Follow us

Τα multicolor αβγά του Πάσχα

Κόκκινο για το πάθος που βιώθηκε, κόκκινο για τη χαρά της Ανάστασης, κόκκινο επειδή είναι άνοιξη και όλα ζουν μια εκρηκτική, νέα αρχή. Αγαπημένο έθιμο του Πάσχα, το βάψιμο των αβγών έχει τα μυστικά του. Συγκεντρώσαμε τις καλύτερες συμβουλές για να τσουγκρίσετε φέτος τα πιο όμορφα αβγά.

Τα multicolor αβγά του Πάσχα

Ουσιαστικά, υπάρχουν δύο τρόποι για να βάψουμε τα αβγά μας: με ζεστό ή κρύο χρώμα. Και στις δύο περιπτώσεις χρησιμοποιούμε ξίδι επειδή σταθεροποιεί τη βαφή και κάνει το χρώμα πιο βαθύ. Γενικά, το βάψιμο των αβγών σε ζεστό νερό, αν και χρονοβόρο, δίνει εντονότερα και πιο ομοιόμορφα χρώματα, ενώ σε κρύο πιο απαλά, δημιουργώντας συχνά «σπάσιματα» στο χρώμα.

Αν θέλουμε να πετύχουμε ένα όμορφο αποτέλεσμα, ξεκινάμε από την επιλογή των σωστών αβγών. Τα αβγά ημέρας μεσαίου μεγέθους (40-50 γρ.) είναι ιδανικά, μια και τα μεγαλύτερα μπορεί να σπάσουν ή να μη βαφτούν καλά. Επιλέγουμε τα μπεζ, αφού τα λευκά διαφοροποιούν τα χρώματα – για παράδειγμα, το κόκκινο μπορεί να βγει ρουμπινί και το κίτρινο ανοιχτό πορτοκαλί.

Bγάζουμε τα αβγά από το ψυγείο μία μέρα νωρίτερα ώστε ν’ αποκτήσουν θερμοκρασία δωματίου. Τα πλένουμε καλά για ν’ απομακρύνουμε από το τσόφλι τις λιπαρές ουσίες που θα εμποδίσουν τον σωστό και ομοιόμορφο χρωματισμό και τα καθαρίζουμε με νερό και ξίδι. Για να τα βράσουμε χωρίς να σπάσουν, τα βάζουμε σε κρύο νερό, προσθέτουμε αλάτι και λεμόνι και τα ζεσταίνουμε σε σταθερή, χαμηλή θερμοκρασία για 12 λεπτά. Πριν τα βάψουμε, τα αφήνουμε να κρυώσουν καλά. Τα τοποθετούμε στην κατσαρόλα με τη βαφή με μια τρυπητή κουτάλα, χωρίς να αφήσουμε πολλά κενά ανάμεσά τους, φροντίζοντας να τα καλύψουμε πλήρως με νερό. Στη συνέχεια τα βγάζουμε ένα ένα και τ’ αφήνουμε να στεγνώσουν πάνω σε χαρτί. Μόλις κρυώσουν και στεγνώσουν, τα γυαλίζουμε με λίγο λάδι.

Εναλλακτικές βαφές

Τα multicolor αβγά του Πάσχα

Παλιά, αλλά πολύ παλιά, χρησιμοποιούσαν φλούδες, λουλούδια και λαχανικά με έντονες χρωστικές για μια ξεχωριστή διακόσμηση των πασχαλιάτικων αβγών. Αν θέλετε κι έχετε χρόνο, μπορείτε να δοκιμάσετε την εμπειρία της επιστροφής στην αθωότητα: για κόκκινα αβγά βράζουμε παντζάρια, για πράσινα φλούδες χλωρού καρυδιού ή πολλά χλωρά φύλλα (ακόμα και μαϊντανό). Καφέ χρώμα θα δώσουν τα σκουρόχρωμα κρεμμύδια, ενώ μοβ οι βιολέτες ή το κόκκινο λάχανο. Έντονο κίτρινο παίρνουμε από τα φύλλα αμυγδαλιάς, ενώ έναν πιο σκούρο τόνο δίνει η πάπρικα.

Egg tips

1.Τα βιολογικά αβγά που βάφονται με μη οικολογική βαφή χάνουν ουσιαστικά αυτή τους την ιδιότητα.

2.Φορέστε πλαστικά γάντια και καλύψτε το χώρο που δουλεύετε, αφού οι βαφές αφήνουν μόνιμους λεκέδες.

3.Μη βάφετε ραγισμένα αβγά.

4.Αν και οι περισσότερες βαφές του εμπορίου είναι εγκεκριμένες από τον Κώδικα Τροφίμων και Ποτών, προσέξτε να υπάρχει πάνω στη βαφή την οποία θα αγοράσετε η ειδική σήμανση που αφορά τα τρόφιμα. Επειδή στις εγκεκριμένες βαφές χρησιμοποιούνται ειδικά χρώματα που δεν είναι βλαβερά, αν περάσει μια μικρή ποσότητα χρώματος στο εσωτερικό των αβγών, δεν υπάρχει πρόβλημα.

5.Κατά την αγορά των αβγών, πρέπει να προσέχετε τις ημερομηνίες ανάλωσης που αναγράφονται υποχρεωτικά στις συσκευασίες, όπως και τη σήμανση που βεβαιώνει ότι έχουν ωοσκοπηθεί.

Της Λίλας Καραποστόλη

Επίσης...

Περισσότερα από

Φαγητό

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;