Follow us

Τα όσπρια, αγαπημένο φαγητό του χειμώνα

Τα όσπρια, αγαπημένο φαγητό του χειμώνα

Σε ολόκληρη τη Μεσόγειο τα όσπρια διαπρέπουν πρωταγωνιστικά στη χειμωνιάτικη κουζίνα και κάθε χώρα έχει το δικό της εμβληματικό πιάτο –στη Βόρεια Αφρική τη σούπα οσπρίων Χαρίρα, στην Ιταλία τη σούπα με όσπρια και ζυμαρικά μινεστρόνε, στην Ισπανία το Cocido, ένα μαγειρευτό με χοιρινό, ρεβίθια και λαχανικά , το χούμους στο Λίβανο, στην Αίγυπτο τις φαλάφελ, στην Ελλάδα, φυσικά, την κλασική και κοσμαγάπητη φασολάδα, κλπ. Μια τέλεια σχεδόν, υγιεινή τροφή, τα όσπρια περιέχουν άφθονες φυτικές πρωτεΐνες, πολλούς υδατάνθρακες, φυτικές ίνες, βιταμίνες, σίδηρο και φολικό οξύ και μηδενικά (ή ελάχιστα) ποσοστά λιπαρών και χοληστερόλης. Ένας βασικός κανόνας για το επιτυχημένο μαγείρεμά τους, είναι να τα μουσκεύουμε μια ολόκληρη νύχτα πριν τα μαγειρέψουμε (εξαιρείται η φακή και τα μπιζέλια που δεν είναι ολόκληρα) και ένας άλλος κανόνας είναι να τα αλατίζουμε στο τέλος του μαγειρέματος, διότι εάν ρίξουμε αλάτι από την αρχή, η φλούδα τους σκληραίνει και παραμένουν σκληρά, όσο κι αν τα βράσουμε. Καλή γευστική «παρέα» για τα όσπρια είναι το σκόρδο, το κρεμμύδι η ρίγανη ή το θυμάρι, το δενδρολίβανο, το κύμινο, ο κόλιανδρος, το κάρι. Όξινα υλικά, όπως η ντομάτα, το ξύδι, το λεμόνι, είναι καλύτερα να τα προσθέτουμε στο τέλος του μαγειρέματος, όταν έχουν ήδη μαλακώσει. Τέλος, είναι καλύτερο να αποφεύγουμε την προσθήκη σόδας. Χαλάει τη γεύση τους και τα κάνει δύσπεπτα.

Επίσης...

Τάρτα-quiche με Πουρέ Πατάτας με Μανιτάρια και γεύση Τρούφας ΓΙΩΤΗΣ, μανιτάρια και γραβιέρα

Ο καιρός ανοίγει, τα σπίτια μας και η διάθεσή μας το ίδιο, η καθημερινότητά μας διψά για ανανέωση. Οι γευστικές απολαύσεις παίζουν κι εδώ έναν πολύ σημαντικό ρόλο!

Περισσότερα από

Φαγητό

Ανοιξιάτικες πίτες

Οι πίτες είναι κορυφαίο ελληνικό γαστρονομικό brand, έρωτας διαχρονικός και, πιο πεζά, ο πιο ωραίος τρόπος για να ταΐσεις πολύ κόσμο και να περισσέψει για κολατσιό, για το γραφείο, το σχολείο και τα συναφή.

20 συνταγές για το νηστίσιμο τραπέζι

Το πιο "προβλέψιμο" τραπέζι του χρόνου είναι σίγουρα αυτό της Καθαράς Δευτέρας. Βαρεθήκατε; Υπάρχουν ένα σωρό τρόποι να μαγειρέψουμε τα σαρακοστιανά μας, χωρίς να ξεφύγουμε από το κλίμα…