Follow us

Τα κυδώνια ταιριάζουν στο κρέας

Τα κυδώνια ταιριάζουν στο κρέας

Τα κυδώνια βρίσκονται ήδη στο φόρτε της φετινής τους καριέρας, οπότε ας ρίξουμε μια ματιά σε αυτά τα περίεργα, αλλά πολύ αρωματικά φρούτα -που εκτός από ελάχιστες ποικιλίες δεν μπορούμε να τα φάμε ωμά αφού είναι σκληρά και στιφά-, αλλά γίνονται τρυφερά και με ενδιαφέρουσα κοκκώδη υφή, όταν μαγειρευτούν.

Αν και είναι μάλλον απίθανο να επωφεληθούμε από τις όντως σημαντικές διατροφικές τους ιδιότητες αφού τα τρώμε σπάνια ωμά και κυρίως ως γλυκό, έστω πληροφοριακά, να πούμε πως ανάμεσα σε άλλα και λόγω της μεγάλη ποσότητας της πηκτίνης που περιέχουν (που ανήκει στις διαλυτές φυτικές ίνες, όπως ακριβώς και το μήλο).

Ακόμα, βοηθούν στον έλεγχο της χοληστερίνης, στον έλεγχο του διαβήτη τύπου ΙΙ, στην καλύτερη λειτουργία του πεπτικού συστήματος και περιέχουν μεγάλη ποσότητα βιταμίνης C -ένα κυδώνι καλύπτει το ⅓ της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.
Όσον αφορά τη μαγειρική τους συμπεριφορά, εκτός από το διάσημο γλυκό του κουταλιού, γίνονται υπέροχα ψητά, όπως και τα μήλα, αλλά και τάρτες. Στη μαγειρική πάλι, δίνουν εξαιρετικά φαγητά με βάση το κρέας -μοσχάρι, χοιρινό, κόκορα, γαλοπούλα, τα πουλερικά κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής για να έχουν δυνατή γεύση- και λατρεύουν την ντομάτα, τα ζεστά μπαχαρικά (κανέλα, μπαχάρι, γαρύφαλλο), το λεμόνι και από τα αρωματικά βότανα την αρμπαρόριζα και τη λουΐζα.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;