Ένας από τους ευκολότερους, πιο αβανταδόρικους αλλά και πιο υγιεινούς τρόπους να χαρούμε τα όσπρια (αποφεύγοντας τις σάλτσες) είναι σε σαλάτες, συνδυασμένα με λαχανικά, χόρτα, υλικά σαν τις ελιές ή τη λιαστή ντομάτα, την κάππαρη, το κρεμμύδι και το σκόρδο και αρτυμένα σύμφωνα με το γούστο μας. Η σάλτσα (ή dressing αν θέλετε, όπως το συνηθίζουμε σήμερα) είναι όλο το ενδιαφέρον και δίνει τη γεύση σε αυτά τα, κατά τα άλλα, απλά πιάτα. Μπορεί να δώσει χρώμα ελληνικό ή "εξωτικό", ανάλογα με τα μπαχαρικά και τα μυρωδικά που θα χρησιμοποιήσουμε, να είναι ήπιο ή καυτερό, απαλό ή πολύ δυνατό. Το κύμινο, ο φρέσκος κόλιαντρος, λίγο σησαμέλαιο θα μας θυμίσουν Ανατολή. Η φρέσκια ρίγανη, ο βασιλικός, ο μαϊντανός, η κάππαρη θα δώσουν ελληνική χροιά. Σε κάθε περίπτωση, μιλάμε για πιάτα χορταστικά, που καλύπτουν και ένα κύριο γεύμα και ιδιαίτερα υγιεινά, γιατί πέρα από τη γνωστή διατροφική αξία των οσπρίων, όλα τα υλικά που χρησιμοποιούνται σε αυτές τις σαλάτες -χόρτα, μυρωδικά, βότανα, ελαιόλαδο, λεμόνι- δημιουργούν ένα κοκτέιλ ευεργετικών για τον οργανισμό μας συστατικών. Μπορεί να παίξουν και το ρόλο πρώτου πιάτου ενώ είναι ιδανικές σε τραπέζι μεζέδων. Δοκιμάστε τις.