε τα αμύγδαλα και τρίβουμε τη σοκολάτα στον τρίφτη του κρεμμυδιού.
Χτυπάμε τα ασπράδια μαρέγκα μαζί με το αλάτι και τη ζάχαρη άχνη και στη συνέχεια αναμειγνύουμε στο μείγμα τους τα αμύγδαλα, τη σοκολάτα και το πορτοκάλι.
Αφαιρούμε το αλουμινόχαρτο πάνω από τη ζύμη και γεμίζουμε την τάρτα με το μείγμα της μαρέγκας.
Την βάζουμε να ψηθεί για άλλα 35-40 λεπτά, αλλά στους 160ο ? μέχρι να στεγνώσει καλά η μαρέγκα.
Τη σερβίρουμε χλιαρή.