Follow us

Τα παντζάρια στην ώρα τους

Τα παντζάρια στην ώρα τους

Η πιο εντυπωσιακή ρίζα, εξαιτίας του κατακόκκινου χρώματος που δίνει ζωντάνια στο τραπέζι και στα φαγητά που συμμετέχει. Το συνηθίζουμε κυρίως βρασμένο με λαδόξυδο, στην πιο απλή μορφή του. Όμως, μπορεί να δώσει και πιο περίπλοκα εδέσματα: σαλάτες σε συνδυασμό με ωμά χόρτα σαν το σπανάκι και τη ρόκα (εκτός από τα νόστιμα δικά του που τρώγονται βρασμένα), με φρούτα σαν το πορτοκάλι, με ξηρούς καρπούς σαν το καρύδι και το καβουρδισμένο σουσάμι. Στην ανατολική Ευρώπη το συνηθίζουν σε σούπες, στη Βόρεια Αφρική (απ' όπου και κατάγεται όπως φαίνεται) συνδυάζεται με μπαχαρικά σαν το κύμινο και το ξερό κόλιαντρο αλλά γίνεται και άλειμμα-ντιπ που τρώγεται με πιτούλες. Μπορούμε να το προσθέσουμε σε σκορδαλιά και να της δώσουμε χρώμα και νοστιμιά. Του πάνε πολύ το σκόρδο, τα μυρωδικά σαν τον μαϊντανό, το φρέσκο κόλιαντρο και τον δυόσμο, το ξύδι. Θα φτιάξετε μ' αυτό νοστιμότατα ντιπ και, βέβαια, θα το συνδυάσετε με τηγανητά ψάρια -και όλα τα τηγανητά- σε σαλάτα ή σκορδαλιά. Αν και οι περισσότεροι το βράζουν, το νοστιμότερο παντζάρι είναι το ψημμένο στο φούρνο. Πρέπει προηγουμένως να πλυθεί καλά και κατόπιν να τυλιχτεί χαλαρά με αλουμινόχαρτο ακαθάριστο. Η φλούδα βγαίνει εύκολα μετά και η ρίζα έχει διατηρήσει μια βαθειά νοστιμιά. Το παντζάρι συνοδεύει τέλεια τον τηγανητό μπακαλιάρο, σε συνδυασμούς με σκόρδο. Περιττό να πούμε ότι τα έτοιμα, βρασμένα παντζάρια που πωλούνται σε αεροστεγή συσκευασία, μπορεί να είναι μια εύκολη λύση, δεν έχουν όμως τη νοστιμιά των φρέσκων.

Updated: 23/03/21
Ημ/νια α' δημοσίευσης: 20/03/14

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;

Παραδοσιακά φαγητά της αποκριάς

Παρουσιάζουμε μερικές, είτε από τις πιο παράξενες είτε από τις κλασικές και χαρακτηριστικές συνταγές της αποκριάς, από διάφορα μέρη της χώρας μας.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…