Tajine, το μυρωδάτο μαγειρευτό

Ντίνα Γκρουμούτη Ντίνα Γκρουμούτη Πέμπτη, 05 Φεβρουαρίου 2015

Tajine, το μυρωδάτο μαγειρευτό

Τι είναι η ταζίν (tajine); Ένα πήλινο σκεύος με κωνικό καπάκι, που χρησιμοποιείται παραδοσιακά σε χώρες της Βόρειας Αφρικής για το σιγοψήσιμο μαγειρευτών φαγητών με βάση κρεατικό, κοτόπουλο ή και ψάρι, μαζί με λαχανικά, φρέσκα ή αποξηραμένα φρούτα, ξηρούς καρπούς, όσπρια, μπαχαρικά ή μόνο λαχανικά, χωρίς προσθήκη κρέατος. Το σκεύος έχει δώσει τ' όνομά του και στα φαγητά που γίνονται μέσα σ' αυτό, που είναι και το θέμα μας. Βέβαια, η χρήση της tajine πλέον είναι περιορισμένη, καθώς έχει αντικατασταθεί με πιο καθημερινά σκεύη σαν την  κατσαρόλα, ακόμα και στις πατρίδες της.  Θα μπορούσε να είναι κάτι αντίστοιχο με τη δική μας γάστρα, που την αντικαθιστά με επάρκεια, καθώς το ζητούμενο είναι να ψήνεται το φαγητό με τα δικά του υγρά, χωρίς προσθήκη νερού. Η ταζίν, όμως, χρησιμοποιείται περισσότερο σαν κατσαρόλα, ακουμπισμένη επάνω σε χαμηλή φωτιά και όχι σε φούρνο. Αλλά τώρα μας ενδιαφέρουν οι ταζίν ως φαγητά.
Οι ταζίν είναι βολικά φαγητά: ένα πλήρες και πλούσιο γεύμα, που γίνεται πανεύκολα, φτάνει για πολλούς χωρίς να στοιχίζει πολύ, ενώ η μίξη των υλικών και τα ιδιαίτερα μπαχαρικά το κάνουν "εξωτικό" και γοητευτικό. Πλούσιο γίνεται γιατί συνήθως σερβίρεται μαζί με κάποιο κουσκούς (το ψιλό σιμιγδαλένιο πλιγούρι της περιοχής) και με άλλα συνοδευτικά που ταιριάζουν με τις σάλτσες. Σε χώρες όπως η Γαλλία, που είχε από παλιά στενές σχέσεις με την Τυνησία, η ταζίν είναι πολύ αγαπητή και θα τη συναντήσετε σε πολλά εστιατόρια σε άπειρες παραλλαγές. Τα μπαχαρικά της ταζίν περιλαμβάνουν κίμινο, τζίντζερ, κανέλα, πάπρικα, κουρκουμά, καυτερή πιπεριά αλλά και το μείγμα μπαχαρικών μπαχαράτ ή την καυτερή βορειοαφρικάνικη σάλτσα harissa. Στα μυρωδικά κυριαρχεί ο φρέσκος κόλιανδρος και η μέντα (ή δυόσμος). Συχνά επικρατεί η γλυκόξινη γεύση, που προέρχεται από τα ξερά φρούτα, σαν τα δαμάσκηνα ή τα βερίκοκκα, που συνηθίζονται πολύ. Συνοδέψτε την ταζίν σας με ένα εύκολο κουσκούς και σερβίρετε μαζί αραβικές πίτες,λαδωμένες, πασπαλισμένες με μπαχαρικά (π.χ. μπαχαράτ ή ρας-ελ-χανούτ ή ζατάρ) και ψημένες στο γκριλ.



Συνταγές
Δείτε όλα τα συνταγογραφικά της ενότητας

Στο τραπέζι

Τα βασικά

Πρώτες ύλες και υλικά συνταγών

Ανά χώρα

Τρόπος μαγειρέματος

Εποχές

Ειδικές κατηγορίες

Γιορτές και περιστάσεις

Βιολογικα / Delicatessen

Αναζήτηση με φίλτρα

Αναζήτηση

Αναζήτηση
Αναζητήστε στο αρχείο του αθηνόραμαUmami δίνοντας μέρος του ονόματος