ΑΚΟΛΟΥΘΗΣΤΕ ΤΟ TASTY

Τα εποχικά μας γευστικά «θέλω»

Σήμερα γνωρίζουμε πως για να χάσει κανείς τα κιλά που ενδεχομένως συσσώρευσε κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζεται να εστιάσει σε οποιαδήποτε επιλογή θα μπορούσε μας θα φέρνει πιο κοντά στη φύση: στην πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών, στα πιο υγιεινά/ βιολογικά τρόφιμα, στα καλά λιπαρά, στις μη επεξεργασμένες τροφές, στα ωμά φαγητά ή σε αυτά που δεν απαιτούν πολύ μαγείρεμα.

Τα εποχικά μας γευστικά «θέλω»

Η άνοιξη είναι η εποχή που, περισσότερο από κάθε άλλη, μας προκαλεί να νoιαστούμε για τη διατροφή μας. Εν όψει του καλοκαιριού σκεφτόμαστε τι τρώμε κρίνοντάς το όχι μόνο γευστικά, αλλά αναλύοντας και τη διατροφική του αξία. Στις μέρες μας ο πανικός των θερμίδων έχει καταλαγιάσει κάπως. Κανείς δεν σκέφτεται απλά να μετρήσει τη θερμιδική αξία των αμυγδάλων. Προέχει, για παράδειγμα, το γεγονός πως οι ξηροί καρποί, αν και έχουν αρκετές θερμίδες, περιέχουν φυτική πρωτεΐνη υψηλής διατροφικής αξίας, η οποία όταν συνδυάζεται με κάποιο φρούτο μπορεί να αποτελέσει ένα σπουδαίο μικρό γεύμα που θα μας κρατήσει χορτάτους και δραστήριους μέχρι το επόμενο μεγάλο γεύμα, ενώ παράλληλα θα κινητοποιήσει το μεταβολισμό μας. Σήμερα γνωρίζουμε πως για να χάσει κανείς τα κιλά που ενδεχομένως συσσώρευσε κατά τη διάρκεια του χειμώνα χρειάζεται να εστιάσει σε οποιαδήποτε επιλογή θα μπορούσε μας θα φέρνει πιο κοντά στη φύση: στην πρόσληψη περισσότερων φυτικών ινών, στα πιο υγιεινά/ βιολογικά τρόφιμα, στα καλά λιπαρά, στις μη επεξεργασμένες τροφές, στα ωμά φαγητά ή σε αυτά που δεν απαιτούν πολύ μαγείρεμα. Οφείλουμε όμως να πούμε πως σε πολλούς ανθρώπους αύτη η διατροφή, με τις πολλές ίνες και τα αμαγείρευτα τρόφιμα φέρνει μεγάλη αναστάτωση στο πεπτικό τους σύστημα: φουσκώματα, τυμπανισμό, δυσφορία. Βέβαια η άνοιξη είναι η καταλληλότερη εποχή για να βάλουμε σε εφαρμογή τα όποια δραστικά αποτοξινωτικά μας πλάνα.
Σημείωση: πριν ξεκινήσει κανείς οποιοδήποτε νέο πρόγραμμα διατροφής ή αποτοξίνωσης πρέπει να βεβαιωθεί πως είναι απολύτως υγιής και πως δεν πάσχει από κάποια ασθένεια (πχ. διαβήτη, αλλεργίες, δυσανεξίες, κοιλιοκάκη, κολίτιδες, υπόταση, κλπ) ή ακόμα και μια εγκυμοσύνη, που θα τον υποχρέωνε να απέχει ή να προσλαμβάνει κάποιες τροφές ή ομάδες τροφών. Όπως όλα τα διατροφικά προγράμματα, η αποτοξίνωση μας προτρέπει να καταναλώσουμε κάποιες τροφές και μας αποτρέπει από κάποιες άλλες.

