Follow us

Τα προϊόντα του φθινοπωρινού Οκτώβρη

Νόστιμα, μυρωδάτα και κυρίως εποχιακά λαχανικά, φρούτα αλλά και ψάρια κάνουν την εμφάνιση τους με το πέσιμο των πρώτων φύλλων. Προσπαθούμε να μαγειρεύουμε πάντα ποιοτικά, ελληνικά και με το κάθε προϊόν στη σωστή εποχή που του αρμόζει για να μας δίνει στο μέγιστο τη διατροφική του αξία και φρεσκάδα.

Τα προϊόντα του φθινοπωρινού Οκτώβρη

Από τη Μαριαλένα Χατζηνικολάου

#1 Κουνουπίδι

Τα προϊόντα του φθινοπωρινού Οκτώβρη

Το κουνουπίδι, ανήκει σε μία ποικιλία βρώσιμων λουλουδιών η χρήση της οποίας μας πηγαίνει πίσω στην εποχή της Αρχαίας Ελλάδας. Υπάρχουν αρκετές ποικιλίες με τις κυριότερες να είναι σε άσπρο, κίτρινο, μοβ μοτίβο. Όταν επιλέγουμε το κουνουπίδι προτιμάτε να έχει σκληρά άνθη και σφιχτά ενωμένα φύλλα, με πράσινο χρώμα, αν δούμε κάποιο με καφέ λεκέ στα φύλλα δεν το επιλέγουμε. Το κουνουπίδι έχει υψηλή διατροφική αξία και η κατανάλωσή του μπορεί να προστατεύσει από διάφορες ασθένειες της καρδιάς, αλλά και από τον καρκίνο, ενώ αν το καταναλώσουμε ωμό αυξάνουμε τις ευεργετικές του ιδιότητες. Μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο, χωρίς να έχει πλυθεί, για περίπου 1 εβδομάδα.

Βρες περισσότερες ιδέες και συμβουλές για το κουνουπίδι εδώ

#2 Μπρόκολο

Αδιαμφισβήτητα ένα από τα πιο πολύτιμα λαχανικά του φθινοπώρου. Το μπρόκολο είναι πλούσιο σε βιταμίνη C, περιέχει πολλές βιταμίνες, φυτικές ίνες και αντιοξειδωτικά στοιχεία. Η ονομασία του, προέρχεται από την ιταλική λέξη brocollo, η οποία σημαίνει «ανθισμένη κορυφή λάχανου» και μπορεί να συνοδέψει πάρα πολλά από τα πιάτα μας. Ειδικά αν μαγειρευτεί στον ατμό είναι ένα απλό, υγιεινό και πολύ θρεπτικό συνοδευτικό, ενώ γκρατινέ ή σουφλέ αναβαθμίζει οποιοδήποτε τραπέζι μας. Φρέσκο μπορεί να συντηρηθεί στο ψυγείο μας 3-4 ημέρες.

#3 Ρόδι

Αν έχεις διάθεση και χρόνο για να το καθαρίσεις σίγουρα θα σε αποζημιώσει στο έπακρο. Είναι πλούσιο σε βιταμίνες Α, E, σίδηρο, κάλιο, φυτικές ίνες και φυλλικό οξύ, που τονώνει το ανοσοποιητικό και θωρακίζει τον οργανισμό. Έχει επίσης αντιγηραντικές ιδιότητες και είναι γεμάτο αντιοξειδωτικά, που υπολογίζεται ότι είναι 2 με 3 φορές περισσότερα από αυτά του πράσινου τσαγιού. Επιλέγουμε τα πιο σκληρά, βαριά και λεία στην επιφάνεια ρόδια και τα αποθηκεύουμε καθαρισμένα σε γυάλινο τάπερ στο ψυγείο για 4-5 μέρες.

Δες εδώ 9 νόστιμες συνταγές με ρόδι

#4 Πορτοκάλι

Το πασίγνωστο, ζουμερό πορτοκάλι που μας έχει μεγαλώσει με τους χυμούς του το βρίσκουμε σε πάνω από 150 ποικιλίες ανά την Ελλάδα. Τα πορτοκάλια Μέρλιν που μας δίνουν τον γλυκό χυμό τους ωριμάζουν ακριβώς τον μήνα Οκτώβρη και μας δίνουν μεστή γεύση. Τόσο ο χυμός, όσο η σάρκα και η φλούδα του πορτοκαλιού μπορούν να χρησιμοποιηθούν στην κουζίνα. Το ξύσμα του φροντίζουμε να το πάρουμε προτού κόψουμε το φρούτο και ταιριάζει σε αμέτρητα γλυκά, φαγητά αλλά και ποτά. Αντέχουν μέσα στο ψυγείο μας για 2-3 εβδομάδες.

#5 Ψάρια

Τα ψαράκια που βρίσκουν οι αλιείς αυτήν την εποχή είναι η σκορπίνα, μουρμούρα, σαργό, αθερίνα, λούτσο, σαλάχι, μπαρμπούνι, κουτσομούρα, ζαργάνα, μπακαλιάρο, πεσκανδρίτσα, στείρα, ροφό, τσιπούρα, αλλά και θράψαλα και χταπόδια. Να προσθέσουμε εδώ ότι δεν αγοράζουμε γόνους ψαριών, διότι έτσι εμποδίζουμε να αναπαραχθούν περισσότερα ψάρια και χαλάμε όλη την τροφική αλυσίδα των θαλάσσιων πλασμάτων, με αποτέλεσμα να μην βρίσκουμε ψάρια στη σωστή εποχή παρά μόνο ιχθυοτροφείου.

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;