Πώς λειτουργεί η αποτοξίνωση

Τα εποχικά μας γευστικά «θέλω»

Για να «καθαρίσει» και να αποτοξινωθεί σωστά ο οργανισμός μας χρειάζεται να κάνει έναν πλήρη κύκλο πέψης, ο οποίος διαρκεί 8 ώρες. Τις επόμενες 4 ώρες μπαίνει σε λειτουργία η φάση της αποτοξίνωσης, οπότε αν κάποιος αποφασίσει ότι το τελευταίο του γεύμα θα είναι μέχρι τις 8 το βράδυ και το επόμενο του δεν θα είναι πριν τις 8 το επόμενο πρωί, θα κάνει ένα διάλειμμα 12 ωρών που θα είναι ένας πλήρης κύκλος αποτοξίνωσης, τον οποίο μπορούμε να εφαρμόζουμε περί τις 3 φορές την εβδομάδα. Πολλοί συστήνουν το 16ωρο διάλειμμα, αλλά στην ουσία οι 4 επιπλέον ώρες και μάλιστα όταν είμαστε ξύπνιοι ενδέχεται να μας δημιουργήσουν αίσθημα πείνας, το οποίο συνήθως είναι ανασταλτικός παράγοντας για οποιοδήποτε πρόγραμμα διατροφής ή αποτοξίνωσης.

Στα προτεινόμενα είναι:

Νερό (1 ½ λίτρο τη μέρα, ανάλογα με τη θερμοκρασία και τη δραστηριότητα) κατά προτίμηση εμφιαλωμένο.
Τα περισσότερα λαχανικά και τα χόρτα της εποχής.
Το πλήρες (αναποφλοίωτο) ρύζι και τα δημητριακά ολικής αλέσεως.
Η στέβια ή το μέλι, αντί της ζάχαρης.
Τα φασόλια, τα ρεβίθια και οι φακές
Το πράσινο τσάι που είναι σπουδαίο αντιοξειδωτικό και το μηλόξιδο.
Τα φρούτα, στην αρχική τους μορφή, δηλαδή ωμά και ιδιαιτέρως τα κόκκινα φρούτα.
Οι ωμοί κι ανάλατοι ξηροί καρποί και οι σπόροι (ολόκληροι ή αλεσμένοι).
Σε λογικές ποσότητες: Τα ψάρια ανοιχτής θαλάσσης και τα λευκά κρέατα (κοτόπουλο, γαλοπούλα –κατά προτίμηση ελευθέρας βοσκής, κουνέλι ).
Το παρθένο ελαιόλαδο κατά προτίμηση ψυχρής εκθλίψεως (σε μικρές ποσότητες).
Τα καυτερά καρυκεύματα (πιπέρι, μπούκοβο, τσίλι)
Το φρέσκο λεμόνι.

Οι τροφές που πρέπει να αποφύγουμε είναι:

Τα παχιά τυριά.
Τα ζωικά λιπαρά
Η λευκή, επεξεργασμένη ζάχαρη, το επεξαργασμένο αλάτι, ο (πολύς) καφές, τα αναψυκτικά, το αλκοόλ.
Τα κόκκινα κρέατα (μοσχάρι, χοιρινό, το μοσχάρι, αρνί, κατσίκι.)
Τα αμυλούχα λαχανικά (όπως το αβοκάντο, ο αρακάς και τα βρασμένα καρότα).
Τα αλμυρά αράπικα φιστίκια (πίνατς).
Το φυτικά έλαια (καλαμποκέλαιο, σογιέλαιο, εκτός από το ηλιέλαιο ψυχρής έκθλιψης)
Νηστικοί: Το διάλειμμα των 12 ή 16 ωρών.

Επίσης...

15 τρόποι να απολαύσουμε τα όστρακα

Νόστιμα, ελαφριά, υγιεινά. Και κάτι ακόμα σημαντικό: τα όστρακα σε ταξιδεύουν. Είναι το πιάτο που θα κάνει τη διαφορά στο τραπέζι, απλά και εύκολα. Στο καθημερινό και στο πιο "περιποιημένο".

Περισσότερα από

Φαγητό

Ταραμοσαλάτα; Φτιάξτε την καλύτερη!

Το πιάτο-βεντέτα που δεν λείπει ποτέ από το τραπέζι της νηστείας (αρχής γενομένης από την Καθαρή Δευτέρα) είναι σίγουρα η ταραμοσαλάτα. Τι χρειάζεται για να είναι επιτυχημένη;